punix Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 32 minuty temu, Mateo90 napisał: Na cała cicha wrzucić? Jaka ilość? Boje się właśnie tego, żeby nie przedobrzyć. Ile dodawaliście w swoich witbierach? Na cichą nigdy nie dodawałem. Skoro trochę było już dodane na gotowanie, to myślę, że wystarczy dać skórkę z jednej dużej pomarańczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Mateo90 napisał: Dodałem 10g na 10 min przed końcem gotowania. 10g świerzej skórki pomarańczowej? Toż to raczej nie ma prawa być wyczywalne. Do swoich witbierów dawałem cienko obraną skórke z 3-4 dużych pomarańczy, na wagę wychodzi ok 150-200g na 25l. Z dodawaniem skórki na cichą nie mam doświadczenia, ale chyba bym próbował macerować w możliwie niewielkiej ilości alkoholu. Edytowane 12 Lipca 2020 przez mkrawc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 2 godziny temu, Mateo90 napisał: Na cała cicha wrzucić? Jaka ilość? Boje się właśnie tego, żeby nie przedobrzyć. Ile dodawaliście w swoich witbierach? zazwyczaj 20g suszonej daję, kolendry 5-10g /na 20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 13 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 9 godzin temu, Mateo90 napisał: Na cała cicha wrzucić? Max 2-3 dni, przy dłuższym czasie może wyjść mydło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 13 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 No tak, to różnica ogromna nie chciałem go zlewać na cicha, może dodam na 2-3 dni przed zakończeniem burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 27 minut temu, Mateo90 napisał: No tak, to różnica ogromna nie chciałem go zlewać na cicha, może dodam na 2-3 dni przed zakończeniem burzliwej? Jeśli masz na myśli - 2-3 dni przed butelkowaniem, to jest to dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 13 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 O to właśnie chodziło macerowanie w wódce wystarczy czy lepiej spirytus? Myślicie, ze wystarczy zanurzyć na kilka sekund czy potrzymać w niej skórkę kilka minut? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 52 minuty temu, Mateo90 napisał: O to właśnie chodziło macerowanie w wódce wystarczy czy lepiej spirytus? Myślicie, ze wystarczy zanurzyć na kilka sekund czy potrzymać w niej skórkę kilka minut? Wystarczy w wódce. Osobiście zostawiłbym przynajmniej na dzień, albo nawet kilka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 13 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 Tak tez zrobie, dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 14 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 Ja coś takiego zrobiłem na lekko ponad 20l drożdże fm20 i było elegancko , z tym że kolendra słabo zmielona bo nie miałem czym za bardzo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się