PawełZ Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 (edited) Witam forumowiczów! Postanowiłem uwarzyć swoje pierwsze piwo i padło na Witbiera. Od znajomego dowiedziałem się, że o ile z samym procesem nie powinienem mieć problemu to ten styl bardzo łatwo zepsuć przy przyprawianiu, stąd proszę bardziej doświadczonych użytkowników o radę. Składniki mojego piwa: słód pilzneński 2,2 kg pszenica niesłodowana 1,8 kg płatki owsiane 0,4 kg Chmiel Lubelski, granulat, 25 g (zestaw z centrum piwowarstwa) Drożdże Gozdawa Classic Belgian Witbier Przyprawy które chciałbym dodać: -skórka słodkiej pomarańczy -skórka gorzkiej pomarańczy -trawa cytrynowa -kolendra Jakie ilości poszczególnych przypraw i z jakim czasem gotowania proponujecie na 20l piwa? Chciałbym otrzymać orzeźwiające piwo o wyraźnym posmaku cytrusów, przepadam np. za witbierem z serii "podróże kormorana". Czy przyprawy powinienem gotować w siateczce i później wyciągnąć? Co z kolendrą, powinna być zmielona i rozpuszczona w brzeczce? (spotkałem się z instrukcją zalecającą mielenie, a znajomy zaś odradził mówiąc, że otrzymał niepijalny napój kolendrowy). Z góry dziękuję za wszelkie rady Edited February 15, 2016 by PawełZ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 Tu masz kilka receptur: http://blog.homebrewing.pl/?p=687 http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Krzysztof_Juszczak_(josefik) http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Piotr_Wypych_(coder) Jak widzisz kolendry max 15 g. Ja bym raczej mielił jeżeli ma oddać coś do piwa od siebie. Wrzucałbym też dodatki na ostatnie 10 minut gotowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 Warto też poczytać tu i tu, a wnioski wyciągnąć samemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 Witbier na pierwszą warkę? I Twoim głównym problemem jest użycie przypraw? No grubo.... daj sobie spokój na pierwszą warkę, wybierz coś łatwiejszego w filtracji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawełZ Posted February 15, 2016 Author Share Posted February 15, 2016 (edited) A może kolendre rozgnieść, ale nie mielić? Wtedy dałaby się wyciągnąć, a chyba powinna zostawić w piwie swój aromat? Dzięki za receptury, wiem już mniej więcej ile dawać kolendry i gorzkiej pomarańczy, niestety wciąż nie mam pomysłu na ilość słodkiej pomarańczy i trawy cytrynowej, ktoś może używał w swoim Witbierze? Myślę, że jednak spróbuję swoich sił, mam już wszystkie składniki, a w razie problemów z samym warzeniem pomoże mi bardziej doświadczony kolega. Rzecz jasna liczę się z tym, że może wyjść średnio, ale to jest styl za którym najbardziej przepadam. Edited February 15, 2016 by PawełZ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bączek Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 kolendre rozgnieść Np. w moździerzu. Jak nie masz to przez ścierkę/folię tłuczkiem/wałkiem. Lepsze efekty daje kolendra indyjska niż "krajowa". Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 W cp maja chyba indyjską,kolendrę wrzuć luzem zgniecioną, zmieloną, czy jak tam chcesz,max 10 g,15g na 20 l to za dużo i dal sobie luzu z resztą dodatków, na cholerę to. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bączek Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 dal sobie luzu z resztą dodatków, na cholerę to. I mój typ w tym duchu: prosty witek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 dziedzicpruski, dnia 15 luty 2016 - 21:04, napisał: dal sobie luzu z resztą dodatków, na cholerę to. I mój typ w tym duchu No co Ty tam jest w składzie 20g curacao, a to wg tego już fanaberia A w temacie to ja akurat do witka lubię pofantazjować np. z miętą , rumiankiem, cynamonem, mandarynkami itd. Niezłe "lemoniadki" i "ludwisie" wychodzą Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 Przecież poza dziwną goryczą to całe kurakao nic nie wnosi, lepiej dać ze 2 cytryny, znaczy skórki z nich,przynajmniej jakiś zapach jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 lepiej dać ze 2 cytryny ale wg Ciebie to chyba już zbędne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 Przecież poza dziwną goryczą to całe kurakao nic nie wnosi, lepiej dać ze 2 cytryny, znaczy skórki z nich,przynajmniej jakiś zapach jest. Oczywiście, że wnosi. Na samym curacao bez żadnych świeżych skórek można zrobić świetnego wita. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted February 19, 2016 Share Posted February 19, 2016 Ja dałem do pierwszego witka 15g indyjskiej kolendry (sam mielilem) i żona mówi że smakuje jej jak płyn do mycia naczyń. Mi smakuje chociaż bardzo czuć koledre w smaku. Przy następnym wieku dam jej max 10g a może i mniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kilimandzaro Posted February 25, 2016 Share Posted February 25, 2016 Do swojego wita wrzuciłem 12g świeżo zmielonej kolendry na ostatnie 10 min. Było to stanowczo za dużo. Aromat kolendry przykrywał wszystko inne i piwo było kiepskie. Nie wiem jak z chmieleniem na zimno, ale do gara podczas gotowania nie wrzuciłbym teraz więcej jak 7g na 20L. Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted July 18, 2016 Share Posted July 18, 2016 (edited) A w temacie to ja akurat do witka lubię pofantazjować np. z miętą , rumiankiem, cynamonem, mandarynkami itd. Czy jak mięta, to także curacao, czy wtedy już bez? EDIT: Ok, już wiem, że tak . Edited July 18, 2016 by santa Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted July 18, 2016 Share Posted July 18, 2016 No cóż, ja od zawsze do witków sypię 15 g kolendry zgniecionej w moździerzu i nikt mi nie zarzucił, że za mocno czuć. Co więcej, najbliżsi, którzy najwięcej tego piją uważają, że Witbier z Kormorana jest niezły, tylko taki trochę "bez smaku" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frona Posted November 25, 2016 Share Posted November 25, 2016 Odświeżę bo nie mogę się doszukać czy do przypraw (kolendra, skórki) zastosować siateczkę muślinową ?? czy dodać bezpośrednio ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat159 Posted November 25, 2016 Share Posted November 25, 2016 Ja daję luzem, przy przelewaniu większość zostaje na powierzchni brzeczki lub na dnie. Jak się boisz możesz dać przy przelewaniu pończochę na koniec rurki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted November 25, 2016 Share Posted November 25, 2016 zastosować siateczkę muślinową ?? czy dodać bezpośrednio ? Twoja wola, Twoje piwo Ja daję luzem tak jak i inne dodatki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted November 25, 2016 Share Posted November 25, 2016 Siateczki to wymysł szatana . Skajo 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateo90 Posted July 12, 2020 Share Posted July 12, 2020 Odświeżę temat do gotowania witbiera dawałem świeża skórkę pomarańczy. Piwo jest teraz na burzliwej, sprawdzam BLG i czuć tylko smak płatków, brak posmaku przypraw i pomarańczy. Jak mogę sensownie teraz dodać pomarańczy aby było ja czuć? Zlać na cicha i wtedy dodać czy nic to nie da? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted July 12, 2020 Share Posted July 12, 2020 42 minuty temu, Mateo90 napisał: Odświeżę temat do gotowania witbiera dawałem świeża skórkę pomarańczy. Piwo jest teraz na burzliwej, sprawdzam BLG i czuć tylko smak płatków, brak posmaku przypraw i pomarańczy. Jak mogę sensownie teraz dodać pomarańczy aby było ja czuć? Zlać na cicha i wtedy dodać czy nic to nie da? Ile dodałeś i na jak długo? Możesz dodać i teraz, nie musisz przelewać piwa. Warto pomacerować wcześniej skórkę w alkoholu, żeby nie ryzykować infekcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateo90 Posted July 12, 2020 Share Posted July 12, 2020 Dodałem 10g na 10 min przed końcem gotowania. Piwa wyszło 23 L. Jak długo powinna być w alkoholu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted July 12, 2020 Share Posted July 12, 2020 8 minut temu, Mateo90 napisał: Dodałem 10g na 10 min przed końcem gotowania. Piwa wyszło 23 L. Jak długo powinna być w alkoholu? Wrzuć do alkoholu teraz, a dodaj na cichą, będzie najbezpieczniej. Smaki i aromaty wychodzą tak naprawdę dopiero w gotowym, ułożonym piwie, więc nie przesadź z ilością. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateo90 Posted July 12, 2020 Share Posted July 12, 2020 Na cała cicha wrzucić? Jaka ilość? Boje się właśnie tego, żeby nie przedobrzyć. Ile dodawaliście w swoich witbierach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now