pawel4322 Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Właśnie mija 45 h od zadania drożdży do mojego 12 blg APA. Narazie brak oznak fermentacji, dziś mierzyłem blg i nadal wykazuje 12. Piwo stało w 19 stopniach, a teraz przestawiłem je do cieplejszego pokoju koło grzejnika. Jeżeli nic się nie zmieni do około 12 jutro postanowiłem kupić nową saszetkę drożdży. I tu moje pytania: 1. W zestawie miałem Gozdawa Westcoast, czy US 05 będą lepsze ? 2. Dodawać całą 11g saszetkę drożdży, czy np tylko połowę (mam 18 l brzeczkę) ? 3. Po przejrzeniu forum widziałem jedno pytanie o mieszanie drożdży podczas rehydratacji. Czy jest to możliwe że zabiłem drożdże zbyt energicznie je mieszając podczas rehydratacji ? Robiłem to pewnie około 5 razy przed ich zadaniem(rehydratacja około godziny przed zadaniem), i nie wiedząc że może to mieć jakieś znaczenie mieszałem je po prostu jak herbatę. Zależy mi na szybkiej odpowiedzi ponieważ tylko jutro będę miał ewentualną możliwość dokupienia drożdży w sklepie stacjonarnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 1. US-05 są bardzo dobre, Gozdawy nie używałem. 2. Całą. 3. Niemożliwe. Obstawiam, że jeszcze ruszą. Ja bym czekał do 72h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 W jaki sposób pobrałeś próbkę do pomiaru BLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 jaka była temperatura wody w której rozpuszczałeś drożdże? mi US 05 raz ruszyły po 72h ale chyba przez to że zaczynały od 15st. C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4322 Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 W jaki sposób pobrałeś próbkę do pomiaru BLG? Zalałem wrzątkiem łyżkę od zupy, potrzymałem z 5 min i za jej pomocą wlałem brzeczkę do probówki. Próbkę wylałem. 1. US-05 są bardzo dobre, Gozdawy nie używałem. 2. Całą. 3. Niemożliwe. Obstawiam, że jeszcze ruszą. Ja bym czekał do 72h. Dzięki wielkie. Też mam taką nadzieję... Jak coś i tak wrócę po 20 do domu i wtedy zadecydują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4322 Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 jaka była temperatura wody w której rozpuszczałeś drożdże? mi US 05 raz ruszyły po 72h ale chyba przez to że zaczynały od 15st. C Używałem Gozdawa Westcoast. Temperatura to około 30 stopni C. Dodam jeszcze że dziś mieszałem fermentorem 2 razy w celu pobudzenia drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) Zalałem wrzątkiem łyżkę od zupy, potrzymałem z 5 min i za jej pomocą wlałem brzeczkę do probówki. Próbkę wylałem. a trzeba bylo łyknąć, wiedziałbyś czy nie ma nic szkodliwego... co to znaczy około 30st? powyżej tej temp drożdże zdychają... Edytowane 3 Marca 2016 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4322 Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 co to znaczy około 30st? powyżej tej temp drożdże zdychają... Na zaszetce było 30 +/- 3 st. Dokładnie było chyba 27 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4322 Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 (edytowane) 1. US-05 są bardzo dobre, Gozdawy nie używałem. 2. Całą. 3. Niemożliwe. Obstawiam, że jeszcze ruszą. Ja bym czekał do 72h. Drożdże ruszyły po 60 h, Lepiej przenieść fermentor do starego miejsca na na 19 st, czy ma zostać w obecnej temperaturze 21-22 st ? Edytowane 5 Marca 2016 przez pawel4322 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Lepiej było nie przenosić w ogóle do 21-22. Ja bym przeniósł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Orliński Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Witam, Podpowiedzcie w jakiej temperaturze fermentować lager Finlandia tego z zestawu startowego BA, to jest na droźdzach górnej fermentacji wgl to za żywo nie wyglądały po uwodnieniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 (edytowane) Witam, Podpowiedzcie w jakiej temperaturze fermentować lager Finlandia tego z zestawu startowego BA, to jest na droźdzach górnej fermentacji wgl to za żywo nie wyglądały po uwodnieniu A jakie masz drożdże do tego zestawu ? Jak masz ten zestaw: http://www.browamator.pl/finlandia-lager-1-5-kg,3,23,542 To masz tam napisane: Zalecana temperatura fermentacji: 18-22°C. Edytowane 5 Marca 2016 przez lgorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Orliński Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Witam, Podpowiedzcie w jakiej temperaturze fermentować lager Finlandia tego z zestawu startowego BA, to jest na droźdzach górnej fermentacji wgl to za żywo nie wyglądały po uwodnieniu A jakie masz drożdże do tego zestawu ? Jak masz ten zestaw: http://www.browamator.pl/finlandia-lager-1-5-kg,3,23,542 To masz tam napisane: Zalecana temperatura fermentacji: 18-22°C. puszka różni się tylko kolorem ale wszystko inne jest identyczne, wiec to pewnie to, było ich właśnie 5g, po uwodnieniu nie było zabardzo widać żeby coś odżyły, ale zobaczymy co z tego będzie, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matros Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Miałem ten zestaw też, zadałem drożdże ok 20°C i tak później stały. Z tego co pamiętam dosyć szybko zaczęły pracować u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Orliński Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Miałem ten zestaw też, zadałem drożdże ok 20°C i tak później stały. Z tego co pamiętam dosyć szybko zaczęły pracować u mnie. No moje już działają Miałem ten zestaw też, zadałem drożdże ok 20°C i tak później stały. Z tego co pamiętam dosyć szybko zaczęły pracować u mnie. a pamiętasz jak refermentowałeś to piwo przed butelkowanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Miałem ten zestaw też, zadałem drożdże ok 20°C i tak później stały. Z tego co pamiętam dosyć szybko zaczęły pracować u mnie. a pamiętasz jak refermentowałeś to piwo przed butelkowanie ? Piwo refermentuje w butelkach a nie przed butelkowaniem. Dodajesz cukier zaraz przed butelkowaniem ale w butelce przebiega refermentacja która nagazowowuje piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Orliński Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Miałem ten zestaw też, zadałem drożdże ok 20°C i tak później stały. Z tego co pamiętam dosyć szybko zaczęły pracować u mnie. a pamiętasz jak refermentowałeś to piwo przed butelkowanie ? Piwo refermentuje w butelkach a nie przed butelkowaniem. Dodajesz cukier zaraz przed butelkowaniem ale w butelce przebiega refermentacja która nagazowowuje piwo. wiem wiem, chciałem się tylko dowiedzieć czy używał cukru czy czegoś innego i czy prosto w butelki czy do baniaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matros Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Dodawałem glukoze, niestety gdzieś się wtedy zakręciłem i dodałem troche za mało, bo jak dla mnie mogło być troche bardziej nagazowane a dałem coś koło 120 g rozpuszczone i dolane przed przelanie piwa do wiadra z kranikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darnok267 Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Witam Mam w fermentacji "dark ale" z puchy Gozdawa z dodatkiem extraktu słodowego "amber" też z Gozdawy. Po przygotowaniu 12blg Pierwszy tydzień fermentacji zeszło na 9 blg. No oczywiście zlałem na tzw. "Cichą" i minął kolejny tydzień - sprawdzam 8 no może 7 blg. Drożdże które oczywiście wylałem w kanał tydzień temu były z gozdawy PAY7. Próbkę próbowałem i jest dobra, znaczy nie wyczuwam jakiegoś dziadostwa. Piwo fermentuje u mnie w piwnicy i temp. to od 19* do max 21°C. Co mam zrobić? aby nie było granatów. Może dodać dwie paczki Drożdże piwowarskie Fermentis Safale S-04 saszetka 11.5 g Czytam że to są dobre drożdże i dojedzą resztę słodkości z mojego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Zupełnie niepotrzebne przelanie na cichą przy blg, które ewidentnie wskazuje, że fermentacja ledwo się co zaczęła. I na cichej przy 8-7 (w końcu ile) nadal trwa. Z czego mają być granaty, jak przecież piwa nie butelkujesz? Po diabła drożdże znowu, jak fermentacja trwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darnok267 Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 (edytowane) No tak fermentacja trwa bo w rurce nadal wydostaje się gaz. To moje pierwsze piwo miało być po tygodniu butelkowane a że po zlaniu okazało się że blg9 to zostawiłem na cichą. A więc czekać, jak długo może stać na cichej ? Na moim cukromierzu różnica na wyskalowaniu to może milimetr pomiędzy 7 a 8blg i do tego ledwie przezroczysta plastykowa menzurka a więc dlatego nie tak łatwo stwierdzić dokładnie. Edytowane 8 Marca 2016 przez darnok267 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 jak długo może stać na cichej ? aż dofermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darnok267 Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Drożdże to nie aż taki wielki koszt mogę kupić takie same (PAY7), chyba że będzie to miało jakiś negatywny wpływ na smak.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 mogę kupić takie same (PAY7) tylko po co? Daj Ty temu piwu spokój niech sobie dofermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Najlepiej święty spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się