Chrjski Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Hej, Przygotowuje się do swojej pierwszej warki robionej z ekstraktu i natrafiłem na taki przepis: http://www.beertools.com/library/recipe.php?view=747. Chciałbym Was prosić o radę ws słodu. 1. W przepisie jest American Caramel 60°L, a ja chcę użyć Caramunich III 140-160 EBC Weyermann. Czy wg Was to dobry zamiennik? Kolor przeliczałem konwerterem z neta. 2. Zamierzam użyć 240g na 20l i planuje go włożyć do garnka w siateczce muślinowej razem ze słodem aż do zagotowania brzeczki. Potem wyciągam ze względu na chmielenie. Czy to wystarczy? Czy słód powinien być ześrutowany? Będę wdzięczny za wszelkie porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Piwo z linku jest normalnym piwem z zacieraniem z tego co widzę, dodanie słodu przed gotowaniem? Po co skoro w brzeczce z ekstraktów nie ma enzymów? To nic nie wniesie...Czy czytanie tak bardzo boli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chrjski Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Przepraszam, błąd przy wklejaniu http://www.beertools.com/library/recipe.php?view=7471- uciąłem 1 z linka. Powinno być "Extract Pale Ale American Pale Ale • Extract". Żeby zgadzały się proporcje trzeba przeliczyć dla 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chrjski Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Hej, Znalazłem film na yt https://youtu.be/bceuSaLwwTo, który daje odpowiedź na drugie pytanie: na filmie wyglądają na ześrutowane i wyciąga je przed użyciem ekstraktów. Myślę, że użyję tych słodów co pisałem. Dzięki w każdym razie za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Piwo z linku jest normalnym piwem z zacieraniem z tego co widzę, dodanie słodu przed gotowaniem? Po co skoro w brzeczce z ekstraktów nie ma enzymów? To nic nie wniesie...Czy czytanie tak bardzo boli? Drogi Panie. Poczytaj a później pisz. Tak zwany extract + stepping grains jest bardzo popularnym sposobem warzenia w stanach, tylko u nas jest mało popularny. Polega to na zrobieniu podstawowej brzeczki z ekstraktów, i moczenie w tym słodów karmelowych/palonych. Daje to większy wachlarz możliwyc do uzyskania smakó, i nie ma tyle roboty co z zacieraniem. Nawet w niektórych książkach z recepturami jest to przedstawiane jako podstawowy sposób warzenia, a alternatywnie jest "full mash option".P Pierwsza z brzegu receptura z książki "brewing classic styles" jamila. http://www.homebrewersassociation.org/homebrew-recipe/beer-recipe-of-the-week-munich-madness/ Tak że skoro Ty nie znasz tej metody, bo nie jest popularna w Polsce, to nie znaczy że to "nic nie da". I "czy czytanie tak bardzo boli?" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Piwo z linku jest normalnym piwem z zacieraniem z tego co widzę, dodanie słodu przed gotowaniem? Po co skoro w brzeczce z ekstraktów nie ma enzymów? To nic nie wniesie...Czy czytanie tak bardzo boli? Drogi Panie. Poczytaj a później pisz. Tak zwany extract + stepping grains jest bardzo popularnym sposobem warzenia w stanach, tylko u nas jest mało popularny. Polega to na zrobieniu podstawowej brzeczki z ekstraktów, i moczenie w tym słodów karmelowych/palonych. Daje to większy wachlarz możliwyc do uzyskania smakó, i nie ma tyle roboty co z zacieraniem. Nawet w niektórych książkach z recepturami jest to przedstawiane jako podstawowy sposób warzenia, a alternatywnie jest "full mash option".P Pierwsza z brzegu receptura z książki "brewing classic styles" jamila. http://www.homebrewersassociation.org/homebrew-recipe/beer-recipe-of-the-week-munich-madness/ Tak że skoro Ty nie znasz tej metody, bo nie jest popularna w Polsce, to nie znaczy że to "nic nie da". I "czy czytanie tak bardzo boli?" Barteq, a wystarczyło sprawdzić link z 1 postu gdzie słodów było 2,5kg około bo kolega sobie pomylił link i już byś wiedział skąd moja odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 dodanie słodu przed gotowaniem? Po co skoro w brzeczce z ekstraktów nie ma enzymów? To nic nie wniesie... I tak nie rozumiem tego fragmentu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 A po co dodawać 1,5kg słodu 2 row, 0,5kg karmelu i 0,5kg płatków kukurydzianych do brzeczki z ekstraktu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 To wtedy byłyby już enzymy w brzeczce.... ale dobra, nieważne. Przyznaję, nie klikałem w linki, mój błąd. Przepraszam za reakcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Mój też bo w sumie bo kolega w miarę wytłumaczył o co mu chodzi Możemy sobie uścisnąć rękę jako dwóch ślepaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 jak by wsypał to blg by nie było ale smaku by się wygotowało trochę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chrjski Opublikowano 7 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Dzięki @Konus & @bart3q za zainteresowanie jak by wsypał to blg by nie było ale smaku by się wygotowało trochę Właśnie chyba o tym jest wsponiane na tym filmie (link w do youtuba poprzednim poście): "The grains add coloring and malt "back-bone" to your beer" - "Ziarna (w domyśle słód) dodaje kolor i "kręgosłupa" do twojego piwa". Jak uwarzę to napiszę co mi wyszło Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 lepiej chyba mimo wszystko wrzucić na jakieś 45 min do jakiegoś gara z wodą co ma z 65C i później przez zwykłe sitko czy durszlak przelać to co się uzyska wlać jeszcze raz,przelać ciepłą wodą z czajnika z 1-2l wzmacniałem ciemny ekstrakt słodami palonymi w ten sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Przecież palone nie mają enzymów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Ja ostatnio robię partial mash, może się podzielę używaną przeze mnie procedurą: W dużym garze gotuję z chmielem brzeczkę - tylko ekstrakt + woda. Podgrzewając wodę przed chmieleniem jednocześnie w tej samej wodzie trzymam puszkę z ekstraktem żeby się rozrzedził. Jak jest blisko zagotowania przelewam po prostu ekstrakt do wody i uzyskuję tym samym zasadniczą brzeczkę. Gotuję przez 30 minut. Przeliczam ilość chmielu na goryczkę żeby wyszło zakładane IBU, generalnie chmielenie przez 30 minut daje 75% goryczki którą byśmy mieli przy chmieleniu przez 60 minut. Jednocześnie, w małym, 5-ciolitrowym garnku zacieram słody specjalne (karmelowe, palone, etc). Jeśli są jakieś słody niezatarte w ziarnie, to dodaję jednakową ilość słodu pszenicznego, który ma wysoką siłę enzymatyczną. Zacieram również przez 30 minut w torbie zaciernej żeby nie było problemów z filtracją. Na końcu zlewam razem brzeczkę zasadniczą i wywar ze słodów specjalnych. Ten ostatni przepłukuję gorącą wodą (wysładzam). Dzięki zrównolegleniu zacierania z chmieleniem i skróceniu obu tych czynności do 30 minut udaje mi się osiągnąć czas warzenia poniżej 1h, wliczając czas potrzebny na zagotowanie brzeczki i mycie garów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 @up Gdzie kupujesz ekstrakt? Szukalem jakiegos sklepu gdzie mozna by bylo wiekza ilosc taniej kupic, bo puszki malo ekomiczne sa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Szukalem jakiegos sklepu gdzie mozna by bylo wiekza ilosc taniej kupic u mnie działający wujek google znalazł: http://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slodowy-jasny-bruntal-14-kg-p-984.html http://www.piwopiweczko.pl/Ekstrakt-slodowy-jasny-14-kg,565.html http://www.sklep.piwowin.pl/EKSTRAKT_SLODOWY_JASNY_14_kg_Bruntal-565.html itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 To widzialem. Szukalem wiecej za mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Przecież palone nie mają enzymów ale mają smak i aromat, faktycznie "wzmacniałem" było może niejasno napisane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 (edytowane) Tak zwany extract + stepping grains jest bardzo popularnym sposobem warzenia w stanach, tylko u nas jest mało popularny. Po tak doświadczonym koledze spodziewałbym się większej uwagi (bo rozumiem że to pomyłka przez nieuwagę popełniona) Stepping: steeping: Edytowane 9 Marca 2016 przez dirk gently Chrjski i mc007 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się