kaduceusz Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 kilka warek już zrobiłem i mam pytanie czy próbowaliście chmielenie zrobić po przykryciem bo za każdym razem taką saune robie że po ścianie piwnicy aż leci woda, wiem że jest to nie zalecane no ale może niektórzy tak robią prosze o spostrzeżenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Po pierwsze otwórz okno, drzwi bo masz słabą wentylację. Wystarczy że będzie lekko uchylone i nie powinno nic być na ścianach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 kilka warek już zrobiłem i mam pytanie czy próbowaliście chmielenie zrobić po przykryciem bo za każdym razem taką saune robie że po ścianie piwnicy aż leci woda, wiem że jest to nie zalecane no ale może niektórzy tak robią prosze o spostrzeżenia Gotowanie pod całkowitym przykryciem to kiepski pomysł ponieważ podczas gotowania odparowuje DMS i jeżeli przykryjesz i nie pozwolisz mu odparować to możesz się później przykro zaskoczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 kilka warek już zrobiłem i mam pytanie czy próbowaliście chmielenie zrobić po przykryciem bo za każdym razem taką saune robie że po ścianie piwnicy aż leci woda, wiem że jest to nie zalecane no ale może niektórzy tak robią prosze o spostrzeżenia Gotowanie pod całkowitym przykryciem to kiepski pomysł ponieważ podczas gotowania odparowuje DMS i jeżeli przykryjesz i nie pozwolisz mu odparować to możesz się później przykro zaskoczyć. DMS to mit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Mnie z uwagi na wyższszą wydajność słodow ze Strzegomia nie zależy na mocnym odparowaniu. Jedni uważają, ze powinno sie intensywnie gotować, inni że wystarczy jak powoli bulka. Kiedyś też mialem saunę- w lidlu albo się ostro gotowalo albo wogóle więc ocieplilem ten garnek karimatą do środka wrzucam nurka (chyba 750 Wat), przykrywam starym deklem z fermentora żeby ciepło nie uciekało ale jest szczelina bo opiera się na wężach chlodnicy i pięknie się powoli gotuje. Pary jest dużo mniej, jednakże jeżeli możesz zadbaj o wentylację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 kilka warek już zrobiłem i mam pytanie czy próbowaliście chmielenie zrobić po przykryciem bo za każdym razem taką saune robie że po ścianie piwnicy aż leci woda, wiem że jest to nie zalecane no ale może niektórzy tak robią prosze o spostrzeżenia Gotowanie pod całkowitym przykryciem to kiepski pomysł ponieważ podczas gotowania odparowuje DMS i jeżeli przykryjesz i nie pozwolisz mu odparować to możesz się później przykro zaskoczyć. DMS to mit Co masz na myśli? Kiedy ja się tu uczyłem, dużo czytałem to było na wprost napisane aby gotować odkryte bo DMS da posmak nieciekawy (warzywny?). Mi też okna parują i nieraz myślałem żeby warzyć odkryte. Póki co robię tak, że do momentu wrzenia jest przykryte, a później troche przykrywam częsciowo, trochę całkowicie odkrywam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Zawsze możesz pogotować odkryte z 15 minut i potem już kontynuować z pokrywką, powinno wystarczyć. Uskuteczniłem kilka razy krótkie gotowanie brzeczki na kwasy i nie było śladu DMSu w gotowym produkcie. Jeżeli stanowi to taki duży problem to stestuj i zobaczysz czy wszystko będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaduceusz Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 no tak ale może jest tak że dms odparowywuje dość szybko np. w chwili zagotowania brzeczki albo pare minut póżniej, i nie jest konieczne dalsze odkrycie gara, skoro wystarczy delikatne uchylenie to może nie jest go tam tak dużo równocześnie napisaliśmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 no tak ale może jest tak że dms odparowywuje dość szybko np. w chwili zagotowania brzeczki albo pare minut póżniej, i nie jest konieczne dalsze odkrycie gara, skoro wystarczy delikatne uchylenie to może nie jest go tam tak dużo To zależy od zasypu i od tego ile masz S-metylometioniny w słodzie, która jest prekursorem DMSu. Nie sądzę, żeby dla piwa o zasypie 100% słód pilzneński wystarczyło 15 minut gotowania bez przykrycia. Nie bez powodu często przedłuża się gotowanie piw o takim zasypie do przynajmniej 90 minut. Zależy też jeszcze od paru zmiennych takich jak intensywność gotowania i jakość słodu. Co masz na myśli? Kiedy ja się tu uczyłem, dużo czytałem to było na wprost napisane aby gotować odkryte bo DMS da posmak nieciekawy (warzywny?). Mi też okna parują i nieraz myślałem żeby warzyć odkryte. Póki co robię tak, że do momentu wrzenia jest przykryte, a później troche przykrywam częsciowo, trochę całkowicie odkrywam Dobrze się uczyłeś. DMS to nie mit. arek-lin i jkx6 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Nie polecam, gotowalem raz ppa pod przykrywka z 85% pilznenskiego i otrzymalem 40 buteleczek kukurydzy w płynie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Tez raz zrobiłem ten błąd. Gotowalem pod przykryciem pilsa i otrzymalem piekna kukurydze. Teraz jak mam dużo slodu pilnenskiego w zasypie to gotuje minimum 90 minut bez pokrywki. Szybko na takich błędach sie człowiek uczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 I pewnie temu używam słodu pale ale jako podstawę moich piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Wszystkiego na pale ale nie zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 A jak będziesz gotował pod przykrywką to nawet pale ale da Ci dms. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Dzięki Panowie. Już myślałem, że niepotrzebnie tyle energii idzie w gwizdek przy gotowaniu bez przykrywki/mocno odsłonięte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 A jak będziesz gotował pod przykrywką to nawet pale ale da Ci dms A niby skąd, skoro prekursory DMS występują w słodzie pilzneńskim? Z drugiej strony należy pamiętać, że DMS to również infekcja i tutaj doszukiwałbym się głównych przyczyn kukurydziano-warzywnych posmaków w domowych piwach, a nie gotowania pod przykryciem czy bez. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Ja czytalem ze pale ale moze dac dms jesli gotuje sie pod kompletnym przykyciem. Pamietac tez trzeba ze atomat kukurydzy to dms z gotowania a aromat gotowanych warzyw to dms infekcyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 (edytowane) A niby skąd, skoro prekursory DMS występują w słodzie pilzneńskim? Prekursory DMS występują w każdym słodzie, tylko ich zawartość maleje przy obróbce pod wpływem temperatury, przez co im ciemniejszy słód tym ich mniej. Pamiętajmy, że słód słodowi nierówny i są takie lepszej i gorszej jakości. Jak słód Pale Ale jest taki sobie jakościowo i jest gotowany pod przykrywką to jak najbardziej może dać DMS. Edytowane 28 Marca 2016 przez Oskaliber bart3q i jkx6 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Prekursory DMS występują w każdym słodzie, tylko ich zawartość maleje przy obróbce pod wpływem temperatury, przez co im ciemniejszy słód tym ich mniej Idąc tym tropem ilość prekursorów DMS w gotowym produkcie zależy również od odmiany jęczmienia i sposobu słodowania przez słodownie, zbyt wysoka temperatura kiełkowania słodu, nieprawidłowa wilgotność, suszenie. Generalnie jeżeli słód ma za dużo kiełków to będzie bogatszy w prekursory DMS, bo właśnie kiełki mają go najwięcej. Kupując słody z renomowanych słodowni, które kontrolują słód który wypuszczają na rynek problem DMSu praktycznie nie istnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Wszystko się zgadza. Niestety słody, które idą na rynek często właśnie nie są takie dobre jakby się wydawało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 DMS to mit I tu się z kolegą nie zgodzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 (edytowane) Prekursory DMS występują w każdym słodzie, tylko ich zawartość maleje przy obróbce pod wpływem temperatury, przez co im ciemniejszy słód tym ich mniej. Pamiętajmy, że słód słodowi nierówny i są takie lepszej i gorszej jakości. Jak słód Pale Ale jest taki sobie jakościowo i jest gotowany pod przykrywką to jak najbardziej może dać DMS. Święte słowa. Ciemne wychodziły mi zawsze, natomiast jasne to jak Bóg dal. Edytowane 31 Marca 2016 przez quhcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się