udarr Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Zadałeś odpowiednią ilość drożdży? Jaka temp. brzeczki podczas zadawania drożdży, jaka temp. fermentacji? Drożdży było 10g (wg. producenta odpowiednia ilość na 20-23 litry). Temp. brzeczki podczas zadawania 23 stopnie, temp. fermentacji 21 stopni (na fermentorze). No to już powyżej dostałeś odpowiedzi co i dlaczego. Brzeczkę powinieneś schłodzić do temperatury pracy drożdży, czyli u mnie dla takich piw jest to 15-16st.C. I co masz na myśli mówiąc "na fermentorze"? Chodzi o termometr-naklejkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astamoth Opublikowano 28 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Temp. brzeczki podczas zadawania 23 stopnie, temp. fermentacji 21 stopni (na fermentorze). I wszystko jasne Tak się dopytywałeś o pierdoły związane z chmieleniem a w prosty sposób spieprzyłeś fermentację Poczytaj może troszkę o temperaturach fermentacji i skutkach jej złego prowadzenia. Fermentacja dla piwa to kluczowy etap, bo co warte tony chmielu gdy piwo wali "jak z apteki"? Można się bawić w niuanse chmieleń, zacierań itd., ale warsztat trzeba mieć opanowany. Zadałeś odpowiednią ilość drożdży? Jaka temp. brzeczki podczas zadawania drożdży, jaka temp. fermentacji? Drożdży było 10g (wg. producenta odpowiednia ilość na 20-23 litry). Temp. brzeczki podczas zadawania 23 stopnie, temp. fermentacji 21 stopni (na fermentorze). No to już powyżej dostałeś odpowiedzi co i dlaczego. Brzeczkę powinieneś schłodzić do temperatury pracy drożdży, czyli u mnie dla takich piw jest to 15-16st.C. I co masz na myśli mówiąc "na fermentorze"? Chodzi o termometr-naklejkę? Temp pracy drożdży M44 to od 18 do 23 stopni, więc zadanie w 23 mieści się chyba w zakresie. Nigdzie nie wyczytałem, że mam chłodzić brzeczkę do dolnej granicy pracy albo do jakiejkolwiek innej temperatury. Jeżeli chodzi już o temperaturę samej fermentacji to jestem świadom, że zapewne wewnątrz pojemnika została przekroczona, ale brałem to ryzyko pod uwagę, bo i tak nie byłbym w stanie nic z tym zrobić w tamtym czasie. Jak bym czekał aż będę miał idealne warunki to bym nigdy nic nie uwarzył. Wystarczy mi informacja, że fenole są wynikiem przekroczonej temperatury fermentacji, bo w necie można znaleźć informacje o dwóch przyczynach - zakażeniach i dzikich drożdżach. I bez przesady z tą apteką, bo nic takiego w piwie nie ma. Miała być AIPA będzie BIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Temp pracy drożdży M44 to od 18 do 23 stopni, więc zadanie w 23 mieści się chyba w zakresie. dale wierz w napisy tylko nie zapominaj dać je do poczytania drożdżom Nigdzie nie wyczytałem, że mam chłodzić brzeczkę do dolnej granicy pracy czyli mało czytasz wg mnie to ciekawa logika czyli lepiej uwarzyć byle co i liczyć na cud niż zadbać o poprawność procesu w imię "bo ja chcę"? informacja, że fenole są wynikiem przekroczonej temperatury fermentacji fenole i wyższe alkohole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astamoth Opublikowano 28 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 (edytowane) O moje czytanie się nie martw. Od warzenia byle czego jestem daleki ale z pewnością nie traktuje warzenia tak serio jak Ty (jeszcze ...) Edytowane 28 Marca 2016 przez astamoth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astamoth Opublikowano 30 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 (edytowane) Piwo fermentowało 2 tygodnie na burzliwej i 3 tygodnie na cichej. Zeszło do 2,5BLG (z początkowych 14,5-15,0BLG). Zabutelkowane 14 kwietnia. Aromat jest cytrusowy ale skomplikowany (dużo czuć, ciężko wyłapać poszczególne aromaty). Do tego dochodzą niezamierzone nuty korzenne, które o dziwo, całkiem nieźle wkomponowały się w całość. Piwo jest wytrawne (nawet trochę za bardzo), lekkie, orzeźwiające, z niską do średniej goryczką. Co bym zmienił robiąc kolejną wersję w stosunku do przepisu z posta #12? - więcej drożdży, dwie saszetki M44 - niższa temperatura fermentacji - do zacierania dodałbym 10-15min w 71 stopniach - zrezygnowałbym z łączenia Citry z Centennialem na aromat, raczej Cascade+Citra lub Cascade+Centennial albo sam Centennial I jeszcze na koniec: piwo wyszło mętne, nie sklarowało się nawet po 1,5 miesiąca w butelkach. Zwalam na słód Strzegom, bo kolejne warki na Weyermannie wyszły klarowne. Edytowane 30 Maja 2016 przez astamoth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Winy nie szukaj w słodzie, lecz chmieleniu na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się