Radek.M Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Witam. Mam zamiar uwarzyć piwo które znalazłem w ofercie Browamatora tylko ze jest ono z extraktow http://www.browamator.pl/ba-zimowe-mocne-16-8-zestaw-na-20-l-piwa-z-ekst,3,32,966. piłem je u kolegi i nawet mi smakowało i z tego tytułu chciał bym je uwarzyć ale prawilnie czyli ze słodów a ze jestem zielony w temacie proszę o pomoc jakie słody i ile ich na 20l piwa. Jeśli chodzi o drożdże mam zamiar użyć us-05 a z chmielem jeszcze nie wiem. Z góry dziękuje za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Jeśli chodzi o drożdże mam zamiar użyć us-05 a z chmielem jeszcze nie wiem. I co wówczas będzie to miało wspólnego z piwem kolegi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 W link'u jest wszystko czarne na białym. Smakowało Ci od kolegi, to kup ten sam zestaw i uwarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Jeśli chodzi o drożdże mam zamiar użyć us-05 a z chmielem jeszcze nie wiem. I co wówczas będzie to miało wspólnego z piwem kolegi? że będzie mocne bo to chyba główne kryterium coś mnie się zdaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 6,5% i mocne? Miejmy jakieś standardy! Zwykłe piwo pełne. W knajpie też mnie taki afront spotkał, proszę o jakieś mocniejsze, a ten mi daje Dr Brew AIPA-piwo dwułykowe 6,2%. Świat się kończy. Na głupiej Warce też piszą pstrong, a zamiast mieć 7,8%, to ma 6,5%. To jakaś mania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek.M Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 W link'u jest wszystko czarne na białym. Smakowało Ci od kolegi, to kup ten sam zestaw i uwarz. Sek w tym ze nie chce warzyć go z ekstraktów tylko prawilnie ze słodów. 2 sprawa jest taka ze mam dopiero na koncie dwie warki i nie znam się za bardzo jakie słody dobrać do tego typu piwa dlatego proszę o pomoc Jeśli chodzi o drożdże mam zamiar użyć us-05 a z chmielem jeszcze nie wiem. I co wówczas będzie to miało wspólnego z piwem kolegi? Co do drożdży to z us-05 mam jakieś doświadczenie i jak narazie nie che kombinować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Czyli nie chcesz powtórzyć piwa kolegi, tylko zrobić coś całkiem innego: - zmieniasz drożdże z lekko przyprawowych, belgijskich T-58 na neutralne, amerykańskie US-05; - rezygnujesz z najprostszego chmielenia Marynka i Lubelski na rzecz "z chmielami jeszcze nie wiem"; - ekstrakt zastępujesz słodami - co akurat jest bardzo sensowne. Powiem tak. 20 l o 17 BLG możesz osiągnąć zacierając około 6 kilogramów słodów podstawowych. To wyliczenie dla wydajności 75% - domyślnie ustawionej w Qbrew. Słody podstawowe: pilzneński, pale ale, monachijski, wiedeński - w dowolnej konfiguracji. Ja zrobiłbym 100% monachijskiego albo na pół monachijski i pale ale. Nie dawałbym żadnych karmelowych. Zacieranie - przy trzeciej warce jak piszesz, najlepiej jednotemperaturowo, bez kombinacji. 65-66°C przez godzinę i już. Chmieliłbym 30-40 IBU, zostawiłbym duet Marynka - Lubelski, albo Marynka - Sybilla. W każdym razie po polsku i po taniości. 15-20 g Marynki na 60 minut, 30-40 g Lubelskiego/ Sybilli w połowie gotowania, 50-60 g na wyłączenie palnika. Drożdże zostawiłbym T-58 - będziesz miał punkt wspólny z piwem kolegi do porównań. Ale to będzie inne piwo, zbieżne ekstraktem początkowym, ew. chmieleniem i ew. drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek.M Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Czyli nie chcesz powtórzyć piwa kolegi, tylko zrobić coś całkiem innego: - zmieniasz drożdże z lekko przyprawowych, belgijskich T-58 na neutralne, amerykańskie US-05; - rezygnujesz z najprostszego chmielenia Marynka i Lubelski na rzecz "z chmielami jeszcze nie wiem"; - ekstrakt zastępujesz słodami - co akurat jest bardzo sensowne. Powiem tak. 20 l o 17 BLG możesz osiągnąć zacierając około 6 kilogramów słodów podstawowych. To wyliczenie dla wydajności 75% - domyślnie ustawionej w Qbrew. Słody podstawowe: pilzneński, pale ale, monachijski, wiedeński - w dowolnej konfiguracji. Ja zrobiłbym 100% monachijskiego albo na pół monachijski i pale ale. Nie dawałbym żadnych karmelowych. Zacieranie - przy trzeciej warce jak piszesz, najlepiej jednotemperaturowo, bez kombinacji. 65-66°C przez godzinę i już. Chmieliłbym 30-40 IBU, zostawiłbym duet Marynka - Lubelski, albo Marynka - Sybilla. W każdym razie po polsku i po taniości. 15-20 g Marynki na 60 minut, 30-40 g Lubelskiego/ Sybilli w połowie gotowania, 50-60 g na wyłączenie palnika. Drożdże zostawiłbym T-58 - będziesz miał punkt wspólny z piwem kolegi do porównań. Ale to będzie inne piwo, zbieżne ekstraktem początkowym, ew. chmieleniem i ew. drożdżami. Dzięki za rzeczowa odpowiedz. Mam już pogląd i pomysł na te warkę a mianowicie: 1. zasyp 3.kg Słód Pale Ale (Strzegom) i 3.kg Słód Monachijski typ I (Strzegom) bądź 2. 3.kg Słód Pale Ale (Strzegom), 2.kg Słód Monachijski typ I (Strzegom) i Słód Pilzneński (Strzegom) co do chmielenia dal bym na 60 min Magnat 30g i na 5 Sybilla 50g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się