Jump to content

Jak zrobić Budweisera?

Recommended Posts

Wydawało mi się, że dobrze wysłałem posta, ale coś chyba się nie pojawił, to napiszę jeszcze raz. 

Chciałem zapytać jak można zrobić w domu piwo mniej więcej jakie jak Budwejser Budvar, B: Dark Czech Dark Lager, Budweier? Jakiego chmielu trzeba użyć do produkcji? Słyszałem, że da się go zważyć taniej w domu niż kupić w sklepie, to prawda?

Wydawało mi się, że dobrze wysłałem posta, ale coś chyba się nie pojawił, to napiszę jeszcze raz. 

Chciałem zapytać jak można zrobić w domu piwo mniej więcej jakie jak Budwejser Budvar, B: Dark Czech Dark Lager, Budweier? Jakiego chmielu trzeba użyć do produkcji? Słyszałem, że da się go zważyć taniej w domu niż kupić w sklepie, to prawda?

Nie powtórzysz tego piwa idealnie, ale uwarzysz coś na kształt jego. Jedyny problem, że potrzebne są stałe temperatury rzędu 8-10C do fermentacji tego piwa. Z tego co pamiętam w tym piwie były użyte Urquel Lager: http://www.wiki.piwo.org/Dro%C5%BCd%C5%BCe_Wyeast_2001_Urquell_Lager

A chmiel ogólnie nie jest najważniejszą rzeczą w tym piwie. Poczytaj trochę o warzeniu piwa w domu bo widać że masz braki terminologii fachowej oraz jak robić piwo w domu. I tak da się uwarzyć go taniej niż w sklepie ale to zajmuje sporo czasu. Natomiast jak mówiłem wyżej nie uda Ci się zrobić jego idealnej podróbki - koncernówki mają to do siebie, że mają powtarzalność, w domu natomiast tego nie ma.

https://hywelsbiglog.files.wordpress.com/2010/02/spm_a2569.jpg

Z etykiety wynika, że słody pale ale, monachijski, karmelowy i jakiś palony (palone ziarno?). Chmiel Saaz.

Ja przygodę z warzeniem zacząłem od chęci sklonowania innego czeskiego ciemnego piwa (Novopacki Special Tmavy) i wyszło smaczne ale całkiem inne.

Powodzenia!