Proterowy wachmistrz Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 Wydawało mi się, że dobrze wysłałem posta, ale coś chyba się nie pojawił, to napiszę jeszcze raz. Chciałem zapytać jak można zrobić w domu piwo mniej więcej jakie jak Budwejser Budvar, B: Dark Czech Dark Lager, Budweier? Jakiego chmielu trzeba użyć do produkcji? Słyszałem, że da się go zważyć taniej w domu niż kupić w sklepie, to prawda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozzi Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 (edited) na forum znalazłem kilka receptur które może ci pomogą: http://www.piwo.org/topic/8936-dunkel-lager-jak/ lub: http://www.wiki.piwo.org/Bohemskie_Ciemne,_Jacek_Michna_(szop007) Jeśli uwarzysz w domu to cię to taniej wyjdzie, plus do tego satysfakcja że zrobiłeś je sam. Edited March 16, 2016 by Ozzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 Wydawało mi się, że dobrze wysłałem posta, ale coś chyba się nie pojawił, to napiszę jeszcze raz. Chciałem zapytać jak można zrobić w domu piwo mniej więcej jakie jak Budwejser Budvar, B: Dark Czech Dark Lager, Budweier? Jakiego chmielu trzeba użyć do produkcji? Słyszałem, że da się go zważyć taniej w domu niż kupić w sklepie, to prawda? Nie powtórzysz tego piwa idealnie, ale uwarzysz coś na kształt jego. Jedyny problem, że potrzebne są stałe temperatury rzędu 8-10C do fermentacji tego piwa. Z tego co pamiętam w tym piwie były użyte Urquel Lager: http://www.wiki.piwo.org/Dro%C5%BCd%C5%BCe_Wyeast_2001_Urquell_Lager A chmiel ogólnie nie jest najważniejszą rzeczą w tym piwie. Poczytaj trochę o warzeniu piwa w domu bo widać że masz braki terminologii fachowej oraz jak robić piwo w domu. I tak da się uwarzyć go taniej niż w sklepie ale to zajmuje sporo czasu. Natomiast jak mówiłem wyżej nie uda Ci się zrobić jego idealnej podróbki - koncernówki mają to do siebie, że mają powtarzalność, w domu natomiast tego nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 teraz chcesz robić nie "ważyć" ? ile warek zrobiłeś ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 https://hywelsbiglog.files.wordpress.com/2010/02/spm_a2569.jpg Z etykiety wynika, że słody pale ale, monachijski, karmelowy i jakiś palony (palone ziarno?). Chmiel Saaz. Ja przygodę z warzeniem zacząłem od chęci sklonowania innego czeskiego ciemnego piwa (Novopacki Special Tmavy) i wyszło smaczne ale całkiem inne. Powodzenia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.