hammer Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 @Łyskacz,pozwól że sie podłącze pod temat. jak kupię sobie zestaw z BA na 20 litrów i podzielę surowce na pół to będzie ok na te 10 litrów tak? Nie mogę się doczytać konkretnej odpowiedzi . Kupiony ten zestaw http://www.browamator.pl/ba-belgijskie-pale-ale-12-zestawa-20-l-piwa-z-z,3,37,947 a)Mogę to podzielić przez pół?Drożdże również? b) nie "cierpię" goryczki.Wg zestawu wchodzi Marynki 30g(zakładając że robię z całości).Jeżeli dałbym np.tylko ok.20g,będzie mniej goryczkowe a zarazem nie zepsuje całego smaku piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Możesz podzielić, ale drożdże lepiej dać całe. Możesz zmniejszyć goryczkę, ale możę to spowodować niedogoryczkowane, mdłe piwo. Jak tam lubisz Dobrze jakbyś sobie ibu policzył hammer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 (edytowane) Skoro masz dzielić to aż się prosi żeby na 2 połowę wybrać drożdże nieco bardziej "belgijskie" niż S-33 Edytowane 31 Maja 2016 przez xcynix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 @Łyskacz,pozwól że sie podłącze pod temat. jak kupię sobie zestaw z BA na 20 litrów i podzielę surowce na pół to będzie ok na te 10 litrów tak? Nie mogę się doczytać konkretnej odpowiedzi . Kupiony ten zestaw http://www.browamator.pl/ba-belgijskie-pale-ale-12-zestawa-20-l-piwa-z-z,3,37,947 a)Mogę to podzielić przez pół?Drożdże również? b) nie "cierpię" goryczki.Wg zestawu wchodzi Marynki 30g(zakładając że robię z całości).Jeżeli dałbym np.tylko ok.20g,będzie mniej goryczkowe a zarazem nie zepsuje całego smaku piwa? Ja kupiłem w końcu zestaw z Piwnego Kraftu i poprosiłem o oddzielne zapakowanie słodów (oczywiście ześrutowanych). Podzieliłem wszystko na pół i coś tam wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Mam pytanko. Po woli myślę o rozpoczęciu warzenia po letniej przewie. Czym najlepiej odkazić sprzęt (fermentory itd.) po dłużej nieużywalności? Dodam, że robiłem w nich też wino. Wystarczy dobrze umyć płynem do naczyń i potraktować oxi czy podejść do tematu bardziej hardcorowo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Wymyć dokładnie płynem do mycia naczyń i wodą i potem standardowo NaOH. Przepłukać sodą dokładnie wszystko, a potem możesz posiarkować go Jeżeli u mnie sprzęt stoi pomiędzy warzeniem dłuższy czas -wrzucam do środka z litr mocnego roztworu piro tak 10 gram gdzieś. Tak zabezpieczone wiadro nie zajdzie niczym, a szczelnie zamknięte dodatkowo wytruje się wszytko co jest w środku. Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Wymyć dokładnie płynem do mycia naczyń i wodą i potem standardowo NaOH. Przepłukać sodą dokładnie wszystko, a potem możesz posiarkować go Jeżeli u mnie sprzęt stoi pomiędzy warzeniem dłuższy czas -wrzucam do środka z litr mocnego roztworu piro tak 10 gram gdzieś. Tak zabezpieczone wiadro nie zajdzie niczym, a szczelnie zamknięte dodatkowo wytruje się wszytko co jest w środku. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Po woli przymierzam się do sezonu. Jako, że moje doświadczenie w zacieraniu jest raczej zerowe ( 1 warka z zacieraniem) to chcę na początek uwarzyć coś tańszego : https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Kolsch-11-BLG/898 żeby nie było dużej straty $$$. W zestawie jest 60 g chmielu i stąd pytanie. Jaki i ile chmielu dorzucić do tego piwa, żeby było bardziej aromatyczne i ciut bardziej gorzkie bo te 60 g to chyba trochę za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Po woli przymierzam się do sezonu. Jako, że moje doświadczenie w zacieraniu jest raczej zerowe ( 1 warka z zacieraniem) to chcę na początek uwarzyć coś tańszego : https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Kolsch-11-BLG/898 żeby nie było dużej straty $$$. W zestawie jest 60 g chmielu i stąd pytanie. Jaki i ile chmielu dorzucić do tego piwa, żeby było bardziej aromatyczne i ciut bardziej gorzkie bo te 60 g to chyba trochę za mało. W sam raz na Koelsha - to piwo nie jest mega aromatyczne chmielowo więc... Jak chcesz aromatyczne to warz APA i kieruj się przepisem, który powinieneś dostać razem z zestawem surowców. Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 (edytowane) Po woli przymierzam się do sezonu. Jako, że moje doświadczenie w zacieraniu jest raczej zerowe ( 1 warka z zacieraniem) to chcę na początek uwarzyć coś tańszego : https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Kolsch-11-BLG/898 żeby nie było dużej straty $$$. W zestawie jest 60 g chmielu i stąd pytanie. Jaki i ile chmielu dorzucić do tego piwa, żeby było bardziej aromatyczne i ciut bardziej gorzkie bo te 60 g to chyba trochę za mało. Kombinowanie, poprawianie to częsty i poważny błąd początkującego, który zresztą sam popełniłem. Dwie moje pierwsze warki były nieudane właśnie z tego powodu, że chciałem do podstawowego przepisu dodać trochę ameryki. Uwarz według instrukcji i nic nowego nie wymyślaj. Kolsch to bardzo fajne, sesyjne, zbliżone do lekkiego pilsnera piwo, w sam raz na lato, które jeszcze trochę potrwa. A jak chcesz więcej aromatu i goryczki to, tak jak wspomniano, wybierz inny zestaw. Edytowane 5 Sierpnia 2016 przez opeciarz Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Robię zatem wg przepisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) Cześć mam takie pytanie (może głupie ale nie chcę ryzykować). W sobotę planuje warzenie, nic wielkiego bo na rozruch powakacyjny zrobię piwo z ekstraktów. Jestem trochę podziębiony gile, kaszel itd. Czy zarazki, które mam podczas przeziębienia mogą zepsuć piwo? Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Cześć mam takie pytanie (może głupie ale nie chcę ryzykować). W sobotę planuje warzenie, nic wielkiego bo na rozruch powakacyjny zrobię piwo z ekstraktów. Jestem trochę podziębiony gile, kaszel itd. Czy zarazki, które mam podczas przeziębienia mogą zepsuć piwo? Nie zepsują ludzkie drobnoustroje nie przechodzą do piwa - no chyba że lacto z śliny Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Ok dojechał zestaw: http://esencjesmaku.pl/pl/p/ALTBIER-12-BLG-zestaw-na-bazie-ekstraktow-slodowych/467 . Z instrukcji wynika, że całe 60 gr chmielu trzeba wrzucić od razu. Z tego co wiem najpierw chmieli się na goryczkę a potem aromat. Może podzielić jakoś ten chmiel? Jakie są Wasze propozycje? Jakoś tak dziwnie mi się wydaje żeby cały chmiel władować na starcie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Warzę na "czuja". Zobaczymy co będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 ej, no wpisz ten chmiel w jakiś kalkulator... chmiel na goryczkę ile tam chcesz a reszta na aromat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 (edytowane) ej, no wpisz ten chmiel w jakiś kalkulator... chmiel na goryczkę ile tam chcesz a reszta na aromat... Nie znam się na tym jeszcze Zobaczymy co wyjdzie. Piwko się właśnie chłodzi. Dałem 40 gr na goryczkę a reszta na 20 min aromat... Edytowane 19 Sierpnia 2016 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Nie ma to jak sypanie chmielu na tzw. "pałę" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Puki co jest ok. Pachnie chmielem goryczka jest..... Zobaczymy co z tego zostanie za miesiąc.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 28 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Nabyłem drogą kupna takie cuś: http://allegro.pl/garnek-elektryczny-z-parownikiem-abc-kochautomat-i6518103445.html czy jest ktoś z okolic Wawy, kto mógłby zamontować kranik do tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 28 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Ewentualnie jakieś namiary na kogoś kto umie to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 28 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 I pytanie nr 2: Chciałbym sobie skręcić chłodnicę z rurki karbowanej http://allegro.pl/rura-karbowana-3-4-dn-16-nierdzewna-komplet-i6455087576.html?reco_id=e2c3fc7b-8558-11e6-be0c-56847afe9799&ars_rule_id=201 ile metrów kupić do warek 20 litrowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Straszny chachar z Ciebie. Ad 2 Zależy jaki masz garnek. Ja robiłem z miedzianej o długości 7 metrów. W godzinę daje radę. Karbowana ponoć wydajniejsza. Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 I pytanie nr 2: Chciałbym sobie skręcić chłodnicę z rurki karbowanej http://allegro.pl/rura-karbowana-3-4-dn-16-nierdzewna-komplet-i6455087576.html?reco_id=e2c3fc7b-8558-11e6-be0c-56847afe9799&ars_rule_id=201 ile metrów kupić do warek 20 litrowych? Droga ta rura... Ja kupilem na karbowane.pl gotowa rure 8m z zarobionymi koncowkami i dostawa za jakies 105 PLN. Mozliwe ze nie byla to 16-tka, nie pamietam, ale zwinieta chlodzi mi wrzatek do ok. 25 stopni w kwadrans (20 litrow). Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 28 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Straszny chachar z Ciebie. Ad 2 Zależy jaki masz garnek. Ja robiłem z miedzianej o długości 7 metrów. W godzinę daje radę. Karbowana ponoć wydajniejsza. Nie do końca rozumiem dlaczego jestem chcharem ale dzięki za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się