Karp Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Pytanie jak w temacie - czy mój tripel miał prawo tak odfermentować?Zasyp: 5 kg pilzneński Strzegom 0,5 kg monachijski I Strzegom 0,1 kg carapils 1 kg cukier biały Zacierałem przez godzinę w temperaturze ok. 64C, fermentowałem drożdżami MJ M31 Belgian Tripel. Zeszło z 18,5 do ok. 0,5 BLG w ciągu niecałych 4 tygodni; w smaku (jeszcze nie butelkowałem) piwo nie sprawia wrażenia zainfekowanego itd. - jest nawet lekko słodkie i zgodnie ze stylem przyprawowe. Niepokoi mnie tylko tak mocne odfermentowanie, wg informacji producenta powinno ono wynosić 82-88%, czyli teoretycznie BLG powinno zejść max do 2. Mógł mieć na to wpływ 15% udział cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 czyli teoretycznie BLG powinno zejść max do 2 i pewnie tak zeszło tylko Ty nie uwzględniasz, że spławik Cię okłamuje bo w roztworze jest też już alkohol i to w nie małej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 To spławik też przekłamuje wynik przy alkoholu? Myślałem że korekcję robi się tylko dla refraktometru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Spławik wciąż pokazuje jedynie ekstrakt pozorny. Nikt tego nie przelicza, bo tak się przyjęło, żeby nim operować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 To spławik też przekłamuje wynik przy alkoholu? Myślałem że korekcję robi się tylko dla refraktometru Przekłamuje, bo alkohol jest lżejszy niż woda. Miałem kiedyś tripla który zszedł poniżej 0, do minus 1 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karp Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 (edytowane) Z drugiej strony mam też RIS-a, który zszedł z 27 do 8. Jest jakaś metoda przeliczania ekstraktu dla spławika tak, jak w przypadku refraktometru? I jaka będzie najlepsza metoda sprawdzania BLG? W tej chwili wnioskuję, że użycie refraktometru i skorzystanie z wzoru korekty? Edytowane 21 Marca 2016 przez Karp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Tylko, że my zawsze mówiąc o odfermentowaniu mówimy o ekstrakcie pozornym, więc mówienie że spławik przekłamuje jest bez sensu. Nie znam tych drożdży, ale jest parę szczepów potrafiących osiągać takie wartości, a 1kg cukru bardzo zwiększa odfermentowanie. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Potwierdzam. Mnie Dubbel też zaskoczył na tych drożdżach. Zszedł właśnie do zera. Ale fermentowalem gdzies w okolicach 26-28C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 (edytowane) Jest jakaś metoda przeliczania ekstraktu dla spławika tak, jak w przypadku refraktometru? możesz zacząć tu http://www.winiarze.pl/artykuly/pozostale/cukromierz-areometr-pomiar-cukru-w-moszczu-i-winie Przy okazji doprecyzuję, że moje stwierdzenie "spławik Cię okłamuje" nie mijało się z prawdą bo tak faktycznie jest i służyć miało pobudzeniu wyobraźni, żeby wiedzieć co na prawdę nam ten przyrząd pokazuje w konkretnych sytuacjach Nie mając takich rzeczy w świadomości niejeden właśnie się dziwi po odczycie wskazania. EDIT to, że posługujemy się pojęciem ekstraktu pozornego i tak właściwie z reguły korekta jest nie potrzebna jest zupełnie inną sprawą Edytowane 21 Marca 2016 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 (edytowane) Jeśli masz balingometr z biowinu to zobacz czy w zimnej wodzie (20 C) pokazuje zero ;-) Lubi się w nich obsunąć w środku ten papierek ze skalą - przez co kiedys moja pszenica miała ujemny ekstrakt. Edytowane 22 Marca 2016 przez maro86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Tak tylko jeszcze gwoli ścisłości - ujemny odczyt nie musi oznaczać, że z areometrem jest coś nie tak, bo ekstrakt rzeczywisty > ekstrakt pozorny, a są szczepy, które mogą zejść tak nisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 (edytowane) Tak tylko jeszcze gwoli ścisłości - ujemny odczyt nie musi oznaczać, że z areometrem jest coś nie tak, bo ekstrakt rzeczywisty > ekstrakt pozorny, a są szczepy, które mogą zejść tak nisko. Zgadzam się. Jakkolwiek balingometr zawsze warto sprawdzić w wodzie, tak aby odeszła jedna zmienna. W moim przypadku wiedziałem że WB06 są żarłoczne i nie zdziwił mnie wówczas niski ekstrakt. Nie ja jeden miałem już podobny problem, dlatego też tylko chciałem napomknąć ;-) Edytowane 22 Marca 2016 przez maro86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się