Sojer Opublikowano 28 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2007 Tak się składa, że zostałem ostatnio osobom decyzyjną w muzeum i chodzi mi po głowie zrobienie pokazu warzenia. Zastanawiam się jak to ugryźć, by miało ręce i nogi (wiadomo... w domu robi się dla siebie, pokaz to trochę inna zabawa). Z tego co czytałem, w Biskupinie impreza kończyła się degustacją zielonego piwa. Zastanawiam się czy to ma sens, czy nie lepiej zabutelkować i poczekać aż dojrzeje. Będę wdzięczny za sugestie, bo wydaje mi się, że warto popularyzować piwowarstwo domowe na wszelkie możliwe sposoby Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 28 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2007 ... Z tego co czytałem, w Biskupinie impreza kończyła się degustacją zielonego piwa. ... Jak było w Biskupinie to nie wiem, ale to impreza kilkudniowa. W Cieszynie na pokazie jednodniowym goście mieli piwo z poprzedniej warki i to moim zdaniem ma sens. Naczynie w jakim będzie przechowywane to już inna kwestia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2007 Tak się składa, że zostałem ostatnio osobom decyzyjną w muzeum i chodzi mi po głowie zrobienie pokazu warzenia Fajny pomysł Co do rad, to dużo Ci nie pomogę, bo nie mam doświadczenia, ale myślę, że warto zawsze pewne aspekty teoretyczne oglądającym przekazać. Może chociaż 1% osób zapamięta co nieco z kwestii procesu technologicznego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 Degustacja zielonego piwa jest mało realna, chyba, że uwarzysz tydzień wcześniej i przytargasz do muzeum swoje piwo. Tylko po co, jak pewnie będzie średnio smaczne. Nie ma co ludzi zniechęcać. Ja bym proponował degustację kilku litrów schłodzonej brzeczki, tak po naparstku dla każdego chętnego, a potem degustacje gotowego, dobrze odleżakowanego piwa. Żeby uwypuklić na czym polega fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 (edytowane) Zależy czy pokaz ma wogóle krzewić piwowarstwo domowe czy być częścią ekspozycji muzealnej. Jeśli to drugie nie widzę możliwości innej jak mało odleżakowane piwo 2-3 tygodniowe, góra. Edytowane 29 Listopada 2007 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 Zależy czy pokaz ma wogóle krzewić piwowarstwo domowe czy być częścią ekspozycji muzealnej. Jeśli to drugie nie widzę możliwości innej jak mało odleżakowane piwo 2-3 tygodniowe, góra. Myślę o krzewieniu piwowarstwa. Zatem najlogiczniejsze wydaje się to co sugerujecie. Uwarzyć piwo w domu, odleżakować 3 miesiące i przy okazji pokazu warzenia poczęstować . Jedyną rzeczą, która mnie przeraża jest to, że proces zacierania i chmielenia trwa parę godzin. Myślę, że rozwiązaniem byłoby podanie orientacyjnych czasów poszczególnych etapów. Chętni wybraliby to co ich interesuje (twardziele pewnie siedzieliby przez cały czas). Ekspozycji birofilskiej w najbliższym roku nie planujemy, acz myślę, że warto byłoby wrócić do tematu, który był prezentowany bodajże w 1996 r. (kufle i dzbany). Pod nosem mamy Krajana więc można zrobić chociażby wystawę ich etykiet, szklanek i innych gadżetów (ha! prezes browaru jest członkiem rady programowej muzeum!), no chyba, że szanowne koleżanki i szanowni koledzy chcieliby pokazać swe zbiory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reeb Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 http://www.piwo.org/forum/t150-warzenie-w-Biskupinie.html pogadaj z @mark robi tego typu imprezy od lat, w biskupinie bardzo fajnie przedstawili caly proces warzenia... co do degustacji hmm... oceniajac po zainteresowaniu w rzeczonym biskupinie musieliby zwyczajnie (spory) browar otworzyc by zaspokoic samplowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się