Jump to content

Zmiana koloru gotowego piwa


Recommended Posts

chciałbym trochę przyciemnić już przefermentowane piwo, tak, aby nie wpłynąć na jego smak i aromat, i nie dostarczyć pożywienia drożdżom albo bakteriom. Ogółem piwo wyszło za jasne, a celowałem w burgund. Myślałem o dodaniu spożywczego barwnika,  Co polecacie?

Link to comment
Share on other sites

Teoretycznie zatarcie minimalnej ilości ciemnego słodu. Przefermentowanie tego w górnej granicy temperaturowej, tak jak FFT,  po czym cold crush.

W sumie w 4-5 dni jesteś w stanie osiągnąć surowiec do blendowania

 

Można by jeszcze szybciej: zakładając że ta minimalna ilość brzeczki z ciemnego słodu była by surowcem do refermentacji (ale tu dużo niewiadomych)

 

W obu przypadkach duch kraftu będzie szczęśliwy  ;-)

Link to comment
Share on other sites

 

Pij po zmroku...

W nocy wszystkie piwa są czarne :)

A tak w ogóle, to po co koniecznie chcesz przyciemnić? Dajesz na konkurs?

 

nie, nie ma tej kategorii w najbliższym czasie, ale skoro chciałem zrobić czerwone piwo to niech takie będzie :)

 

@@zgoda

 

 

Karmel e150d. 

 

niefermentowalny?

Edited by pan_czarny
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.