pan_czarny Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 chciałbym trochę przyciemnić już przefermentowane piwo, tak, aby nie wpłynąć na jego smak i aromat, i nie dostarczyć pożywienia drożdżom albo bakteriom. Ogółem piwo wyszło za jasne, a celowałem w burgund. Myślałem o dodaniu spożywczego barwnika, Co polecacie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 Pij po zmroku... ili 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasq Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 Teoretycznie zatarcie minimalnej ilości ciemnego słodu. Przefermentowanie tego w górnej granicy temperaturowej, tak jak FFT, po czym cold crush. W sumie w 4-5 dni jesteś w stanie osiągnąć surowiec do blendowania Można by jeszcze szybciej: zakładając że ta minimalna ilość brzeczki z ciemnego słodu była by surowcem do refermentacji (ale tu dużo niewiadomych) W obu przypadkach duch kraftu będzie szczęśliwy ;-) pan_czarny 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 A może do refermentacji dodać jakiegoś słodu barwiącego zamiast cukru? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 Pij po zmroku... W nocy wszystkie piwa są czarne A tak w ogóle, to po co koniecznie chcesz przyciemnić? Dajesz na konkurs? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 Karmel e150d. pan_czarny 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pan_czarny Posted March 23, 2016 Author Share Posted March 23, 2016 (edited) Pij po zmroku... W nocy wszystkie piwa są czarne A tak w ogóle, to po co koniecznie chcesz przyciemnić? Dajesz na konkurs? nie, nie ma tej kategorii w najbliższym czasie, ale skoro chciałem zrobić czerwone piwo to niech takie będzie @@zgoda, Karmel e150d. niefermentowalny? Edited March 23, 2016 by pan_czarny Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 Nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 (edited) Sinamar albo inny ekstrakt barwiący Edited March 23, 2016 by bart3q pan_czarny and zgoda 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nuZky Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 Sinamar należy dodać do gotowania/burzliwą/na zimno czy dopiero przy rozlewie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now