pan_czarny Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 chciałbym trochę przyciemnić już przefermentowane piwo, tak, aby nie wpłynąć na jego smak i aromat, i nie dostarczyć pożywienia drożdżom albo bakteriom. Ogółem piwo wyszło za jasne, a celowałem w burgund. Myślałem o dodaniu spożywczego barwnika, Co polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Pij po zmroku... ili 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Teoretycznie zatarcie minimalnej ilości ciemnego słodu. Przefermentowanie tego w górnej granicy temperaturowej, tak jak FFT, po czym cold crush. W sumie w 4-5 dni jesteś w stanie osiągnąć surowiec do blendowania Można by jeszcze szybciej: zakładając że ta minimalna ilość brzeczki z ciemnego słodu była by surowcem do refermentacji (ale tu dużo niewiadomych) W obu przypadkach duch kraftu będzie szczęśliwy ;-) pan_czarny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 A może do refermentacji dodać jakiegoś słodu barwiącego zamiast cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Pij po zmroku... W nocy wszystkie piwa są czarne A tak w ogóle, to po co koniecznie chcesz przyciemnić? Dajesz na konkurs? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Karmel e150d. pan_czarny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 (edytowane) Pij po zmroku... W nocy wszystkie piwa są czarne A tak w ogóle, to po co koniecznie chcesz przyciemnić? Dajesz na konkurs? nie, nie ma tej kategorii w najbliższym czasie, ale skoro chciałem zrobić czerwone piwo to niech takie będzie @@zgoda, Karmel e150d. niefermentowalny? Edytowane 23 Marca 2016 przez pan_czarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 (edytowane) Sinamar albo inny ekstrakt barwiący Edytowane 23 Marca 2016 przez bart3q zgoda i pan_czarny 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuZky Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Sinamar należy dodać do gotowania/burzliwą/na zimno czy dopiero przy rozlewie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się