bps Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Witam , mam takie pytanie. Jaka różnica w końcowym blg będzie w przypadku 2 rodzajów zacierania ? Przykładowo. Warzymy IPA 15 blg. O ile będzie się różnić końcowa wartość blg w przypadku zacierania na słodko i na wytrawnie? ilu stopniowej różnicy nalezało by się spodziewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bychawa Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Przede wszystkim będzie to zależało od użytych drożdzy. camilos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bps Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 zakładając , ze użyjemy takich samych drożdży oraz pozostałych składników. np US05 i 100% zasyp pale ale. Interesuje mnie czy roznica to bedzie 0,5 blg czy 1 blg , czy moze 2 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_jednotemperaturowe_-_wp%C5%82yw_poszczeg%C3%B3lnych_czynnik%C3%B3w_na_fermentowalno%C5%9B%C4%87_brzeczki_i_wydajno%C5%9B%C4%87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Moim niedoświadczonym zdaniem zależy jak długich (proporcje czasu) przerw użyjesz. Chodzi oczywiście o przerwę maltozową i dekstrynyjącą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 (edytowane) Przykładowo: 6 blg na słodko, 3,5 blg na wytrawnie Edytowane 25 Marca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Zależy co to znaczy na słodko a co to znaczy na wytrawnie. Między 60C a 70C różnica będzie pewnie spora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Przewaznie zacieram w temp. 66-67°C i piwo na us-05 ma koncowe blg w zakresie 3-2,7 przy poczatkowym 16-12blg. Raz przypadkowo zacieralem w 69°C i us-05 zeszly do 4.5blg. Mysle podobnie jak kolega wyzej, zalezy od dlugosci przerwy a roznica w blg moze byc rzedu min 2blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 No chyba że koledze chodziło o zacieranie jednotemperaturowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bps Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Jasiu , mam co studiować dzięki! W najbliższym czasie zrobie po prostu eksperymetnt. 2 warki o tym samym zasypie, ale 2 skrajne zacierania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 W najbliższym czasie zrobie po prostu eksperymetnt. 2 warki o tym samym zasypie, ale 2 skrajne zacierania a nie szkoda Cu czasu. Ten eksperyment już był i wystarczy wyciągnąć wnioski Nie wydaje mi się by w Twoich warunkach można było oczekiwać innych efektów, a powielanie testów chyba niewiele wniesie nowego do Twojego doświadczenia poza naocznym/osobistym przekonaniem się, że coś faktycznie jest Myślę, ze dla Ciebie lepiej byłoby np. wypróbować 2 różne szczepy drożdży lub przefermentować to samo piwo w różnych warunkach temperaturowych (ale to tez już nie koniecznie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się