gregq Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Przymierzając się do warzenia Black IPA trochę się naszukałem różnych rodzajów palonych słodów i sposobów ich wykorzystania w CDA. Jak wiemy nawet sporo piw komercyjnych w tym stylu jest mocno nachmielonymi FESami, nie wnikam w to, czy ktoś to lubi, czy nie. Mam zamiar zrobić Black IPA z jak najmniejszym posmakiem palonym, a tylko delikatnym posmakiem kawy, czekolady. Natknąłem się na metodę ekstrakcji palonych słodów na zimno i późniejsze wlewanie odsączonego płynu na mash out lub od razu do gotowania. Czy ktoś stosował tą metodę? Ile więcej słodu trzeba użyć, by uzyskać odpowiedni kolor w porównaniu z podejściem klasycznym? Jaki jest efekt w porównaniu z użyciem Carafa special na koniec mash out/filtrację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) Tu masz ciekawy artykuł o ekstrakcji na zimno: http://beersmith.com/blog/2011/11/17/brewing-beer-with-dark-grains-steeping-versus-mashing/ Natknąłem się na metodę ekstrakcji palonych słodów na zimno i późniejsze wlewanie odsączonego płynu na mash out lub od razu do gotowania. Czy ktoś stosował tą metodę? Ile więcej słodu trzeba użyć, by uzyskać odpowiedni kolor w porównaniu z podejściem klasycznym? Jaki jest efekt w porównaniu z użyciem Carafa special na koniec mash out/filtrację? Podepnę się pod to pytanie, bo sam jestem ciekawy. O tutaj znalazłem coś ciekawego w temacie: http://www.jovialmonk.com.au/brewManual/Steeping_grains.pdf można zwiększyć ilość słodu poddawanego ekstrakcji na zimno o 10-15% Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez BrPr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregq Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 link nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 link nie działa http://www.jovialmonk.com.au/brewManual/Steeping_grains.pdf AO się przypałętało na koniwc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarx Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Ekstrahowałem Carafa Special II na ciepło i palony jęczmień na zimno wg metody (proporcje, temperatury, wysładzanie) z http://www.jovialmonk.com.au/brewManual/Steeping_grains.pdfNie zwiększałem ilości słodów, w efekcie zarówno kolor jak i smak był taki jak oczekiwałem (minimum spalenizny). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregq Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Dzięki wielkie, w końcu jakieś konkrety. Ja zamierzam cały słód ekstrahować na zimno i dodać do gotowania. Dam znać jak wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarx Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 U mnie ekstrakcja na zimno trwała całą noc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregq Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 W temp. pokojowej? Mam nadzieję, że nic się nie stanie z tym namoczonym słodem przez ten czas, z drugiej strony palony słód jest względnie sterylny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 I tak bedziesz to pozniej gotowal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się