Skocz do zawartości

Słody ciemne w piwach typu Black IPA


gregq

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzając się do warzenia Black IPA trochę się naszukałem różnych rodzajów palonych słodów i sposobów ich wykorzystania w CDA. Jak wiemy nawet sporo piw komercyjnych w tym stylu jest mocno nachmielonymi FESami, nie wnikam w to, czy ktoś to lubi, czy nie. Mam zamiar zrobić Black IPA z jak najmniejszym posmakiem palonym, a tylko delikatnym posmakiem kawy, czekolady. Natknąłem się na metodę ekstrakcji palonych słodów na zimno i późniejsze wlewanie odsączonego płynu na mash out lub od razu do gotowania. Czy ktoś stosował tą metodę? Ile więcej słodu trzeba użyć, by uzyskać odpowiedni kolor w porównaniu z podejściem klasycznym? Jaki jest efekt w porównaniu z użyciem Carafa special na koniec mash out/filtrację?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu masz ciekawy artykuł o ekstrakcji na zimno: http://beersmith.com/blog/2011/11/17/brewing-beer-with-dark-grains-steeping-versus-mashing/

 

 

 

Natknąłem się na metodę ekstrakcji palonych słodów na zimno i późniejsze wlewanie odsączonego płynu na mash out lub od razu do gotowania. Czy ktoś stosował tą metodę? Ile więcej słodu trzeba użyć, by uzyskać odpowiedni kolor w porównaniu z podejściem klasycznym? Jaki jest efekt w porównaniu z użyciem Carafa special na koniec mash out/filtrację?

 

Podepnę się pod to pytanie, bo sam jestem ciekawy.  

 

O tutaj znalazłem coś ciekawego w temacie: 

 

 

http://www.jovialmonk.com.au/brewManual/Steeping_grains.pdf

można zwiększyć ilość słodu poddawanego ekstrakcji na zimno o 10-15%

Edytowane przez BrPr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ekstrahowałem Carafa Special II na ciepło i palony jęczmień na zimno wg metody (proporcje, temperatury, wysładzanie) z http://www.jovialmonk.com.au/brewManual/Steeping_grains.pdfNie zwiększałem ilości słodów, w efekcie zarówno kolor jak i smak był taki jak oczekiwałem (minimum spalenizny).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.