daniel666 Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Zebrałem 75gr szyszek Sybilli, to ok połowa co jest na krzaku. Do soboty będą leżeć na poddaszu pod blachą, słońce dopisuje to pewnie w dzień z 35-40 stopni jest. Ile się wysuszy, tyle się wysuszy bez znaczenia. Zrobię 10l stouta. Nie liczę na dużo goryczki, ale też nie chcę więcej jak 30 IBU. Zobaczę po fermentacji co wyszło i najwyżej dochmielę zupką z magnum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 Zebrałem 75gr szyszek Sybilli, to ok połowa co jest na krzaku. Do soboty będą leżeć na poddaszu pod blachą, słońce dopisuje to pewnie w dzień z 35-40 stopni jest. Ile się wysuszy, tyle się wysuszy bez znaczenia. Zrobię 10l stouta. Nie liczę na dużo goryczki, ale też nie chcę więcej jak 30 IBU. Zobaczę po fermentacji co wyszło i najwyżej dochmielę zupką z magnum. To ja bym na twoim miejscu chmielił świeżą szyszką, a nie przesuszoną. W sumie jak to idzie na goryczkę to bez różnicy, ale takie suszenie może nic nie dać. Ja wczoraj zebrałem 140 g Sybilli - 55 g władowałem do piwa świeżej szyszki, pozostałem 85 g wysuszyłem w piekarniku w 2 h w 45C potem zostawiłem na noc przy wyłączonym piekarniku i dziś to zapakowałem do woreczka strunowego podwójnie. Ostatecznie sybilli wyszło mi 30 g W planach Polskie Ale to wypróbuje mieszankę swoich szyszek na aromat do niego Dziś się trochę zachmurzyło ale w planach były zbiory Marynki jeżeli nie będzie padać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel666 Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 To ja bym na twoim miejscu chmielił świeżą szyszką, a nie przesuszoną. W sumie jak to idzie na goryczkę to bez różnicy, ale takie suszenie może nic nie dać. Być może nie da, ale w sobotę dopiero mam czas na warzenie a w suchym miejscu na pewno się nie zepsuje. Nie opłaca się mrozić na dwa dni. Poza tym zobaczę ile z masy ubędzie bo pierwszy raz robię coś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 Zebrałem właśnie mój największy krzak Lubelskiego. 5 kg zielonego chmielu, 2 pełne fermentory... Ponad 2 godziny roboty dla 3 osób. Polecam birek03 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 Jako polecicie kupić suszarkę do suszenia chmielu i innych rzeczy? Tak myślę kupić ZELMER FD1001 lub ZELMER FD1002 tylko nie mają płynnej regulacji temperatury. I nie wiadomo jako osiąga temperaturę na każdym stopniu suszenia. (może ktoś ma te suszarki i by mógł zmierzyć temperaturę jako osiągają na każdym stopniu) Lub z płynną regulacją temperatury http://allegro.pl/suszarka-do-grzybow-optimum-rk0130-reg-temperatury-i5331957256.html lub http://allegro.pl/suszarka-borowik-luxpol-do-grzybow-owocow-i-ziol-i6425149355.html Coś doradzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 Może się nie znam, ale ile Ty tego chmielu tam wsypiesz do takiej suszarki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 (edytowane) u mojej ciotki taka podobna suszarka jak podajesz w linkach poszła z dymem razem z grzybami i dwoma frontami od szafek więc bez jakiegoś nadzoru nie polecam suszyć czegokolwiek na tych suszarkach Edytowane 2 Września 2016 przez gigo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 (edytowane) Jak będę mieć suszarkę to wtedy będę wiedział ile wejdzie mokrej szyszki do suszarki. Na razie nie wiem gigo to poszła u twojej cioci suszarka zelmera ? Edytowane 2 Września 2016 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 Jak będę mieć suszarkę to wtedy będę wiedział ile wejdzie mokrej szyszki do suszarki. Na razie nie wiem Może faktycznie źle się wyraziłem Posiadając podobną suszarkę, twierdzę, że chmielu w szyszkach wyjdzie do niej niewiele. Uważam więc, że pomysł z wykorzystaniem takowego urządzenia do suszenia chmielu jest nietrafiony. No chyba, że celujesz w zbiory rzędu 100-150g szyszki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Zbiory liczę większe. Myślałem że w suszarkę wejdzie więcej chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 4 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 Czy w trakcie zbiorów trzeba ściąć całą roślinę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 4 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 Tnie się przy samym dole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Zbiory liczę większe. Myślałem że w suszarkę wejdzie więcej chmielu Z jednego "zapakowania" wychodzi 170-200gr suchej szyszki br.an.tr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Ja odcinam całą roślinę i zbieram szyszki odcinkami ściągając ją z linki. W sobotę zebrałem Marynkę - świeżej szyszki było 1,5 kg - po ususzeniu w piekarniku w 40-50C przez 2-3 h zrobiło się 570g. Popakowałem to w torebki z Ikei i ścisnąłem jak najmocniej, żeby wytłoczyć całe powietrze do czasu pakowania próżniowego. Czeka mnie jeszcze zbiór Lubelskiego i Hallertau Tradition zobaczymy ile wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 170-200g to jeszcze nie tak mało. Podzwoniłem i się dowiedziałem że suszarki ZELMER FD1001 lub ZELMER FD1002 na pierwszym stopniu osiąga temperaturę 42c a na drugim stopniu 60c. Temperatura suszenia chmielu 42c powinna być ok ? Jak myślicie koledzy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkodyl Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Hej, Czy ktoś z was posiada w swojej uprawie chmiel Cascade? Zakupiłem od forumowego kolegi 4 krzaki i jak na razie cytrusów brak (pachnie jak każdy inny chmiel). Czy ktoś z was mógł by podzielić się doświadczenim w temacie? korek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Hej, Czy ktoś z was posiada w swojej uprawie chmiel Cascade? Zakupiłem od forumowego kolegi 4 krzaki i jak na razie cytrusów brak (pachnie jak każdy inny chmiel). Czy ktoś z was mógł by podzielić się doświadczenim w temacie? Co to za kolega? Może coś pokićkał I jak to kupiłeś? Rozumiem się dzielić chmielem i pokrywać koszty wysyłki ale sprzedawać Cascade Pl to już trochę nie halo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Mądre książki mówią, że pierwszym roku jeszcze słabo plonuje, łacznie z aromatami. Może być również tak, że ze względu na inną ziemię, klimat miejscowy itp. chmiel może być taki jak oryginał, gorszy lub całkowicie zatracić swoje walory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Podzwoniłem i się dowiedziałem że suszarki ZELMER FD1001 lub ZELMER FD1002 na pierwszym stopniu osiąga temperaturę 42c a na drugim stopniu 60c. Temperatura suszenia chmielu 42c powinna być ok ? Jak myślicie koledzy ? Temperatura powietrza w suszarce zależy w dużym stopniu od temperatury otoczenia.. W kuchni miałem w pewnym momencie 28°C i na suszarce skoczyło do 50°C.. Suszenie na zewnątrz dało lepsze efetky.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micheal_paku Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 (edytowane) Dawno nic nie wrzucałem więc kilka fotek z mojego tegorocznego chmielnika. Na razie nie zbieram szyszek, w ten lub następnym weekend będę działał. Edytowane 5 Września 2016 przez Elvis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Hej, Czy ktoś z was posiada w swojej uprawie chmiel Cascade? Zakupiłem od forumowego kolegi 4 krzaki i jak na razie cytrusów brak (pachnie jak każdy inny chmiel). Czy ktoś z was mógł by podzielić się doświadczenim w temacie?Ostatnio roztarłem jedną szyszce i faktycznie nie pachnie lepiej od Lubelskiego. Może to dlatego, że zwyczajnie później pojawiły się szyszki i są jeszcze niedojrzałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Hej, Czy ktoś z was posiada w swojej uprawie chmiel Cascade? Zakupiłem od forumowego kolegi 4 krzaki i jak na razie cytrusów brak (pachnie jak każdy inny chmiel). Czy ktoś z was mógł by podzielić się doświadczenim w temacie?Ostatnio roztarłem jedną szyszce i faktycznie nie pachnie lepiej od Lubelskiego. Może to dlatego, że zwyczajnie później pojawiły się szyszki i są jeszcze niedojrzałe. Macie pewność,że to Cascade? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 (edytowane) 170-200g to jeszcze nie tak mało. Podzwoniłem i się dowiedziałem że suszarki ZELMER FD1001 lub ZELMER FD1002 na pierwszym stopniu osiąga temperaturę 42c a na drugim stopniu 60c. Temperatura suszenia chmielu 42c powinna być ok ? Jak myślicie koledzy ? Pierwszy zasyp suszyłem na max - włożyłem w szparę termometr-60 stopni Resztę suszyłem na "pierwszym biegu" -46stopni Edytowane 6 Września 2016 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Macie pewność,że to Cascade? Kupione w Niemczech jako Cascade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel666 Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Zgranulowałem po suszeniu Perle. Z małej torebki zostało tyle granulatu co na zdjęciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się