sermon01 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Czy ktoś stosował te drożdże do witbiera? Jesli tak proszę o opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgrabow1 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Ja ostatnio, ale mogę jedynie stwierdzić, że szybko i ładnie ruszyły Dziś mija 2-gi tydzień fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sermon01 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Daj znać proszę po pierwszej degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgrabow1 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 To pewnie za 2 - 2,5 tygodnia będzie. Porównam sobie z poprzednim witbierem na FM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek4 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) @mgrabow1 jak wrażenia? lub ktoś inny podzieli się nimi Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez boniek4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sermon01 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Dziś piłem weizena na tych drożdżach i ....byl super- goździki i banany fajnie wyczuwalne. Chyba na wita ich nie wezmę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek4 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 To mnie trochę zmartwiłeś no ale zobaczymy co wyjdzie u mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Goździk i banany? Jesteś pewien że to te drożdże? D: Mam je i chcę odpalić wita (chociaż szczerze się zastanawiam po używaniu wybitnie gównianych West Coast z tej firmy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek4 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Z wystartowaniem problemu nie było. W sobotę zadane o 17, w niedzielę rano piana była tak na max 2 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sermon01 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Roboraff- smaku jestem pewien. Moze koledze pomylilo sie i uzywal innych drozdzy niz powiedzial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Jak szybko startują to się jednak skuszę. Trzeba będzie sprawdzić te banany, nawet bym nie był zły Ktoś może potwierdzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek4 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Kolendra z bananem ciekawe połączenie Coś mi się wydaję, że tam były MJ Bavarian Wheat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek4 Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Fermentowałem nimi w 18C i z 12blg zeszły tylko do 4,5blg. Nasuwa się kilka wniosków co do tego. Co do goździka to przy próbkach nie wyczułem go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregq Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Miał ktoś kłopoty z siarką z tymi drożdzami? W drugim dniu burzliwej zaczęło dawać z rury zgniłym jajem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 robiłem na nich witka, wyszedł bardzo dobry. siarkowodorem nieźle waliło, nie przejmuj się tym gregq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pixtri Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Wczoraj butelkowałem wita na tych drożdżach. Z 14 zeszły do 4 blg. Praktycznie przez cała burzliwa waliły jajem, ale przy butelkowaniu nic takiego już nie stwierdziłem. Młode piwo bardzo przyjemne, za 2 tygodnie otworze butelkę. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk gregq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregq Opublikowano 23 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 A przelewaliście na cichą? Ja planowałem przedłużyć burzliwą do 2 tyg. i na ostatnie kilka dni przenieść do piwnicy, w której jest z 16 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 23 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 A przelewaliście na cichą? Ja planowałem przedłużyć burzliwą do 2 tyg. i na ostatnie kilka dni przenieść do piwnicy, w której jest z 16 stopni. Ja nie, wg zapisków po 20 dniach zabutelkowałem bez cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pixtri Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Miał ktoś kłopoty z siarką z tymi drożdzami? W drugim dniu burzliwej zaczęło dawać z rury zgniłym jajem.Spróbowałem wczoraj pierwsza butelkę i siarkowodór niewyczuwalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Znowu MJ zawaliły. Tym razem Wit 11 przegazował się w butelkach. Burzliwa 16 dni. FG 3,1 Blg. A cukru tylko na 2,4 vol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Znowu MJ zawaliły. Tym razem Wit 11 przegazował się w butelkach. Burzliwa 16 dni. FG 3,1 Blg. A cukru tylko na 2,4 vol. To Ty zawaliłeś butelkując niedofermentowane piwo, a nie drożdże. Adam Pawlicki, PustynnaBurza, HoppySailor i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 To Ty zawaliłeś butelkując niedofermentowane piwo, a nie drożdże.To niby ile jeszcze miałem je trzymać? Dobre drożdże nie robią sobie 10 dniowej przerwy podczas fermentacji, ergo są do dupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 To Ty zawaliłeś butelkując niedofermentowane piwo, a nie drożdże.To niby ile jeszcze miałem je trzymać? Dobre drożdże nie robią sobie 10 dniowej przerwy podczas fermentacji, ergo są do dupy. Trzymać tak długo aż skończą fermentację. Przyczyn niedofermentowania może być wiele. Nie określisz tego tylko czasem trwania fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Trzymać tak długo aż skończą fermentację. Przyczyn niedofermentowania może być wiele. Nie określisz tego tylko czasem trwania fermentacji. Jak najbardziej. Tylko średnio rozumiem dlaczego bronisz paczki grzybów. Wszystkie ales robię w bardzo podobny sposób, może poza wyjątkami, a te jako jedyne odstawiają taki cyrk. Po internetach czytałem, że nie tylko u mnie, co potwierdziłem robiąc na nich kolejne piwo. To trzymałem 3 tygodnie na burzliwej, bo dwa razy pojawiła się piana. Jeśli używałeś tych drożdży i byłeś zadowolony, to podrzuć jakieś protipy. Mogą się komuś przydać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Myślę że był zadowolony z efektów tych drożdży. Wiadomo że plynne byłyby lepsze ale z sucharow to raczej nic lepszego nie dostaniesz do wit-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się