Regis Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) To mój pierwszy post tutaj, a więc witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie prawidłowego smaku i zapachu gęstwy. Dostałem ją od kolegi tydzień temu, nie była oczyszczana (stała u niego kilka dni po zebraniu) i raz ją przepłukałem starając się zachować jak najlepszą sterylność. Jutro mam zamiar jej użyć i postanowiłem sprawdzić w jakim jest stanie, drożdże osiadły, nad nimi była lekko mętna woda. Zapach delikatnie cytrusowy (gęstwa pochodzi z piwa o takim aromacie), woda w smaku bardzo delikatnie kwaśna/cytrusowa, przypomina posmak piwa, z którego pochodzi. Po wypluciu na języku pozostaje tylko gorzki smak. Z tego co wyczytałem, trzeba uważać na ocet i kwaśny smak. Czy cytrusowy zapach i delikatnie kwaśny smak (intensywność podobna do plasterka cytryny w szklance wody) są normalne? Drożdże mogły przejąć to z piwa/chmielu? Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez Regis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Podaj nick kolegi a najlepiej jak sam napisze jak pozyskał gęstwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regis Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Podaj nick kolegi a najlepiej jak sam napisze jak pozyskał gęstwę Nie wiem czy w ogóle ma tutaj konto. Mówił, że zbierał do sterylnego słoika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Piłeś Jego piwa? Byłem biorcą i dawcą gęstwy parę razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regis Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Tak, piłem piwo od niego. Ps. Gęstwa pochodzi z drożdży US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) Z opisu wygląda ok ale ponad tygodniowa gęstwa to już zawsze jest jakieś ryzyko. Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Z opisu wygląda ok ale ponad tygodniowa gęstwa to już zawsze jest jakieś ryzyko. Bez przesady. Wiadome, że najlepsza jest jeszcze 'ciepła' ale tydzień to nie dramat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Nie dramat tylko zwiększone ryzyko, z mojego doświadczenia piwa na 1-2 tyg. gęstwach wychodziły jakoś często gorsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej wg wiki amerykańska gęstwa może stać ponad miesiąc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Kawczyński Opublikowano 11 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 Nie znalazłem dokładnie takiej odpowiedzi na forum, dlatego dopiszę się tutaj.Mam pytanie, ile muszą odczekać drożdże z zebranej gęstwy? Chciałem zlać jedną warkę na cichą i jak najszybciej zrobić następną. Ile musiałbym odczekać, żeby oddzieliły mi się żyjące od martwych drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 11 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 Nic nie musisz czekać. Niektórzy praktykują zostawianie gęstwy na dnie fermentora i zlewanie na to nowej brzeczki. Jeśli masz zebraną gęstwę to z powodzeniem możesz ją zadać do nowego piwa (im swieższa tym lepsza). LukK 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukK Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 (edytowane) w złym wątku odpowiedz.Do usunięcia Edytowane 13 Października 2016 przez LukK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się