Forest Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Tygodniowy pils jest mętny i podjeżdża lekko kanalizą co z tym fantem zrobić? Fermentowany jest w 12 st C. Co z nim zrobić? W kanał czy próbować ratować? Jeżeli tak to jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Tygodniowy w sensie tydzień od warzenia czy od butelkowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Tydzień temu było warzenie. Dokładniej w niedzielę, fermentacja wystartowała w poniedziałek. Fermentuje w temp 12°C. Z piwem mam taki problem że jest mętne i czuć lekki kanał od niego. Nie jest to jakiś odrzucający zapach ale czuć ze coś jest nie tak. I tu pytanie co dalej czy zostawić go, czy przedłużyć fermentację, może coś innego żeby go uratować czy wylać ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Czekać. Jakieś związki siarki tego typu w przypadku drożdży lagerowych są na początku częste, a tydzień fermentacji to tyle co nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Jakie drozdze? S-23? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Tydzień temu było warzenie. Czyli nawet nie tydzień. Zostawić, nie zaglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 czy przedłużyć fermentację A chciałeś już kończyć? Zostawić w spokoju na co najmniej 3 tygodnie i potem się dopiero zastanawiać. Domyślam się, że ta kanaliza to siarkowodór, jeśli tak, to minie, nawet w butelkach jeszcze może się zredukować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Dolniak i sprawdzanie po kilku dniach... Ręce opadają... dirk gently i bart3q 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 To normalny objaw po tygodniu fermentacji lagera. Minimum 2 tyg. fermentacji. Ostanie 2 dni podnieść temp. do ~15°C lub burzliwą wydłużyć do 3 tyg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) Jedną z warek na fermentacji która waliła kanalizą udało się dzięki Rafałowi ze Świdnicy mi się uratować, poprzez napowietrzanie. Po prostu przelałem parę razy z beczki do beczki i zapach się ulotnił. Tylko uważać na infekcje, ostre piro i (przelewać) napowietrzać. Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez quhcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Przedmuchac co2. Napowietrzanie to średni sposób... beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Ja się przejmowałem, jak przy fermentacji dolniakami nie czułem szambowych aromatów. Podczas fermentacji dolniakami jest to według mnie normalne. Intensywność takich aromatów zależy od drożdży, temperatury i napowietrzenia brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się