Jump to content

Piwa kwaśne/funky z których możesz pozyskać bretty i bakterie


Recommended Posts

Poniższa lista może się przydać każdemu domowemu piwowarowi, który chciałby jednocześnie spróbować ciekawego piwa oraz zdobyć kulturę dzikich drożdży i/lub bakterii do przygotowania własnego kwaśnego piwa na bazie pozyskanego, żywego osadu z dna butelki.

Takie podejście ma tę zaletę, że się tak wyrażę, parafrazując powiedzenie: można wypić piwo i mieć piwo.

 

Źródło: http://www.themadfermentationist.com/p/dreg-list.html

 

Lista niepasteryzowanych, kwaśnych piw oraz piw typu funky (dostępnych w butelkach).

 

Lista ta dzieli się na trzy kategorie: piwa kwaśne zarówno z drożdżami Brettanomyces jak i bakteriami; tych które zawierają te drożdże ale nie zawierają bakterii; oraz te, które zawierają bakterie, lecz nie zawierają dzikich drożdży. To nie jest pełna lista, ale obejmuje co najmniej po kilku przedstawicieli danego rodzaju, aby prawie każdy mógł znaleźć chociaż jedno z nich w lokalnym sklepie, który specjalizuje się w dobrym piwie. Istnieje wiele kwaśnych piw, które pasteryzowane lub filtrowane po fermentacji, więc należy być ostrożnym. Jest wiele czerwonych piw belgijskich/flamandzkich, które nie zawierają żywego osadu (np Rodenbach), słodzonych lambików owocowych (np Lindemans, Liefmans) oraz amerykańskie kwaśne piwa z niektórych większych browarów (np New Belgium).

Jeśli nie jesteś pewien, czy piwo zawiera żyjące mikroorganizmy, skontaktuj się z piwowarem. W większości przypadków browary nie mają w swojej ofercie żadnego lub tylko kilka piw butelkowanych zawierających żywy osad.

Piwa butelkowane z osadem zawierającym blend dzikich drożdży z gatunku Brettanomyces oraz bakterii

  • AC Golden Brewing Co. – Peche

  • The Ale Apothecary – Wszystkie piwa

  • Allagash Brewing Co. – seria Coolship, Gargamel, Victor Francenstein, Vagabond, Ghoulschip, FV 13, Little Sal, Merveilleux

  • Almanac Beer Co. – seria Farmer’s Reserve, Dogpatch Sour, Dogpatch Strawberry, Valley Of The Heart's Delight, Brandy Barrel Peche

  • Alpine Beer Co. – Ned, Ichabod 2007/2009, Chez Monieux, Chez Monmee, Chez Monus, Briscoe

  • Anchorage Brewing Co. – Anadromous, Between The Staves

  • August Schell Brewing Co. – The Star of the North

  • Avery Brewing Co. – Brabant, Quinquepartite, Sui Generis, Dihos Dactylion, Meretrix, Immitis, Muscat d’ Amour, Récolte Sauvage, Oud Floris, Odio Equum, Volunt Plus Erat

  • Bells Brewery – Wild One

  • Bent Brewstillery (Pour Decisions) - Acclivity

  • Birra del Borgo – Duchessic, Rubus-Lamponi, L’Equilibrista, Caos Sour Ale

  • Birrificio del Ducato – Beersel Mattina, My Blueberry Nightmare, La Luna Rossa

  • Birrificio di Montegioco – Dolii Raptor, Bran Reserva, La Mummia

  • Birrificio Italiano – Scires

  • Birrificio Le Baladin – Nora Sour Edition, Super Baladin Sour Edition, Wayan Sour Edition

  • Birrificio Loverbeer – Wszystkie piwa

  • Birrificio Torrechiara – Panil Barriquée (North American version)

  • Block 15 Brewery & Restaurant – Golden Canary

  • Brasserie Cantillon Brouwerij – Wszystkie piwa

  • Brasserie des Franches-Montagnes (BFM) – Abbaye De Saint Bon Chien

  • Brasserie Fantôme – Wszystkie piwa

  • Brasserie Trois Dames – Grande Dame Oud Bruin

  • Brouwerij 3 Fonteinen – Wszystkie piwa za wyjątkiem linii Beersel

  • Brouwerij Boon – seria piw Oude

  • Brouwerij De Keersmaeker/Mort Subite – Natural Oude Gueuze, Natural Oude Kriek

  • Brouwerij De Troch – Cuvée Chapeau Oude Gueuze

  • Brouwerij Girardin – 1882 Gueuze (Black Label)

  • Brouwerij Strubbe – Ichtegem’s Grand Cru

  • Brouwerij Lindemans – Cuvée René Oude Gueuze, Cuvée René Oude Kriek

  • Brouwerij Loterbol – Duysters Tuverbol

  • Brouwerij Oud Beersel – Oude Gueuze, Oude Kriek

  • Brouwerij Van Honsebrouck N.V. – St. Louis Gueuze Fond Tradition

  • Brouwerij Verhaeghe – Duchesse De Bourgogne (filtrowane, więc propagacja jest utrudniona)

  • Brouwerij Timmermans-John Martin N.V. – Oude Gueuze, Oude Kriek

  • Brouwerij Van Steenberge N.V. – Monk's Cafe Flemish Sour Red Ale

  • Boulevard Brewing Co. – seria Love Child

  • The Bruery – Oude Tart, Hottenroth, Sour in the Rye, Marrón Acidifié, ISO:FT, Tart of Darkness, Filmishmish, Mélange #1, Bottleworks XII, Mother Funker, Sans Pagaie, Otiose, Rueuze, Ichigo Highway, Griffon Bruxellois

  • Bullfrog Brewery – The Jaspers, Liquid Sunshine Reserva, Frambozen, Magic Beans, El Rojo Diablo, Blue Cheer, Black Cherry Bomb, Beekeeper, Oud 15

  • Captain Lawrence Brewing Co. – Flaming Furry, Little Linda's Liquid, Barrel Select Batch FO/BB, Barrel Select Gold, Barrel Select Black, Barrel Select Mother Barrel

  • Cisco Brewers – seria Woods, Saison Farm House Ale

  • Crooked Stave Artisan Beer Project – Surette, Pure Guava Petite Sour, L’Brett d’Or, Wild Wild Brett Yellow, Wild Wild Brett Indigo, Origins, Persica

  • De Dolle Brouwers – Wszystkie wsady sprzed-1998 roku są fermentowanie z blendami przygotowanymi przez browar Rodenbach

  • De Garde Brewing – Wszystkie piwa

  • De Proefbrouwerij – Flanders Fred

  • De Ranke Brouwerij – Cuvée De Ranke, Kriek De Ranke

  • Deschutes Brewery – The Dissident (filtrowane, więc propagacja jest utrudniona)

  • De Struise Brouwers – Struiselensis, Dirty Horse

  • Dogfish Head Craft Brewed Ales – Festina Lente

  • Freetail Brewing Co. – Fortuna Roja, Ananke, Woodicus, Bandito

  • Firestone Walker Brewing Co. – Feral One, Bretta Rosé

  • Fitger’s Brewhouse – Framboise

  • Goose Island Beer Co. – Madame Rose

  • Grand Teton Brewing Co. – Grand Teton Oud Bruin Belgian-Style Ale

  • Geuzestekerij De Cam – Wszystkie piwa

  • Gueuzerie Tilquin – Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne

  • Gulpener Bierbrouwerij B.V. – Mestreechs Aajt

  • HaandBryggeriet – Haandbic, Haandbakk, Wild Thing

  • Hair of the Dog Brewing Co. – Michael

  • Hanssens Artisanaal – Wszystkie piwa

  • Hill Farmstead – Biere De Norma, Ann, Vera Mae Batch #2, Art, Flora, Mimosa, Civil Disobedience #1-6 (All?), E., Phenomenology of Spirit, Juicy, Elaborative series, Prolegomena

  • Indigo Imp Brewery – Wszystkie piwa

  • Ithaca Beer Co. – LeBleu

  • Iron Hill Brewery & Restaurant – Cassis De Hill, Framboise De Hill, Kriek De Hill, Lambic De Hill, Flemish Red, Dark Humor

  • Jackie O's Pub and Brewery – Dynamo Hum, Cab Cherry Man, Brown Recluse, The Grand Wazoo, Quincedence, Chunga's Old Bruin

  • Jester King Craft Brewery – Das Wunderkind!, Das Überkind, Boxer's Revenge, Funk Metal, Buddha’s Brew, RU-55, Salt Lick Pecan Wood Smoked Saison, Atrial Rubicite, Aurelian Lure, Cerveza De Tempranillo, Montmorency Vs Balaton, Nocturn Chrysalis, Omniscience & Proselytism, La Vie En Rose (Wszystkie piwa idące z duchem czasu)

  • Jolly Pumpkin Artisan Ales – Wszystkie piwa

  • Leelanau Brewing Co. – Wszystkie piwa (Brewed by Jolly Pumpkin)

  • The Livery – 33 1/3, Cherry Bomb, Umae Umami, Unknown Soldier, Impeche, Verchuosity, Red Molly

  • Logsdon Farmhouse Ales – Far West Vlaming, Cerasus

  • McKenzie Brew House – Saison Vautour (Du Bois), Irma Extra, Grisette, Cuvee McK, Tristessa, Oer Faute

  • Midnight Sun Brewing Co. – Open Container

  • Mikkeller – Spontanale (et al.)

  • Modern Times Beer – News From Nowhere, Rampart Junction, Empty Hats, Oracle of the Bottle, Palace of the Cracked Heads

  • Mystic Brewing – Flor Ventus

  • Natty Greene’s Brewing Co. – American Sour

  • New Belgium Brewing – piwa w butelkach do szampana o pojemności 750 ml, zakorkowanych i zabezpieczonym drucianym koszyczkiem z serii: Pre-Lips of Faith - La Folie, La Folie Falling Rock 10th Anniversary, Twisted Spoke 15th Anniversary, Bottle Works 10th Anniversary Wild Ale

  • New Glarus Brewing – R&D Gueuze, R&D Bourbon Barrel Kriek, R&D Sour Ale

  • Odell Brewing Co. – DeConstruction, Friek, The Meddler

  • Oxbow Beer – Barrel Aged Farmhouse Pale Ale, Arboreal, Blended Oxtoberfest

  • Port Brewing Co./The Lost Abbey – Red Poppy, Cuvée de Tomme, Duck Duck Gooze, Cable Car, Framboise de Amorosa, Isabelle Proximus, Sinners Blend 08 and 10, seria Veritas za wyjątkiem 011, seria Box Set (za wyjątkiem Tracks 6/8/10/11)

  • Prairie Artisan Ales – Prairie Gold, Bierica, Puncheon, Prairie Somewhere

  • Professor Fritz Briem – 1809 Berliner Style Weisse

  • Rare Barrel – Wszystkie

  • Rivertown Brewing Co. – Ville De Rivere Geuze, Ojos Negros, Lambic

  • Russian River Brewing Co. – Supplication, Temptation, Beatification, Consecration, Sanctification, Depuration, Deviation, Framboise for a Cure, Toronado 20th Anniversary Ale, Toronado 25th Anniversary Ale

  • Sante Adairius Rustic Ales –  Maiden Fields, West Ashley, Appreciation, Love’s Armor, Saison Bernice

  • Side Project Brewing – Fuzzy, Saison Du Fermier, Saison Du Blé, Le Saisonnier, Pulling Nails Blend

  • Snake River Brewing Co. & Brewpub – Le Serpent Cerise

  • Southampton Publick House – Berliner Weisse, Black Raspberry Lambic, Überliner

  • Squatters Pub Brewery – Fifth Element

  • Telegraph Brewing Co. – Reserve Wheat Ale, Petit Obscura

  • Three Barrel Brewing Co. – Penitente Sour Ales (Chimayo, Hermano, Genizaro, Morado,
    Saliente, and Major)

  • TRiNiTY Brewing Co. – Old Growth, The Flavor, Brain of the Turtle, Red Swingline, Double Swingline

  • Tröegs Brewing Co. – Splinter Blue

  • Upland Brewing Co. – seria Fruit Lambic, Dantalion, Gilgamesh, Sour Reserve

  • Upright Brewing Co. – Four Play, Fantasia, Blend Love, Fatali Four, większość z serii Sole Composition (chociaż niektóre zawierają tylko Bretty)

  • Vanberg & DeWulf – LambickX, Lambrucha

  • Weyerbacher Brewing Co. – Rapture, Riserva, Sour Black

  • White Birch Brewing – Indomitus “Black”

  • Wicked Weed – Black Angel Cherry Sour, Oblivion Sour Red, Amorous, Genesis Blonde Sour

Piwa butelkowane z osadem zawierającym żywe drożdże z gatunku Brettanomyces

  • 4 Hands Brewing Co. – Cuvee Ange Wine Barrel-aged Wild Ale

  • 7venth Sun Brewery – Brett Saison Extrême

  • Ale Industries – Unity As In Edward

  • Allagash Brewing Co. – Confluence, Interlude, Midnight Brett, Tiarna

  • Anchorage Brewing Co. – Whiteout Wit, Love Buzz Saison, Bitter Monk, Tide and Its Takers, Galaxy White IPA, Rondy Brew, Invasion IPA

  • Avery Brewing Co. – Fifteen, Dépuceleuse, Avery Muscat d’Amour, Récolte Sauvage

  • Backlash Beer Co. – ONCEMADE #1

  • Bent Brewstillery (Pour Decisions) - St. Whatshername 

  • Black Raven Brewing Co. – Pour Les Oiseaux, Raven De Garde

  • Boulevard Brewing Co. – Saison Brett

  • Brasserie à Vapeur – Cochonne

  • Brasserie d'Orval S.A. – Orval, Petite Orval

  • Brewery Ommegang – Ommegeddon, Bière de Mars

  • Brewery Vivant – Escoffier Bretta Ale

  • The Bruery – Saison de Lente, Saison Rue, Mischief Gone Wild, wersje “100% Brett”

  • Bullfrog Brewery – Undead Ed, Saison Noire

  • Captain Lawrence Brewing Co. – Cuvee de Castleton, Rosso e Marrone, Barrel Select Cherry, Barrel Select Raspberry, Hops N’ Roses, Barrel Select Black

  • Cigar City Brewing – Sea Bass (they claim it did not have Brett), early batches of Guava Grove used yeast including Brett from St. Somewhere, ale nowe warki już nie

  • The Commons Brewery – Flemish Kiss, Eidolon

  • Crooked Stave Artisan Beer Project – Wild Wild Brett Rouge, Wild Wild Brett Green, Wild Wild Brett Orange, Wild Wild Brett Blue, Nightmare on Brett Street, Hop Savant, St. Bretta

  • De Dolle Brouwers – Stille Nacht Reserva, Oerbier Reserva

  • De Proefbrouwerij – seria Flemish Primitive, Reinaert Flemish Wild, Signature Ale, Le Deux Brewers, Monstre Rouge, Broederlijke Liefde

  • Evil Twin Brewing – Femme Fatale Brett

  • Evolution Craft Brewing Co. – Fall Migration

  • Flat Earth Brewing Co. – Rode Haring, Extra Medium

  • Funkwerks Brewery – Brett Dream

  • Gasthaus & Gosebrauerei Bayerischer Bahnhof – Porticus, Berliner Style Weisse Brettanomyces Lambicus Special Edition (kwaśność w ich piwach pochodzi z mocno zakażonej lactobacillusami brzeczki, która jest następnie poddawana gotowaniu)

  • Goose Island Beer Co. – Matilda, Juliet, Lolita, Sofie

  • Grassroots Brewing – Wachu Saison

  • Green Flash Brewing Co. – Rayon Vert

  • Ithaca Beer Co. – White Gold, Brute

  • Iron Hill Brewery & Restaurant – Dark Humor

  • Jackie O's Pub and Brewery – Funky South Paw, Quincedence

  • Jack’s Abby – White Wine Barrel-aged Brett Biere de Garde

  • Jester King Craft Brewery – El Cedro

  • Logsdon Farmhouse Ales – Seizoen Bretta, Peche ‘n Brett

  • Maine Brewing Co. – Thank You Allan!

  • Mikkeller – It’s Alright!, It’s Alive!, USAlive!, Yeast Series: Brettanomyces, Yeast Series Brettanomyces Lambicus Pale Ale, Yeast Series Brettanomyces Bruxellensis Pale Ale, AK Alive!

  • Midnight Sun Brewing Co. – Anchor, 3767, Uranus, Pluto, Lust, Pride

  • New Belgium Brewing – Biere de Mars, Peach Porch Lounger, Fall Wild, Imperial Berliner Weisse

  • New England Brewing Co. – 668 Chardonneighbor Of The Beast

  • New Glarus Brewing – R&D Golden Ale

  • Night Shift Brewing – ONCEMADE #1, Wild Queen and Jester

  • Odell Brewing Co. – Saboteur, Avant Peche, Hiveranno, Shenanigans

  • Perennial Artisan Ales – Savant Beersel, Aria

  • Prairie Artisan Ales – Prairie Ale, American Style, JFJO Jazz Millions, Potlatch, Funky Galaxy, ‘Merica

  • Port Brewing Co./The Lost Abbey – Carnevale Ale, Gift of the Magi, 10 Commandments, Saints' Devotion, Saints’ Red Barn, Brouwers Imagination 2008 Saison, Mo’ Betta Bretta, seria Veritas 011, seria Box Set Track 11

  • Russian River Brewing Co. – Redemption (warka 001)

  • Sierra Nevada Brewing Co. – Brux Domesticated Wild Ale

  • Smuttynose Brewing Co. – Brett & I

  • Southampton Publick House – Trappist IPA

  • Stillwater Artisanal Ales – Barrel Aged Stateside Saison, Barrel Aged Cellar Door, Barrel Aged Folklore, Debauched, Premium

  • Saint Somewhere Brewing Co. – Wszystkie piwa

  • Sante Adairius Rustic Ales –  SARA Loves Brett

  • Side Project Brewing – Saison De Rouge

  • Surly Brewing Co. – Five, Pentagram

  • Three Floyds Brewing – Battle Priest

  • TRiNiTY Brewing Co. – TPS Report, O Face, Capitaine Petite Bouddha, Le Petite Morte Trajet, Merle Saison Nocturnum, Little Death Ride Saison Apocalyptique

  • Tröegs Brewing Co. – Splinter Gold

  • Le Trou du Diable – Bretteuse (Fût de Syrah), Buteuse Brassin Spécial, Dulcis Succubus

  • Victory Brewing Co. – Wild Devil, Helios pre-2010 (since then it is sterile filtered before bottling)

  • Westbrook Brewing – Farmhouse IPA, Brett and No Mices

  • White Birch Brewing – Indomitus, Barrel Aged Wild AKA, Wild Ale

  • Wicked Weed – Serenity

Piwa butelkowane z osadem zawierającym żywe kultury bakterii

  • Brasserie Trois Dames – Ale de Noël Wine Barrel-aged Sour Ale

  • Brauerei Hofstetten – Barleywine Ale (Matured In E. DuPont Calvados Wooden Barrels)

  • Cascade Brewing – Wszystkie piwa

  • Crabtree Brewing Co. – Berliner Weisse Ale

  • Jester King Craft Brewery – Bonnie the Rare

  • Listermann Brewing Co. – Quaff Bros Sour Grapes!

  • Night Shift Brewing – Ever Weisse, Mainer Weisse, Somer Weisse, Cape Codder Weisse

  • The Olde Burnside Brewing Company – Highland Wild Ale

  • Picobrouwerij Alvinne – Morpheus Wild, Alvino, Kerasus, Cuvée Freddy, Undressed Sour Ale

  • Rivertown Brewing Co. – Old Sour Cherry Porter

  • White Birch Brewing – Berliner Weisse

  • Yazoo Brewing Co. – Fortuitous

Piwa butelkowane z osadem, które nie zawierają żywych ani drożdży ani bakterii

  • Bavik – Petrus Oud Bruin, Petrus Aged Pale

  • Brouwerij Liefmans – Goudenband, Kriekbier

  • New Belgium Brewing – "Lips of Faith" La Folie, Le Terroir

  • New Glarus Brewing – Belgian Red, Raspberry Tart, Serendipity, Apple Ale, Strawberry Rhubarb

Życzę przyjemnych eksperymentów, a gdyby się komuś moje tłumaczenie przydało, proszę o punkt lub piwo do sprawdzenia :)

Edited by olekstar
Link to comment
Share on other sites

A znacie jakieś polskie piwa, z których można pozyskać dobrej jakości bretty albo bakterie ? I od razu się dopytam. Odnowa i namnożenie tego rodzaju drożdży przebiega normalnie jak starter płynnych drożdżaków ? Oczywiście rozumiem, że stężenie pierwszej brzeczki powinno być niższe niż 10blg, aby drożdże miały łatwiej. Ale temperatura pokojowa czy wyższa niż umowne 20-24 stopni ?

Link to comment
Share on other sites

Ze starterami to trochę loteria, bo nie wiesz co Ci tam zdominuje środowisko i się najbardziej namnoży. Najprościej chyba przefermentować zwykłymi drożdżami i wlać osad z butelki na cichą, ewentualnie z jakimś innym kupionym blendem.

Link to comment
Share on other sites

A znacie jakieś polskie piwa, z których można pozyskać dobrej jakości bretty albo bakterie

Profesja Alchemik Brettanomyces bruxelensis trois

Profesja Rzeźnik też bretty, masz wymienione na etykiecie jak dobrze pamiętam

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

 

 

Odnowa i namnożenie tego rodzaju drożdży przebiega normalnie jak starter płynnych drożdżaków ? Oczywiście rozumiem, że stężenie pierwszej brzeczki powinno być niższe niż 10blg, aby drożdże miały łatwiej. Ale temperatura pokojowa czy wyższa niż umowne 20-24 stopni ?

Zawsze robiłem starter wielostopniowy, na początku w małej ilości lekkiej brzeczki- spasteryzowanej, z dodatkiem pożywki.

Zazwyczaj najlepszy wzrost osiąga się w odrobinę wyższych temp.

 

Jak dla mnie ciekawym materiałem, opracowanym przez gościa, któremu wierzę jest:

http://www.mbaa.com/districts/michigan/events/Documents/2011_01_14BrettanomycesBrewing.pdf

 

Ogólnie bretty są "tak sobie zbadane" i można znaleźć różne opinie o tym, w jaki sposób dany czynnik wpływa na efekty ich pracy/namnażanie.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Odświeżę trochę wątek.

Na przestrzeni ostatnich kilku miesięcy w sklepach pojawiły się dwa piwa z browaru Rodenbach: Vintage (Barrel No 149) i Alexander. Czy jest szansa, że na ich dnie czają się jakieś fajne małe mikroby, które pomogłyby w stworzeniu kolejnego flandersa? Nie doczytałem nigdzie na butelkach, że piwo jest pasteryzowane.

Link to comment
Share on other sites

Butle Rodenbacha są pasteryzowane.
"There are a number of sours out there that are pasteurized, so be careful, some in this category include most Belgian Flanders Reds (Rodenbach, Duchess etc...) "
http://www.themadfermentationist.com/2010/06/harvesting-sour-beer-bottle-dregs.html

Ich piwowar wspominał o tym w wywiadzie w Brewing Network.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Tez chcialbym sprobowac odzyskac dzikusy z piwa. W moim sklepie nie ma zadnego piwa z powyzszej listy, ale jest belgijskie Straffe Hendrik Wild. Zna ktos moze to piwo, czy jest niepasteryzowane i sie nada do proby?

Link to comment
Share on other sites

Tez chcialbym sprobowac odzyskac dzikusy z piwa. W moim sklepie nie ma zadnego piwa z powyzszej listy, ale jest belgijskie Straffe Hendrik Wild. Zna ktos moze to piwo, czy jest niepasteryzowane i sie nada do proby?

Internety twierdzą, że jest to trippel refermentowany brettami i z opisu wynika że nie jest pasteryzowane. Więc jako źródło brettów (razem z sacharomycces) powinno się nadać, na bakterie nie licz :)

 

http://www.straffehendrik.be/en/het-bier/wild

Link to comment
Share on other sites

Wlasnie o bretty mi chodzilo, zle się okreslilem w poprzednim poscie. Stronka bardzo fajna, już ja widziałem. Niestety z holenderskim mi nie po drodze, wiec musze Ci zaufac, ze niepasteryzowane;) Doleje na cicha i dam znac co wyszlo.

Link to comment
Share on other sites

Wlasnie o bretty mi chodzilo, zle się okreslilem w poprzednim poscie. Stronka bardzo fajna, już ja widziałem. Niestety z holenderskim mi nie po drodze, wiec musze Ci zaufac, ze niepasteryzowane;) Doleje na cicha i dam znac co wyszlo.

Na górze masz menu do wyboru języka :) mój link jest już w języku lengłidż .

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.