314wo.pl Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 (edited) Dzień dobry, 314wo.pl - 3,14 to pi, 314wo to piwo . Domena wykupiona, jeszcze nie wykorzystywana. 3 pierwsze warki z brew kitów - nie liczę, także start. 1 - Dry Stout "Crazy Black Motherficker" 2 - AIPA "Podwójna korona" 3 - kawowy stout "Biurowe, bo z kawą" 4 - Hefeweizen "wheat a little help from my friends" 5 - AIPA "Podwójna korona light" 6 - wytrawny stout (miał być) "Przegrana bitwa" 7 - Cydr 8 - AIPA "Podwójna korona ULTRAS EDITION" 9 - skwaśniała (?) pszenica "ALARM! fałszywy" 10 - mleczny, kawowowy, waniliowy stout "Cafe Roma" 11 - wędzone czereśnią 14 BLG i nie wiadomo co dalej "Raca zielona" i "Raca czerwona" 12 - ponownie dry stout 13,5 BLG "Geniusz" 13 - RIS 26,5 BLG 14 - Hefeweizen "Schemtterling" 15 - AIPA "Podwójna korona" v. 4 16 - Weizen po amerykańsku 17 - sosnowe dymione "Leśny dziad" 18 - american stout 19 - belgian blond Edited August 23, 2017 by 314wo.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted April 23, 2016 Author Share Posted April 23, 2016 (edited) 1 - nazwy nie napiszę, jest na etykiecie . W skrócie CBM. Wyjaśnieniem jest to co działo się podczas mierzenia ekstraktu. Można przeczytać niżej. Zestaw Dry Stout z Browamatora. Powiedzmy, że 11BLG. Zasyp i składniki słód pale ale Weyermann® 3,2 kg płatki jęczmienne 0,5 kg jęczmień palony 0,3 kg słód karmelowy Carafa® II 0,1 kg chmiel goryczkowy Challenger (UK) granulat 30 g drożdże górnej fermentacji Safale S-04 11,5 g Zacieranie Nie pamiętam szczegółów. Pamiętam, że było "na lenia", 68 stopni. Wysładzanie No właśnie, to było ciekawe i tu był błąd. Strasznie mi sięszybko przefiltrowało. 15 może 20 minut. Nie miałem zacisku na wężyk. Chyba w związku z tym słabo mi się wypłukał cukier i dosyć szybko zaczęło lecieć "cienka" brzeczka (2 BLG). Do tego momentu nałapałem może 17-18 litrów. Po gotowaniu zostało mi 15 litrów. Natomiast dziś nie jestem już pewien, czy pomiar był dobry, ale o tym dalej. Chmielenie Gotowanie 70 minut. 60 minut - East Kent Golding 15g 20 minut - East Kent Golding 10g Fermentacja 7 dni burzliwej, potem było 4 BLG. 14 dni cichej. Butelkowanie 18 kwietnia 2016 Stłukłem już 3 "spławiki", więc stwierdziłem, że już zarobiłem na refraktometr. No i zmieżyłem to co co wyszło i 7 Brix! 100g glukozy na 700ml wody do refermentacji i wlałem do butelek. Będę podchodził w grubych ciuchach . Ocena Po pierwsze okazało się, że piwo jest bezpieczne. Nie ma żadnych granatów. Moje obawy wynikały z tego, że wyniki odczytywane z refraktometru muszą być korygowane specjalnym kalkulatorem. 2016-05-18 - Otworzyłem butelkę tego piwa i butelkę jeszcze starszego dry stoutu z brew kitu, więc ocena będzie trochę porównawcza. Wrażenia wizualne Jest ciemne, bardzo ciemne. Po nalaniu tworzy się obfita jasnobeżowa piana o drobnych pęcherzykach. Piana jest średnio trwała. W tym piwie kitowym piana była około połowy tego, co w CBM. Wrażenia węchowe Dla mnie najbardziej czuć czekoladę, taką gorzką. Moja małżonka „na ślepo” po powąchaniu powiedziała, że Guiness, ale to bym raczej traktował jako jakieś dalekie skojarzenie. Z zapachu jestem zadowolony. W porównaniu z poprzednimi piwami, które robiłem z brew kitów, to jest ogromna różnica na korzyść tego piwa. Wrażenia smakowe Piwo wyszło nieco zbyt cienkie (ekstrakt około 11). To pewnie przez to szybkie filtrowanie, o którym wyżej. Jak dla mnie jest nieco zbyt mało treściwe, trochę wodniste. Jednak jest w nim pełna gama piwnych smaków. Jest i słodowa słodycz i chmielowa goryczka. Moim zdaniem ze względu na tą „cienkość” piwo jest „kobiece”. Ale jest to jednak wyraźnie stout. Edited May 19, 2016 by 314wo.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafple Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 drożdże dolnej fermentacji Safale S-04 11,5 g Aby na pewno? Gratulacje fajnej domeny Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted April 25, 2016 Author Share Posted April 25, 2016 drożdże dolnej fermentacji Safale S-04 11,5 g Aby na pewno? Gratulacje fajnej domeny Drożdże na pewno. Takie są w zestawie. A domena - dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted April 25, 2016 Share Posted April 25, 2016 (edited) drożdże dolnej fermentacji Safale S-04 11,5 g Aby na pewno? Gratulacje fajnej domeny Drożdże na pewno. Takie są w zestawie. A domena - dzięki Safale S-04 to drożdże GÓRNEJ fermentacji Edited April 25, 2016 by Versaar 314wo.pl 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted April 25, 2016 Author Share Posted April 25, 2016 drożdże dolnej fermentacji Safale S-04 11,5 g Aby na pewno? Gratulacje fajnej domeny Drożdże na pewno. Takie są w zestawie. A domena - dzięki Safale S-04 to drożdże GÓRNEJ fermentacji Poprawione. Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted April 25, 2016 Author Share Posted April 25, 2016 (edited) 2 - AIPA "Podwójna korona" - z okazji zdobycia przez Legię podwójnej korony na 100 lecie klubu. Zestaw surowców kupiony w piwnykraft.pl. Zmodyfikowałem go na własne ryzyko podwajając chmiel. Zasyp i składniki słód Pale Ale - 5,7 kg słód Wiedeński - 0,5 kg słód Caramunich II - 0,3 kg chmiel Warrior - 50g chmiel Citra - 110g chmiel Willamette - 100g Zacieranie 22 litry 67C - 60 minut, 72C 10 minut, wygrzew do 75 i filtracja Wysładzanie Rewelacja. W porównaniu do pierwszej warki zmieniłem to, że wysładzałem dużo wolniej. Zacisk na wężyk silikonowy się nie sprawdził, bo wężyk jest za gruby, także tempo regulowałem kranikiem. Nie wkładałem żadnego talerzyka, ale wodę uzupełniałem powoli małą chochelką od zupy. Wyszło świetnie. Grubo ponad 20l. Może ze 23-24. Wysładzanie przerwałem gdy leciało 8 Brix. Całość miała około 18 Brix. Chmielenie Gotowanie 90 minut. 60 minut - Warrior 50g 60 minut - Citra 20g 5 minut - Willamette 20g 0 minut - Willamette 20g 0 minut - Citra 20g 4,5 dnia - Citra 70g 4,5 dnia - Willamette 60g Fermentacja Burzliwa rozpoczęta 2016-04-24 - 18BLG. W garażu jest około 15C. Cicha rozpoczęta 2016-05-09 - 4 BLG (z refraktometru 9,5 Brix). Butelkowanie W instrukcji, którą mam, nie ma nic o refermentacji. Nie wiem ile glukozy dodać. Muszę się dowiedzieć. 2016-05-16 - Zabutelkowane. 130 g glukozy do 0,5 l wody. W sumie mam 17 l piwa. Ocena Spróbowałem po dwóch tygodniach. Mówią, że ciekawość, to pierwszy stopień do piekła. Okazało się, że mnie sprowadziła na dobrą drogę. RE-WE-LA-CJA!. Jestem bardzo zadowolony. Mój ulubiony styl i piwo mi się po prostu udało. Świetny zapach, rewelacyjna, wysoka goryczka. Trochę się obawiałem, że przesadziłem z chmieleniem, ale nie, piwo jest świetnie nachmielone. Piana - coś pięknego. Kolor taki bardzo jasny beżowy, ale nie przesadzajmy z opisem kolorów, w końcu to babska domena. Po prostu nie całkiem biała. No i super trwała. W niektórych miejscach piana wyglądała wręcz na taką, co powstała z azotu, taka guinesowa pianka. Kolor piwa - jasnobrązowe. Mętne, ale to mnie zupełnie nie dziwi, przy takiej ilości granulatu chmielu. Poza tym zupełnie mi to nie przeszkadza. Wrażenia wizualne Najbardziej udana jest piana. Gęsta, bardzo trwała. Piwo jest brązowe i mętne. Wrażenia węchowe Super chmielowe zapachy. Cytrusy, owoce, wszytko jak się spodziewałem. Wrażenia smakowe Wysoka goryczka. Trochę się obawiałem, że może być zbyt wysoka, ale jest akurat. To znaczy akurat jak na AIPA. Edited May 30, 2016 by 314wo.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted May 26, 2016 Author Share Posted May 26, 2016 (edited) 3 - kawowy stout "Biurowe, bo z kawą", 15,7 BLG. Zasyp i składniki Monachijski Typ 2 (16-24 EBC) - Strzegom - 4 kg Château Special B® (350 EBC) - Castle Malting- 1 kg Pszeniczny czekoladowy 800-1200 EBC - Weyermann - 0,25 kg Château jęczmień palony (1200-1400 EBC) - Castle Malting - 0,25 kg płatki owsiane błyskawiczne - 0,25 kg Marynka - granulat - 20 g Willamette - granulat - 25 g Drożdże Safale US-05 Zacieranie 23 litry 67C - 60 minut, 75 i filtracja Wysładzanie Zastosowałem poprzednią metodę. Wyszło ze 24-25 l. Wysładzanie przerwałem gdy leciało 8 Brix. Całość miała około 16,3 Brix. Chmielenie Gotowanie 60 minut. 60 minut - Marynka 20 g 10 minut - Willamette 25 g 10 minut - palone ziarno kawy 100 g 4 dni - palone ziarno kawy 100 g Fermentacja Nastawione 2016-05-22 2016-06-03 - przelane na cichą, przy 9 Brix, co po przeliczeniu na BLG daje 4,47. Płytko odfermentowane, ale niżej nie idzie. W aromacie kawa wyczuwalna. 2016-06-07 - dorzuciłem 100 g palonego ziarna kawy. Butelkowanie 2016-06-11 Zabutelkowane. 120 g glukozy rozpuszczonej w 0,5 l wody. Wyszło 46 butelek, w tym 3 mniejsze. Ocena Biurowe spróbowane. Bardzo dobre. Jestem zadowolony. Bardzo wyraźna kawa i w smaku i w zapachu. Spora goryczka, nawet większa, niż się spodziewałem, ale dla mnie to nie wada. Wytrawne. Ładna, brązowa piana, trwała. Jak się ogrzeje, to w smaku skojarzyło mi się z likierem kawowym. Edited June 27, 2016 by 314wo.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted May 30, 2016 Author Share Posted May 30, 2016 2 - AIPA "Podwójna korona" - z okazji zdobycia przez Legię podwójnej korony na 100 lecie klubu. Zestaw surowców kupiony w piwnykraft.pl. Zmodyfikowałem go na własne ryzyko podwajając chmiel. Spróbowałem po dwóch tygodniach. Mówią, że ciekawość, to pierwszy stopień do piekła. Okazało się, że mnie sprowadziła na dobrą drogę. RE-WE-LA-CJA!. Jestem bardzo zadowolony. Mój ulubiony styl i piwo mi się po prostu udało. Świetny zapach, rewelacyjna, wysoka goryczka. Trochę się obawiałem, że przesadziłem z chmieleniem, ale nie, piwo jest świetnie nachmielone. Piana - coś pięknego. Kolor taki bardzo jasny beżowy, ale nie przesadzajmy z opisem kolorów, w końcu to babska domena. Po prostu nie całkiem biała. No i super trwała. W niektórych miejscach piana wyglądała wręcz na taką, co powstała z azotu, taka guinesowa pianka. Kolor piwa - jasnobrązowe. Mętne, ale to mnie zupełnie nie dziwi, przy takiej ilości granulatu chmielu. Poza tym zupełnie mi to nie przeszkadza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted June 4, 2016 Author Share Posted June 4, 2016 Poprzedni wpis 3 - kawowy stout, 15,7 BLG. 2016-06-03 - przelane na cichą, przy 9 Brix, co po przeliczeniu na BLG daje 4,47. Płytko odfermentowane, ale niżej nie idzie. W aromacie kawa wyczuwalna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted June 8, 2016 Author Share Posted June 8, 2016 Poprzedni wpis 3 - kawowy stout, 15,7 BLG. No to poszło 100 g palonego ziarna kawy na zimno. W sobotę butelkowanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted June 14, 2016 Author Share Posted June 14, 2016 (edited) 4 - Hefeweizen 12,5 BLG "wheat a little help from my friends". Zasyp i składniki Słód pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann® 5 kg Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann® 2 kg Chmiel Hersbrucker (DE) 30 g - granulat, zbiór 2014 2,3 aa Willamette - granulat - 10 g 6,2 aa Chmiel Merkur (DE) 90 g - granulat, zbiór 2015 14 aa Curacao, suszona skórka gorzkiej pomarańczy 10 g Skórka pomarańczy (z wyciętym białym) 50 g Drożdże piwowarskie Fermentis Safbrew WB-06 saszetka 11.5 g Mangrove Jack's Bavarian Wheat M 20 saszetka 10 g Zacieranie 21 l wody Podgrzanie do 46 i wrzucenie 5 kg słodu pszenicznegoPrzerwa 25 minutPodgrzanie do 67 i wrzucenie 2 kg słodu pilzneńskiegoPrzerwa 75 minutPodgrzanie do 72przerwa 20 minutTest skrobiowy ujemnyWygrzew do 78 Wysładzanie 26 litrów 15 blg. zakończyłem, bo leciało już 4 brix. Trzeba będzie skorygować na pewno blg w fermentatorach Gotowanie i chmielenie na zimno 60 minut - Willamette (2015) 6,2 aa 10g, harsbruker (2014) 2,3 aa 30 g20 minut - merkur (2015) 14 aa 20g15 minut - suszona skórka gorzkiego curacao 5g15 minut - suszona skórka pomarańczowa (odcięte białe) 50g5 minut - merkur (2015) 14 aa 25g 4 dni - merkur (2015) 14 aa 20g Fermentacja 11 czerwca Polska grała i nie zdążyłem ze wszystkim. Poza tym miałem tylko jedną saszetkę drożdży, a to mogło być za mało. Zostawiłem stygnącą brzeczkę... 2016-06-12 podzieliłem warkę na dwie, równe części (inspiracja jednego z piwowarów), skorygowałem BLG wodą do 12,5. Otrzymałem 2x13 litrów z małym haczykiem. Do każdej części poszły inne drożdże - WB-06 i M20. 2016-06-25 przelane na cichą. WB-06 odfermentowały do 2,66BLG, a M20 do 3,07BLG 2016-06-25 do każdego wiaderka wpadło 20g chmielu Merkur (2015) 14aa. Butelkowanie 2016-06-30 Zabutelkowane. Oba wiaderka po 140g glukozy. Ocena Spróbowałem po dwóch tygodniach. Dobre. Mniej charakterystyczne, niż poprzednie, a ja lubię wyraziste smaki i zapachy. Ale bardzo fajne, letnie piwo. Pierwszy mój eksperyment z fermentowaniem jednej warki różnymi drożdżami. Udowodniłem sobie, że drożdże robią różne piwo. Wrażenia wizualne Biała, trwała piana. WB-06 znacznie obfitsza i nawet zostaje sporymi płatami na szklance. Słomkowy kolor. Mętne, ale WB-06 dużo bardziej klarowne. Wrażenia węchowe Ładny, piwny zapach. Podobno skórka pomarańczy wyczuwalna, ale poza moją, słabą percepcją. Wrażenia smakowe Tu ujawnia się największa różnica między drożdżami. M20 zrobiły kwaskowe piwo, a WB-06 nie. Mi bardziej odpowiada M20. Tak sobie wyobrażałem smak weizena. Przyjemna goryczka. Oczywiście dużo mniejsza, niż w czymś typu AIPA, ale z drugiej strony dużo większa, niż w sklepowych lagerach. Ja to lubię, ale piwo nie wyszło "kobiece", a tego się spodziewałem. Edited July 15, 2016 by 314wo.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted June 14, 2016 Author Share Posted June 14, 2016 Kawowy stout zyskał etykietę i nazwę Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted June 27, 2016 Author Share Posted June 27, 2016 Hefeweizen przelany na cichą. WB06 odfermentowały do 2,66BLG, a M20 do 3,07BLG. Od razu wrzuciłem chmiel - po 20 g merkur (2015) 14 aa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted June 27, 2016 Author Share Posted June 27, 2016 Biurowe spróbowane. Bardzo dobre. Jestem zadowolony. Bardzo wyraźna kawa i w smaku i w zapachu. Spora goryczka, nawet większa, niż się spodziewałem, ale dla mnie to nie wada. Wytrawne. Ładna, brązowa piana, trwała. Jak się ogrzeje, to w smaku skojarzyło mi się z likierem kawowym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted July 3, 2016 Author Share Posted July 3, 2016 (edited) 4 - Hefeweizem 12,5 BLG. 2016-06-30 Zabutelkowane. Oba wiaderka po 140g glukozy. Edited July 3, 2016 by 314wo.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted July 3, 2016 Author Share Posted July 3, 2016 (edited) 5 - AIPA "Podwójna korona". Może dodam light, bo troszkę rozrzedziłem. Jest 15,5 BLG. Zasyp i składniki słód Pale Ale - 6 kg słód Wiedeński - 0,5 kg słód Caramunich II - 0,3 kg chmiel Warrior - 50g chmiel Citra - 110g chmiel Willamette - 100g Zacieranie 22 litry 67C - 60 minut, 72C 10 minut, wygrzew do 75 i filtracja Wysładzanie Wysłodziłem około 27 litrów 16 Brix. Chmielenie Gotowanie 90 minut. 60 minut - Warrior 50g 60 minut - Citra 10g 40 minut - Citra 10g 5 minut - Willamette 20g 0 minut - Willamette 20g 0 minut - Citra 20g 5 dni - Citra 70g 5 dni - Willamette 29g 5 dni - Marynka 25g Fermentacja 2016-07-03 - Przez noc dostudziłem do 22 stopni. Rozrzedziłem, zadałem drożdże i włożyłem do komory izolowanej. 2016-07-14 - przelałem na cichą. 3,63 BLG. 25 litrów. Wrzuciłem chmiel: Willamette - 25 g; Marynka - 29 g; Citra - 70 g Butelkowanie 2016-07-20 Zabutelkowane, czyli "cicha" z chmieleniem trwała 5,5 doby. 190 g glukozy na 24 litry płynu. - 49 butelek, w tym 2 małe. Ocena Uzupełniam wpisy, a nie mam już tego piwa. Bardzo dobre było. Pamiętam, że chyba lepsze od pierwszej wersji. Pierwsza była jednak za ciężka. 15-16 BLG starczy w zupełności. Edited April 18, 2017 by 314wo.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted July 15, 2016 Author Share Posted July 15, 2016 (edited) 5 - AIPA "Podwójna korona". Może dodam light, bo troszkę rozrzedziłem. Jest 15,5 BLG. 2016-07-14 - przelałem na cichą. 3,63 BLG. 25 litrów. Wrzuciłem chmiel: Willamette - 25 g; Marynka - 29 g; Citra - 70 g Edited July 15, 2016 by 314wo.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted July 15, 2016 Author Share Posted July 15, 2016 4 - Hefeweizem 12,5 BLG. Spróbowałem po dwóch tygodniach. Dobre. Mniej charakterystyczne, niż poprzednie, a ja lubię wyraziste smaki i zapachy. Ale bardzo fajne, letnie piwo. Pierwszy mój eksperyment z fermentowaniem jednej warki różnymi drożdżami. Udowodniłem sobie, że drożdże robią różne piwo. Wrażenia wizualne Biała, trwała piana. WB-06 znacznie obfitsza i nawet zostaje sporymi płatami na szklance. Słomkowy kolor. Mętne, ale WB-06 dużo bardziej klarowne. Wrażenia węchowe Ładny, piwny zapach. Podobno skórka pomarańczy wyczuwalna, ale poza moją, słabą percepcją. Wrażenia smakowe Tu ujawnia się największa różnica między drożdżami. M20 zrobiły kwaskowe piwo, a WB-06 nie. Mi bardziej odpowiada M20. Tak sobie wyobrażałem smak weizena. Przyjemna goryczka. Oczywiście dużo mniejsza, niż w czymś typu AIPA, ale z drugiej strony dużo większa, niż w sklepowych lagerach. Ja to lubię, ale piwo nie wyszło "kobiece", a tego się spodziewałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted July 15, 2016 Author Share Posted July 15, 2016 4 - Hefeweizem 12,5 BLG. Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted July 20, 2016 Author Share Posted July 20, 2016 (edited) 5 - AIPA "Podwójna korona". Może dodam light, bo troszkę rozrzedziłem. Jest 15,5 BLG. Zabutelkowane, czyli "cicha" z chmieleniem trwała 5,5 doby. 190 g glukozy na 24 litry płynu. - 49 butelek, w tym 2 małe. Edited July 20, 2016 by 314wo.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted July 29, 2016 Author Share Posted July 29, 2016 5 - AIPA "Podwójna korona". Może dodam light, bo troszkę rozrzedziłem. Jest 15,5 BLG. 2016-07-20 Zabutelkowane, czyli "cicha" z chmieleniem trwała 5,5 doby. 190 g glukozy na 24 litry płynu. - 49 butelek, w tym 2 małe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted August 28, 2016 Author Share Posted August 28, 2016 (edited) 6 - Wytrawny Stout 11,5BLG. Drugie podejście do pierwszej warki. Mam nadzieję, że tym razem będzie bardziej udane. Zasyp i składniki słód pale ale Weyerman 3,85 kg płatki jęczmienne 0,6 kg palony jęczmień 0,36 kg słód Caramunich II - 0,12 kg chmiel Northdown (2015 7,8aa) - 50g Zacieranie 21 litrów 67C - 60 minut (spadło do 65) wsypałem palony jęczmień podgrzanie do 76C i filtracja Wysładzanie Wysłodziłem około 19 litrów 12 Brix. Słabo. Pierwsze litry miały 14 Brix. Wcześniejsze warki miały nawet około 20. Dlaczego tak? Chmielenie Gotowanie 70 minut. 60 minut - Northdown 25g 20 minut - Northdown 25g Fermentacja 2016-08-28 - Po gotowaniu trochę za bardzo skorygowałem BLG wodą i wyszło 11,5 BLG. O 0,5 mniej, niż celowałem. Brzeczkę podzieliłem na 2 równe części po 10 litrów i każdą część zadałem innymi drożdżami - S-04 i US-05. 2016-09-11 - Przelane na cichą. Gęstwę zebrałem, ale to już w innym wątku. US-05 odfermentowały do 3,48, a S-04 3,56. Butelkowanie 2016-09-18 - 22 butelki, w tym 4 małe. Nie pamiętam ile nasypałem do referementacji Ocena 2016-10-02 - porażka. Za mało gazu. Nie pamiętam niestety ile sypałem. PRzez to piwo jest bardzo nieudane. Smakowo nie jest źle, ale bez gazu, to trochę smakuje, jak wczorajsze. Myślę, że jak na stout, to może za dużo goryczki. Nie wyczuwam wielkiej różnicy między drożdżami S-04 i US-05. Edited October 9, 2016 by 314wo.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 innymi drożdżami - US-04 i US-05. S - 04 Link to comment Share on other sites More sharing options...
314wo.pl Posted September 2, 2016 Author Share Posted September 2, 2016 S - 04 Ja to mam z tymi drożdżami mam na pieńku. Nie lubimy się. Przy pierwszym warzeniu napisałem, że użyłem drożdzy dolnej fermentacji S-04. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now