Jump to content

314wo.pl


Recommended Posts

  • Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

1 - nazwy nie napiszę, jest na etykiecie :). W skrócie CBM. Wyjaśnieniem jest to co działo się podczas mierzenia ekstraktu. Można przeczytać niżej.

Zestaw Dry Stout z Browamatora. Powiedzmy, że 11BLG.

314.pl_Crazy_Black_Motherfucker.jpg

 

Zasyp i składniki

  • słód pale ale Weyermann® 3,2 kg
  • płatki jęczmienne 0,5 kg
  • jęczmień palony 0,3 kg
  • słód karmelowy Carafa® II 0,1 kg
  • chmiel goryczkowy Challenger (UK) granulat 30 g
  • drożdże górnej fermentacji Safale S-04 11,5 g
 
Zacieranie
Nie pamiętam szczegółów. Pamiętam, że było "na lenia", 68 stopni.
 
Wysładzanie
No właśnie, to było ciekawe i tu był błąd. Strasznie mi sięszybko przefiltrowało. 15 może 20 minut. Nie miałem zacisku na wężyk. Chyba w związku z tym słabo mi się wypłukał cukier i dosyć szybko zaczęło lecieć "cienka" brzeczka (2 BLG). Do tego momentu nałapałem może 17-18 litrów. Po gotowaniu zostało mi 15 litrów. Natomiast dziś nie jestem już pewien, czy pomiar był dobry, ale o tym dalej.
 
Chmielenie
Gotowanie 70 minut.
60 minut - East Kent Golding 15g
20 minut - East Kent Golding 10g
 
Fermentacja
7 dni burzliwej, potem było 4 BLG.
14 dni cichej.
 
Butelkowanie
18 kwietnia 2016
Stłukłem już 3 "spławiki", więc stwierdziłem, że już zarobiłem na refraktometr. No i zmieżyłem to co co wyszło i 7 Brix! 100g glukozy na 700ml wody do refermentacji i wlałem do butelek. Będę podchodził w grubych ciuchach ;).
 
Ocena
Po pierwsze okazało się, że piwo jest bezpieczne. Nie ma żadnych granatów. Moje obawy wynikały z tego, że wyniki odczytywane z refraktometru muszą być korygowane specjalnym kalkulatorem.
2016-05-18 - Otworzyłem butelkę tego piwa i butelkę jeszcze starszego dry stoutu z brew kitu, więc ocena będzie trochę porównawcza.

 

  • Wrażenia wizualne

Jest ciemne, bardzo ciemne. Po nalaniu tworzy się obfita jasnobeżowa piana o drobnych pęcherzykach. Piana jest średnio trwała. W tym piwie kitowym piana była około połowy tego, co w CBM.

 

  • Wrażenia węchowe

Dla mnie najbardziej czuć czekoladę, taką gorzką. Moja małżonka „na ślepo” po powąchaniu powiedziała, że Guiness, ale to bym raczej traktował jako jakieś dalekie skojarzenie. Z zapachu jestem zadowolony. W porównaniu z poprzednimi piwami, które robiłem z brew kitów, to jest ogromna różnica na korzyść tego piwa.

 

  • Wrażenia smakowe

Piwo wyszło nieco zbyt cienkie (ekstrakt około 11). To pewnie przez to szybkie filtrowanie, o którym wyżej. Jak dla mnie jest nieco zbyt mało treściwe, trochę wodniste. Jednak jest w nim pełna gama piwnych smaków. Jest i słodowa słodycz i chmielowa goryczka. Moim zdaniem ze względu na tą „cienkość” piwo jest „kobiece”. Ale jest to jednak wyraźnie stout.

Edited by 314wo.pl
Link to comment
Share on other sites

 

drożdże dolnej fermentacji Safale S-04 11,5 g

Aby na pewno?

Gratulacje fajnej domeny :okey:

 

Drożdże na pewno. Takie są w zestawie. A domena - dzięki :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

drożdże dolnej fermentacji Safale S-04 11,5 g

Aby na pewno?

Gratulacje fajnej domeny  :okey:

 

Drożdże na pewno. Takie są w zestawie. A domena - dzięki  :)

 

 

Safale S-04 to drożdże GÓRNEJ fermentacji ;)

Edited by Versaar
Link to comment
Share on other sites

 

 

 

 

drożdże dolnej fermentacji Safale S-04 11,5 g

Aby na pewno?

Gratulacje fajnej domeny  :okey:

 

Drożdże na pewno. Takie są w zestawie. A domena - dzięki  :)

 

 

Safale S-04 to drożdże GÓRNEJ fermentacji ;)

 

Poprawione.

Link to comment
Share on other sites

2 - AIPA "Podwójna korona" - z okazji zdobycia przez Legię podwójnej korony na 100 lecie klubu. Zestaw surowców kupiony w piwnykraft.pl. Zmodyfikowałem go na własne ryzyko podwajając chmiel.

AIPA   Podwójna korona

Zasyp i składniki

  • słód Pale Ale - 5,7 kg
  • słód Wiedeński - 0,5 kg
  • słód Caramunich II - 0,3 kg
  • chmiel Warrior - 50g
  • chmiel Citra - 110g
  • chmiel Willamette - 100g
Zacieranie
22 litry 67C - 60 minut, 72C 10 minut, wygrzew do 75 i filtracja
 
Wysładzanie

Rewelacja. W porównaniu do pierwszej warki zmieniłem to, że wysładzałem dużo wolniej. Zacisk na wężyk silikonowy się nie sprawdził, bo wężyk jest za gruby, także tempo regulowałem kranikiem. Nie wkładałem żadnego talerzyka, ale wodę uzupełniałem powoli małą chochelką od zupy. Wyszło świetnie. Grubo ponad 20l. Może ze 23-24. Wysładzanie przerwałem gdy leciało 8 Brix. Całość miała około 18 Brix.

 

Chmielenie
Gotowanie 90 minut.
60 minut - Warrior 50g
60 minut - Citra 20g
5 minut - Willamette 20g
0 minut - Willamette 20g
0 minut - Citra 20g
4,5 dnia - Citra 70g
4,5 dnia - Willamette 60g
 
Fermentacja
Burzliwa rozpoczęta 2016-04-24 - 18BLG. W garażu jest około 15C.
Cicha rozpoczęta 2016-05-09 - 4 BLG (z refraktometru 9,5 Brix).
 
Butelkowanie

W instrukcji, którą mam, nie ma nic o refermentacji. Nie wiem ile glukozy dodać. Muszę się dowiedzieć.

2016-05-16 - Zabutelkowane. 130 g glukozy do 0,5 l wody. W sumie mam 17 l piwa.

 

Ocena

Spróbowałem po dwóch tygodniach. Mówią, że ciekawość, to pierwszy stopień do piekła. Okazało się, że mnie sprowadziła na dobrą drogę. RE-WE-LA-CJA!. Jestem bardzo zadowolony. Mój ulubiony styl i piwo mi się po prostu udało. Świetny zapach, rewelacyjna, wysoka goryczka. Trochę się obawiałem, że przesadziłem z chmieleniem, ale nie, piwo jest świetnie nachmielone. Piana - coś pięknego. Kolor taki bardzo jasny beżowy, ale nie przesadzajmy z opisem kolorów, w końcu to babska domena. Po prostu nie całkiem biała. No i super trwała. W niektórych miejscach piana wyglądała wręcz na taką, co powstała z azotu, taka guinesowa pianka. Kolor piwa - jasnobrązowe. Mętne, ale to mnie zupełnie nie dziwi, przy takiej ilości granulatu chmielu. Poza tym zupełnie mi to nie przeszkadza.

 

  • Wrażenia wizualne

Najbardziej udana jest piana. Gęsta, bardzo trwała. Piwo jest brązowe i mętne.

 

  • Wrażenia węchowe

Super chmielowe zapachy. Cytrusy, owoce, wszytko jak się spodziewałem.

 

  • Wrażenia smakowe

Wysoka goryczka. Trochę się obawiałem, że może być zbyt wysoka, ale jest akurat. To znaczy akurat jak na AIPA.

Edited by 314wo.pl
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

3 - kawowy stout "Biurowe, bo z kawą", 15,7 BLG.

Biurowe, Bo Z kawą

Zasyp i składniki

  • Monachijski Typ 2 (16-24 EBC) - Strzegom - 4 kg
  • Château Special B® (350 EBC) - Castle Malting- 1 kg
  • Pszeniczny czekoladowy 800-1200 EBC - Weyermann - 0,25 kg
  • Château jęczmień palony (1200-1400 EBC) - Castle Malting - 0,25 kg
  • płatki owsiane błyskawiczne - 0,25 kg
  • Marynka - granulat - 20 g
  • Willamette - granulat - 25 g
  • Drożdże Safale US-05
 
Zacieranie
23 litry 67C - 60 minut, 75 i filtracja
 
Wysładzanie
Zastosowałem poprzednią metodę. Wyszło ze 24-25 l. Wysładzanie przerwałem gdy leciało 8 Brix. Całość miała około 16,3 Brix.
 
Chmielenie
Gotowanie 60 minut.
60 minut - Marynka 20 g
10 minut - Willamette 25 g
10 minut - palone ziarno kawy 100 g
4 dni - palone ziarno kawy 100 g
 
Fermentacja
Nastawione 2016-05-22
2016-06-03 - przelane na cichą, przy 9 Brix, co po przeliczeniu na BLG daje 4,47. Płytko odfermentowane, ale niżej nie idzie. W aromacie kawa wyczuwalna.
2016-06-07 - dorzuciłem 100 g palonego ziarna kawy.
 
Butelkowanie
2016-06-11 Zabutelkowane. 120 g glukozy rozpuszczonej w 0,5 l wody. Wyszło 46 butelek, w tym 3 mniejsze.
 
Ocena
Biurowe spróbowane. Bardzo dobre. Jestem zadowolony. Bardzo wyraźna kawa i w smaku i w zapachu. Spora goryczka, nawet większa, niż się spodziewałem, ale dla mnie to nie wada. Wytrawne. Ładna, brązowa piana, trwała. Jak się ogrzeje, to w smaku skojarzyło mi się z likierem kawowym.
Edited by 314wo.pl
Link to comment
Share on other sites

2 - AIPA "Podwójna korona" - z okazji zdobycia przez Legię podwójnej korony na 100 lecie klubu. Zestaw surowców kupiony w piwnykraft.pl. Zmodyfikowałem go na własne ryzyko podwajając chmiel.

 

Spróbowałem po dwóch tygodniach. Mówią, że ciekawość, to pierwszy stopień do piekła. Okazało się, że mnie sprowadziła na dobrą drogę. RE-WE-LA-CJA!. Jestem bardzo zadowolony. Mój ulubiony styl i piwo mi się po prostu udało. Świetny zapach, rewelacyjna, wysoka goryczka. Trochę się obawiałem, że przesadziłem z chmieleniem, ale nie, piwo jest świetnie nachmielone. Piana - coś pięknego. Kolor taki bardzo jasny beżowy, ale nie przesadzajmy z opisem kolorów, w końcu to babska domena. Po prostu nie całkiem biała. No i super trwała. W niektórych miejscach piana wyglądała wręcz na taką, co powstała z azotu, taka guinesowa pianka. Kolor piwa - jasnobrązowe. Mętne, ale to mnie zupełnie nie dziwi, przy takiej ilości granulatu chmielu. Poza tym zupełnie mi to nie przeszkadza.

Link to comment
Share on other sites

Poprzedni wpis

 

 

3 - kawowy stout, 15,7 BLG.

2016-06-03 - przelane na cichą, przy 9 Brix, co po przeliczeniu na BLG daje 4,47. Płytko odfermentowane, ale niżej nie idzie. W aromacie kawa wyczuwalna.

Link to comment
Share on other sites

4 - Hefeweizen 12,5 BLG "wheat a little help from my friends".

wheat A little help from My friends WB 06

wheat A little help from My friends M20

Zasyp i składniki

  • Słód pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann® 5 kg
  • Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann® 2 kg
  • Chmiel Hersbrucker (DE) 30 g - granulat, zbiór 2014 2,3 aa
  • Willamette - granulat - 10 g 6,2 aa
  • Chmiel Merkur (DE) 90 g - granulat, zbiór 2015 14 aa
  • Curacao, suszona skórka gorzkiej pomarańczy 10 g
  • Skórka pomarańczy (z wyciętym białym) 50 g
  • Drożdże piwowarskie Fermentis Safbrew WB-06 saszetka 11.5 g
  • Mangrove Jack's Bavarian Wheat M 20 saszetka 10 g
 
Zacieranie
21 l wody
Podgrzanie do 46 i wrzucenie 5 kg słodu pszenicznego
Przerwa 25 minut
Podgrzanie do 67 i wrzucenie 2 kg słodu pilzneńskiego
Przerwa 75 minut
Podgrzanie do 72
przerwa 20 minut
Test skrobiowy ujemny
Wygrzew do 78
 
Wysładzanie
26 litrów 15 blg. zakończyłem, bo leciało już 4 brix. Trzeba będzie skorygować na pewno blg w fermentatorach
 
Gotowanie i chmielenie na zimno

60 minut - Willamette (2015) 6,2 aa 10g, harsbruker (2014) 2,3 aa 30 g
20 minut - merkur (2015) 14 aa 20g
15 minut - suszona skórka gorzkiego curacao 5g
15 minut - suszona skórka pomarańczowa (odcięte białe) 50g
5 minut - merkur (2015) 14 aa 25g

 

4 dni - merkur (2015) 14 aa 20g

 

Fermentacja
11 czerwca Polska grała i nie zdążyłem ze wszystkim. Poza tym miałem tylko jedną saszetkę drożdży, a to mogło być za mało. Zostawiłem stygnącą brzeczkę...
2016-06-12 podzieliłem warkę na dwie, równe części (inspiracja jednego z piwowarów), skorygowałem BLG wodą do 12,5. Otrzymałem 2x13 litrów z małym haczykiem. Do każdej części poszły inne drożdże - WB-06 i M20.
2016-06-25 przelane na cichą. WB-06 odfermentowały do 2,66BLG, a M20 do 3,07BLG
2016-06-25 do każdego wiaderka wpadło 20g chmielu Merkur (2015) 14aa.
 
Butelkowanie

2016-06-30 Zabutelkowane. Oba wiaderka po 140g glukozy.

 

Ocena
Spróbowałem po dwóch tygodniach. Dobre. Mniej charakterystyczne, niż poprzednie, a ja lubię wyraziste smaki i zapachy. Ale bardzo fajne, letnie piwo. Pierwszy mój eksperyment z fermentowaniem jednej warki różnymi drożdżami. Udowodniłem sobie, że drożdże robią różne piwo.

 

  • Wrażenia wizualne

Biała, trwała piana. WB-06 znacznie obfitsza i nawet zostaje sporymi płatami na szklance. Słomkowy kolor. Mętne, ale WB-06 dużo bardziej klarowne.

 

  • Wrażenia węchowe

Ładny, piwny zapach. Podobno skórka pomarańczy wyczuwalna, ale poza moją, słabą percepcją.

 

  • Wrażenia smakowe

Tu ujawnia się największa różnica między drożdżami. M20 zrobiły kwaskowe piwo, a WB-06 nie. Mi bardziej odpowiada M20. Tak sobie wyobrażałem smak weizena. Przyjemna goryczka. Oczywiście dużo mniejsza, niż w czymś typu AIPA, ale z drugiej strony dużo większa, niż w sklepowych lagerach. Ja to lubię, ale piwo nie wyszło "kobiece", a tego się spodziewałem.

Edited by 314wo.pl
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hefeweizen przelany na cichą. WB06 odfermentowały do 2,66BLG, a M20 do 3,07BLG. Od razu wrzuciłem chmiel - po 20 g merkur (2015) 14 aa.

Link to comment
Share on other sites

Biurowe spróbowane. Bardzo dobre. Jestem zadowolony. Bardzo wyraźna kawa i w smaku i w zapachu. Spora goryczka, nawet większa, niż się spodziewałem, ale dla mnie to nie wada. Wytrawne. Ładna, brązowa piana, trwała. Jak się ogrzeje, to w smaku skojarzyło mi się z likierem kawowym.

Link to comment
Share on other sites

5 - AIPA "Podwójna korona". Może dodam light, bo troszkę rozrzedziłem. Jest 15,5 BLG.

 

Zasyp i składniki

  • słód Pale Ale - 6 kg
  • słód Wiedeński - 0,5 kg
  • słód Caramunich II - 0,3 kg
  • chmiel Warrior - 50g
  • chmiel Citra - 110g
  • chmiel Willamette - 100g
Zacieranie
22 litry 67C - 60 minut, 72C 10 minut, wygrzew do 75 i filtracja
 
Wysładzanie

Wysłodziłem około 27 litrów 16 Brix.

 

Chmielenie
Gotowanie 90 minut.
60 minut - Warrior 50g
60 minut - Citra 10g
40 minut - Citra 10g
5 minut - Willamette 20g
0 minut - Willamette 20g
0 minut - Citra 20g
5 dni - Citra 70g
5 dni - Willamette 29g
5 dni - Marynka 25g
 
Fermentacja
2016-07-03 - Przez noc dostudziłem do 22 stopni. Rozrzedziłem, zadałem drożdże i włożyłem do komory izolowanej.
2016-07-14 - przelałem na cichą. 3,63 BLG. 25 litrów. Wrzuciłem chmiel: Willamette - 25 g; Marynka - 29 g; Citra - 70 g 
 
Butelkowanie

2016-07-20 Zabutelkowane, czyli "cicha" z chmieleniem trwała 5,5 doby. 190 g glukozy na 24 litry płynu. - 49 butelek, w tym 2 małe.

 

Ocena

Uzupełniam wpisy, a nie mam już tego piwa. Bardzo dobre było. Pamiętam, że chyba lepsze od pierwszej wersji. Pierwsza była jednak za ciężka. 15-16 BLG starczy w zupełności.

Edited by 314wo.pl
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
5 - AIPA "Podwójna korona". Może dodam light, bo troszkę rozrzedziłem. Jest 15,5 BLG.

 

2016-07-14 - przelałem na cichą. 3,63 BLG. 25 litrów. Wrzuciłem chmiel: Willamette - 25 g; Marynka - 29 g; Citra - 70 g 

Edited by 314wo.pl
Link to comment
Share on other sites

 

 

4 - Hefeweizem 12,5 BLG.

Spróbowałem po dwóch tygodniach. Dobre. Mniej charakterystyczne, niż poprzednie, a ja lubię wyraziste smaki i zapachy. Ale bardzo fajne, letnie piwo. Pierwszy mój eksperyment z fermentowaniem jednej warki różnymi drożdżami. Udowodniłem sobie, że drożdże robią różne piwo.

 

  • Wrażenia wizualne

Biała, trwała piana. WB-06 znacznie obfitsza i nawet zostaje sporymi płatami na szklance. Słomkowy kolor. Mętne, ale WB-06 dużo bardziej klarowne.

 

  • Wrażenia węchowe

Ładny, piwny zapach. Podobno skórka pomarańczy wyczuwalna, ale poza moją, słabą percepcją.

 

  • Wrażenia smakowe

Tu ujawnia się największa różnica między drożdżami. M20 zrobiły kwaskowe piwo, a WB-06 nie. Mi bardziej odpowiada M20. Tak sobie wyobrażałem smak weizena. Przyjemna goryczka. Oczywiście dużo mniejsza, niż w czymś typu AIPA, ale z drugiej strony dużo większa, niż w sklepowych lagerach. Ja to lubię, ale piwo nie wyszło "kobiece", a tego się spodziewałem.

Link to comment
Share on other sites

5 - AIPA "Podwójna korona". Może dodam light, bo troszkę rozrzedziłem. Jest 15,5 BLG.

Zabutelkowane, czyli "cicha" z chmieleniem trwała 5,5 doby. 190 g glukozy na 24 litry płynu. - 49 butelek, w tym 2 małe.

Edited by 314wo.pl
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

 

5 - AIPA "Podwójna korona". Może dodam light, bo troszkę rozrzedziłem. Jest 15,5 BLG.

2016-07-20 Zabutelkowane, czyli "cicha" z chmieleniem trwała 5,5 doby. 190 g glukozy na 24 litry płynu. - 49 butelek, w tym 2 małe.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

6 - Wytrawny Stout 11,5BLG. Drugie podejście do pierwszej warki. Mam nadzieję, że tym razem będzie bardziej udane.

 

Zasyp i składniki

  • słód pale ale Weyerman 3,85 kg
  • płatki jęczmienne 0,6 kg
  • palony jęczmień 0,36 kg
  • słód Caramunich II - 0,12 kg
  • chmiel Northdown (2015 7,8aa) - 50g
 
Zacieranie
21 litrów
67C - 60 minut (spadło do 65)
wsypałem palony jęczmień
podgrzanie do 76C i filtracja
 
Wysładzanie

Wysłodziłem około 19 litrów 12 Brix.

Słabo. Pierwsze litry miały 14 Brix. Wcześniejsze warki miały nawet około 20. Dlaczego tak?

 

Chmielenie
Gotowanie 70 minut.
60 minut - Northdown 25g
20 minut - Northdown 25g
 
Fermentacja
2016-08-28 - Po gotowaniu trochę za bardzo skorygowałem BLG wodą i wyszło 11,5 BLG. O 0,5 mniej, niż celowałem. Brzeczkę podzieliłem na 2 równe części po 10 litrów i każdą część zadałem innymi drożdżami - S-04 i US-05.
2016-09-11 - Przelane na cichą. Gęstwę zebrałem, ale to już w innym wątku. US-05 odfermentowały do 3,48, a S-04 3,56.
 
Butelkowanie

2016-09-18 - 22 butelki, w tym 4 małe. Nie pamiętam ile nasypałem do referementacji

 

Ocena

2016-10-02 - porażka. Za mało gazu. Nie pamiętam niestety ile sypałem. PRzez to piwo jest bardzo nieudane. Smakowo nie jest źle, ale bez gazu, to trochę smakuje, jak wczorajsze. Myślę, że jak na stout, to może za dużo goryczki. Nie wyczuwam wielkiej różnicy między drożdżami S-04 i US-05.

Edited by 314wo.pl
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.