314wo.pl Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Jak mierzycie temperaturę w trakcie fermentacji? Ja mam przyklejony termometr ciekłokrystaliczny, ale to jest strasznie słabe. Chyba on ma ograniczoną trwałość, bo już mi nie mierzy nic. Czy są jakieś fajne sposoby na mierzenie temperatury? A może nawet w środku, a nie tylko temperatura fermentatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zawsze można zatopić jakąś sondę w piwie. Ja używam ciekłokrystalicznych i nie mam żadnych problemów. Wszystko normalnie mierzą, niektóre już kilka lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) http://www.piwo.org/topic/4873-mierzenie-temperatury-fermentujacej-brzeczki-wewnatrz-fermentatora/ Powinno Ci rozjaśnić sprawę Nawet znalazłem po taniości takie cudo: http://allegro.pl/termometr-elektroniczny-z-sonda-lcd-50-110-c-i5948858546.html Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Ja używam właśnie takiego termometru przyklejonego od zewnątrz i "zaizolowanego" podkładem do paneli. Wyświetlacz mam wyprowadzony na zewnątrz szafki i kiedy chcę to mam odczyt. Wygląda to tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mabart Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Mój patent wyglada tak, termometry kupiłem na aliexpress za 2-3 dolary, pokazują bardzo dobrze. Uszczelkę otworu po rurce fermentacyjnej przebiłem termometrem (sonda jest na końcu ostra) Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 mabart ta sonda jest jakaś dłuższa niż zazwyczaj? u mnie chyba nie zawsze by sięgała żeby chociaż była z 2cm pod powierzchnią piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mabart Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Sonda ma 13cm. W fermentorze 15l jest zanurzona na 2/3 długości, w fermentorze 30l z biowinu gdy mam 22 litry brzeczki sonda jest zanurzona na jakieś 4,5cm. Zamawiałem dwa razy z tej aukcji: http://www.aliexpress.com/item/Hot-Sale-Instant-Digital-LCD-Food-BBQ-Meat-Chocolate-Oven-Cooking-Probe-Thermometer/32394309526.html Pozdrawiam. udarr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Termometry z zaizolowaną sondą z aliexpress za jakieś 5zł z wysyłką. Na ścianę fermentora przyklejam dokładnie 2-3 warstwy pianki do izolacji, tak aby w miarę dobrze przylegała do wiadra. Zaklejam to w miarę solidnie taśmą klejącą i później wsuwam do środka sondę. Raz robiłem eksperyment, gdzie miałem jedną sondę tak zaizolowaną, a jedną w środku wiadra - odczyty przez cały okres fermentacji były takie same, poza momentem chłodzenia - wtedy wiadomo, że odrobinę szybciej spadała temp. na zewnętrznym termometrze, a po chwili ten w środku się wyrównywał z nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mir4 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 mabart ta sonda jest jakaś dłuższa niż zazwyczaj? u mnie chyba nie zawsze by sięgała żeby chociaż była z 2cm pod powierzchnią piwa ten powinien Ci sięgnąć, tylko jego tolerancja pomiaru +- 5 stopni ? http://allegro.pl/termometr-piwowarski-do-piwa-z-sonda-100c-i5930105132.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Tolerancja pozostawia wiele do życzenia Może wkradł się błąd i powinno być 0,5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Digital Timer Thermometer Alarm Clock Kitchen Cooking BBQ Food Timer Temperature Diagnostic-tool with Heat Resistant Wire Probe http://s.aliexpress.com/qM7FRbYB (from AliExpress Android) Co myślicie o czymś takim? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemoW Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 (edytowane) U mnie wygląda to tak jak Temperatura do odczytu po www poprzez wi-fi. Dodatkowo logowanie i wykres temperatury. Korzystam z darmowego nettemp. Zestaw kupiony na aliekspres. Edytowane 1 Maja 2016 przez PrzemoW 314wo.pl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 U mnie wygląda to tak jak 20160428_233619.jpg Temperatura do odczytu po www poprzez wi-fi. Dodatkowo logowanie i wykres temperatury. Korzystam z darmowego nettemp. Zestaw kupiony na aliekspres. Wypas . Na razie kupiłem na ali takie termometry z bagnetem. Jeszcze do mnie nie dotarły, a już się nie mogę doczekać, kiedy mi się popsują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 A u mnie tak Mam moduł z tego wątku. Termometry przyklejam do fermentora i izoluję je pianką do dylatacji w posadzkach. Sterownik wysyła pomiary do ThingSpeaka. Mogę w każdej chwili sprawdzić temperaturę po zalogowaniu się do serwisu. Pod sterownik można podpiąć urządzenie chłodzące lub grzewcze. Ja wykorzystuję go jeszcze do kontroli temperatury przy zacieraniu. Sterownik w połączeniu z wyświetlaczem w porównaniu z poprzednim sposobem pomiaru (zwykły termometr piwowarski) - niebo a ziemia jeśli chodzi o wygodę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi