Stefek Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Od dłuższego czasu się zastanawiam czy jest jakiś wzór lub sposób żeby mniej więcej oszacować ile będzie się miało piwa po fermentacji. Czy jest ktoś kto chciałby się tą wiedzą podzielić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Doświadczenie, spisuj ile gdzie tracisz, wszystko zależy od konkretnej warzelni i "procedur" piwowara. Stefek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 (edytowane) I od piwa. Np. Przy chmieleniu na zimno więcej piwa Ci odpadnie (zostanie w chmielinach), niż gdy nie chmielisz na zimno. Jak chcesz bardzo zgrubnie to możesz posłużyć się metodą Jamila Zainasheffa z ksiązki Brewing Classic Styles. On przyjmuje dla każdego piwa 26.5l przed gotowaniem, 22l po gotowaniu i 19l po fermentacji. Ale to baaardzo zgrubne założenia i silnie zależą od Twojego sprzętu i technologii. Edytowane 28 Kwietnia 2016 przez bart3q Stefek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 U mnie największe straty są z filtracji po gotowaniu, temu zastanawiam się nad nabyciem hopstopera. Straty z przelewania na cichą i butelkowanie raczej są znikome i są wyrównywanie przez wodę jaką dodaje z cukrem do refermentacji. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Stefek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Jeśli chcesz konkretne liczby, żeby mieć jakiś punkt odniesienia to 4 litry strat przy chmieleniu na zimno (lub innych dodatkach) i 2 litry bez (na drodze między zadaniem drożdży a butelkowaniem). Ilość strat przy oddzielaniu osadów i chmielin zależy od techniki, więc musisz wypracować sobie sam. To samo z odparowaniem. Ja osobiście celuję standardowo w 20 litrów piwa w butelkach i moje wybicie to 23 litry (ilość w garze po schłodzeniu, przed oddzieleniem osadów). Tracę max. 1 litr na hopstopperze/spiderze, potem ok. 2 na fermentacji. Przy chmieleniu na zimno +2 litry, więc startuję z 25. Stefek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefek Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 (edytowane) Problem w tym że chce zrobić Risa a potem trzymać go w balonie na cichej z płatkami dębowymi przez miesiąc. Balon ma 20 litrów i nie wiem ile miałbym mieć litrów przed fermentacją żeby idealnie się zmieścił. Już raz tak zrobiłem tylko bez płatków dębowych, na cichą poleciało 16 litrów i po 3 tygodniach rozlałem do butelek. Aldehyd octowy po roku nadal jest tak mocny że nie czuć nic innego. Edytowane 28 Kwietnia 2016 przez Stefek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 No szukasz problemu tam gdzie go nie ma, zabutelkuj po prostu to co nie wejdzie do balona Pytanie co ma aldehyd octowy do zlewnia z płatkami? Albo skopałeś fermetnacje wcześniej albo miałeś infekcję, albo piwo zaczęło mieć autolizę i brzydko się zestarzało jak po roku wyłazi aldehyd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 No i tak swoją drogą to nie ma większego sensu z balonem na miesiąc jeśli masz wolne wiadro. Mniej pierdzielenia, efekt taki sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Aldehyd możesz mieć bo mogłeś zadać za mało drożdży do tego RISa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się