Stan Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 jak na 1 warkę to dobrze że kasza na twardo mi z tego nie wyszła hehe z każdą warką bede miał mniej błędów do poprawiania - tak myśle trening czyni mistrza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Przede wszystkim http://wiki.piwo.org Warka z procesem zacierania słodu, i on nowa, nie wzoruj się ponownie na tej opisanej metodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 (edytowane) dzieki wszystkim za pomoc rozcienczyłem do 13blg i mam 23l a warzylem tak słód do wody 66stopni i wyrównałem do 62 trzymalem 30 min i potem pomału podnośiłem do 72 zajeło to 30 min i na 72 trzymałem 30 min pużniej szybko podgrzałem do 79 i wyłączyłem ostudziłem w wannie z zimną wodą i lodem przelałem na pieluche nad wiadrem i tak sciekalo przez całą noc.Rano przepłukałem 8l wody o tem.80stopni przecedziłem i wycisnolem recznie co do kropli póżniej gotowanie z chmielem 1h "pomine jaki i kiedy mało ważne" znów ostudziłem "pierwsze studzenie mi sie pokickało ale pewnie nie ma to żadnej różnicy że szybciej ostudziłem " potem przecedziłem aby wyjąc chmiel no i studziłem w oknie do 20 stopni i bylo 16blg dodałem drożdży i potem wody aby atrzymac 13blg i dzis piana ma jakies 4 cm widac z boku a ciepłe ma 31stopni "norma?" i to tyle jak robiłem dodam ze jedzie w pokoju równo lekko kwasny zapach Czy ja tu czegoś nie zrozumiałem i mam koledze tłumaczyć,czy ja nic nie wiem??? Edytowane 18 Stycznia 2010 przez BaronVonZuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gargh Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Simply ignore it... Głupie to aż trzęsie człowiekiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 bardziej precyzyjniej bo nie rozumiem posta jak mozna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Simply ignore it... Głupie to aż trzęsie człowiekiem... niby co jest głupie ?? mozeszz sprecyzowac?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gargh Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 niby co jest głupie ?? mozeszz sprecyzowac?? Ty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 @Gargh - bez obrażania wzajemnego b. proszę. @Stan - na litość Boską, pisz zrozumiale, bo to co generujesz jest rzeczywiście mało strawne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gargh Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Przepraszam że mnie poniosło, ale...mnie poniosło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 sorki za bałagan pisałem na szybciora i mam teraz zonka po 2 dniach piwko z 13blg zeszło mi do 3blg dalej pracuje czekac aż przestanie pracować i wtedy na cichą ?? przy ilu powinno sie zlac?? piwko górnej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Cześć. Zlej na cichą jak blg przestanie się spadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 tak tylko jak zlezie za nisko to nie bedzie potem problemu z nagazowaniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Cześć. Żeby mieć nagazowane piwo dodasz cukru 8 g /1 l na tzw. rrefermentację juz do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 sorki odpisałem w biegu i sie nie przywitałem witaj wiec nawet jak zejdzie do 1blg albo niżej to śmiało sie nagazuje i czy przy 4g na butelke 0.5 bedzie mocno czy tak w normie bo lubie jednak bardziej gazowane oczywiscie nie chce tez przesadzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13Robert Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Teoria mówi, że im mniej °Blg tym bardziej wodniste w smaku. Na mój gust zejście z 13 na 3°Blg da już 5% alkoholu plus 0,5% z refermentacji, czyli piwo jest w sam raz. Ja bym zlał... Nagazowanie związane jest z ilościa cukru dodanego do refermentacji, im wiecej tym lepiej nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 wiec jutro sprawdze ile jeszcze zeszło i zlewam na cichą i jak radzicie ile ma stac zanim zleje do flaszek jakies porady ? i czy 5g cukru na 0.5 biedzie ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 i czy 5g cukru na 0.5 biedzie ok ? za dużo , daj 5-6 g / l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 co radzicie ?? wczoraj piwko miało 3blg dziś tez ma 3 ,przestało juz tak intensywnie pracowac . tylko smak ma dziwny -mało schmielone?? gorzyczka jest lecz pachnie za niczym a smakuje jak wygazowane tyskie tyle że mniej kwasne zlac teraz znad drożdży czy poczekać jeszcze pare dni i czy taki smak jest normalny na tym etapie czy wrzucić aromatycznego i chmielić na zimno lub zagotować małą ilość i dolac lub coś w tym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 czy dobrze rozumiem że to piwo fermentuje 3 dzień ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Stan, proszę przeczytaj jednak http://www.wiki.piwo.org/index.php/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 poczekaj te 7 dni , i zlej na cichą na kolejne 7 , swoja drogą to chyba masz zbyt wysoka temp fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Stan, chłopie przeczytaj wiki jak ci napisał admiro a będziesz spokojniejszy i nie będziesz zadawał oczywistych pytań.Musisz sam dojść do pewnych spostrzeżeń a wtedy będzie Ci łatwiej przy następnych warkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 fakt temperatura to 25 stopni pewnie za szybko drożdże smigaja poczekam 7 dni i zleje na cichą dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Czytałeś wiki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się