Freyjadour Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum. Głupio, że od razu z pytaniem, ale pierwsza warka - pierwszy problem. Otóż uwarzyłem Pale Ale na drożdżach Ale 514, z zakładanego 12 Blg wyszło jednak 11. Popełniłem błąd przy rehydratacji drożdży bo za szybko je zmieszałem, ale po parunastu godzinach od zadania drożdży woda w rurce zaczęła intensywnie bulkać, trwało to jakiś dzień - dwa. Po 6 dniach fermentacji burzliwej miałem 7 Blg, podejrzanie dużo. Zostawiłem więc na kolejne 5 dni i ponownie zmierzyłem Blg - znów 7... Dwutlenek węgla się wciąż wydzielał, bo wieczko stawało się ponownie wypukłe po jakimś czasie od jego lekkiego uchylenia i wydostania gazu. Sprawdziłem balingomierz w wodzie o temp. około 20', wskazywał 0... Skoro się jest sprawny a jego wskazania się nie zmieniają to przelałem piwo na cichą. Jeszcze przez jakiś czas na cichej wieczko robiło się wypukłe, ale już przestało. Po 5 dniach na cichej piwo wciąż miało 7 Blg. Piwo w smaku nie wydaje się zakwaszone, powiedziałbym nawet, że jest dobre, ale mocne mętne. Jest lekko nagazowane, przy pobieraniu próbki wytworzyła się delikatna pianka. I teraz pytanie, warto je już butelkować? Obawiam się granatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Czekać, najwyżej przenieś w cieplejsze miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akus Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Nie butelkuj i dodaj świeżych drożdzy zrehydratowanych w prawidłowy sposób - jest szansa, że dojedzą pozostałe cukry. W jakich temperaturach i jak długo robiłeś przerwy podczas zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Freyjadour Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Nie butelkuj i dodaj świeżych drożdzy zrehydratowanych w prawidłowy sposób - jest szansa, że dojedzą pozostałe cukry. W jakich temperaturach i jak długo robiłeś przerwy podczas zacierania? Zacierałem w 68 stopniach przez 70 minut i potem 10 minut w 78. Może jutro uda mi się kupić nowe drożdże i zobaczę czy się coś zmieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akus Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 OK czyli zacierałeś jednotemperaturowo - ani na słodko ani na wytrawnie - coś pomiędzy. Może drożdże były przeterminowane albo za słabo napowietrzyłeś przez zadaniem i się odpowiednio nie namnożyły. Kup może jakieś inne drożdże tem razem US-05 albo S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Obstawiam przeterminowane drożdże albo za słabo napowietrzoną brzeczkę (jak napowietrzałeś). Opisany przez Ciebie sposób rehydratacji nie mógłby zaszkodzić zdrowym drożdżom. Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Freyjadour Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 (edytowane) Nie pamiętam daty ważności drożdży, dostałem je wraz z zestawem startowym. Niestety nie udało mi się kupić nowych drożdży, ale prawdopodobnie jutro będę przelewał na cichą dry stouta na S-04. Można by użyć gęstwy po nim, czy muszą to być koniecznie nowe drożdże? Przy okazji fermentor z dry stoutem napowietrzyłem przelewając brzeczkę z fermentora do fermentora parę razy, a drożdże ładnie pracują. Problem mógł być rzeczywiście przy napowietrzaniu, ostatnio tylko zamieszałem fermentorem parę razy... Edytowane 8 Maja 2016 przez Freyjadour Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Nie pamiętam daty ważności drożdży, dostałem je wraz z zestawem startowym. Niestety nie udało mi się kupić nowych drożdży, ale prawdopodobnie jutro będę przelewał na cichą dry stouta na S-04. Można by użyć gęstwy po nim, czy muszą to być koniecznie nowe drożdże? Przy okazji fermentor z dry stoutem napowietrzyłem przelewając brzeczkę z fermentora do fermentora parę razy, a drożdże ładnie pracują. Problem mógł być rzeczywiście przy napowietrzaniu, ostatnio tylko zamieszałem fermentorem parę razy... Wydaje mi się, że gęstwa będzie zdecydowanie lepsza od nowych, suchych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Popełniłem błąd przy rehydratacji drożdży bo za szybko je zmieszałem Co takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Freyjadour Opublikowano 19 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Popełniłem błąd przy rehydratacji drożdży bo za szybko je zmieszałem Co takiego? Gdzieś przeczytałem, że nie należy ich zmieszać za szybko. Do piwa dodałem jednak nową paczkę drożdży, bo jednak nie mogłem użyć gęstwy. Blg spadło do 5,5. Dalej już nie chce iść, ale ze względu na to, że stoi w tym fermentorze już długo chyba wdało się zakażenie; lekko kwaśny smak i aromat kiszonki w fermentorze. Na powierzchni widać też trochę bąbli z osadem. Chyba będę musiał jednak je wylać.... Natomiast drugie piwo, które teraz stoi już 18 dzień na burzliwej również utknęło mi na 7 Blg... Dry Stout, ekstrakt początkowy 12 Blg, zacieranie w 70 stopniach, Drożdże S-04, brzeczka napowietrzana przez 4/5 krotne przelewanie. Nie wiem już co robić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Popełniłem błąd przy rehydratacji drożdży bo za szybko je zmieszałem Co takiego? Gdzieś przeczytałem, że nie należy ich zmieszać za szybko. Masz linka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Freyjadour Opublikowano 19 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Masz linka? http://blog.homebrewing.pl/?p=325 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezier Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Natomiast drugie piwo, które teraz stoi już 18 dzień na burzliwej również utknęło mi na 7 Blg... Dry Stout, ekstrakt początkowy 12 Blg, zacieranie w 70 stopniach, Drożdże S-04, brzeczka napowietrzana przez 4/5 krotne przelewanie. Nie wiem już co robić... Skąd pomysł, żeby zacierać w 70 stopniach, tym bardziej dry stouta? W takiej temperaturze do brzeczki przeszło sporo cukrów niefermentowalnych, jeśli do tego drożdże byłyby w słabszej kondycji albo termometr przekłamywał o dodatkowy stopień lub dwa, to nie dziwiłby mnie taki wynik odfermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Freyjadour Opublikowano 19 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Skąd pomysł, żeby zacierać w 70 stopniach, tym bardziej dry stouta? W takiej temperaturze do brzeczki przeszło sporo cukrów niefermentowalnych, jeśli do tego drożdże byłyby w słabszej kondycji albo termometr przekłamywał o dodatkowy stopień lub dwa, to nie dziwiłby mnie taki wynik odfermentowania. Sugerowałem się instrukcją dołączoną do zestawu surowców: http://puu.sh/oXYyp/50d39c680c.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 do pomiarów używasz spławika? ile pokazuje w wodzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 20 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Skąd pomysł, żeby zacierać w 70 stopniach, tym bardziej dry stouta? W takiej temperaturze do brzeczki przeszło sporo cukrów niefermentowalnych, jeśli do tego drożdże byłyby w słabszej kondycji albo termometr przekłamywał o dodatkowy stopień lub dwa, to nie dziwiłby mnie taki wynik odfermentowania.Sugerowałem się instrukcją dołączoną do zestawu surowców: http://puu.sh/oXYyp/50d39c680c.jpg Co ci ludzie tam wypisują to przechodzi ludzkie pojęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Ja chciał bym się podłączyć. Moja warka ma już 3 tygodnie. Sweet stout na początku miał 14blg po tygodniu bez babelkowania blg zeszło do 8. Mijają 3 tygodnie i blg nadal wynosi 8. Pytanie butelkować? W smaku jest ok. Wykonane metodą zacierania. Jest to dla mnie ważne bo chciał bym wiedziec co dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
felippe Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Pytanie ile laktoza Ci podbiła ekstrakt, bo laktoza nie jest fermentowalna przez drożdże i może poprostu to co mogły zjeść już zjadły. Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Laktozy było 450 g. Co dalej robić. Blg się raczej nie zmieni wiec może rozlewać? Laktoza była dodana po chmieleniu na 10 min. gotowania. Ekstrakt sprawdzany po schłodzeniu miał 14 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Podaj lepiej cały zasyp i więcej szczegółów od razu, bo coś tu nie gra chyba. Może źle zmierzyłeś, albo spławik Ci się popsuł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Wstawialem cały skład w piaskownicy i zapiski piwowarów. Sprawdzilem balingometr i wyniki blg podaję już skorygowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ayodele Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 W jednym z powyższych postów przeczytałem , że od temperatury zacierania zależy czy będziemy mieli piwo wytrawne czy słodkie. Czy może mi ktoś wyjaśnić tę kwestię ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 W jednym z powyższych postów przeczytałem , że od temperatury zacierania zależy czy będziemy mieli piwo wytrawne czy słodkie. Czy może mi ktoś wyjaśnić tę kwestię ? http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ayodele Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Dzięki za link.Przeczytałem większość.Znalazłem takie zdanie : "wydłużając lub skracając przerwę w 62* - np. 15 minutowa da bardziej treściwe piwo, 60 minutowa - bardziej wytrawne". Rozumiem ,że bardziej treściwe tzn. bardziej słodkie . Czy każdy gatunek piwa można w ten sposób sterować w stronę kwasowości lub słodkości ? Czy to ma sens ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Dzięki za link.Przeczytałem większość.Znalazłem takie zdanie : "wydłużając lub skracając przerwę w 62* - np. 15 minutowa da bardziej treściwe piwo, 60 minutowa - bardziej wytrawne". Rozumiem ,że bardziej treściwe tzn. bardziej słodkie . Czy każdy gatunek piwa można w ten sposób sterować w stronę kwasowości lub słodkości ? Czy to ma sens ? To jest opisane w kontekście zacierania przez 60 minut, czyli 15' w 62C i 45 w 72C. Przy obecnych słodach lepiej zawierać na słodko, wytrawnie lub pomiędzy. Można to stosować do każdego stylu piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się