Skocz do zawartości

Burzliwa, cicha, burzliwa, cicha


Rekomendowane odpowiedzi

Zachciało mi się Koelscha,  bo byłem kiedyś w Kolonii :) .

Nabyłem zestaw w HB, zatarłem wg. przepisu :

 

Pilzneński 4kg, pszeniczny 0.5kg  . 65 st. 30 minut, 70 st 20 minut, potem 72 stopnie i filtracja.

Drożdże Safbrew S-33.

 

Po tygodniu dość spokojnej burzliwej w 18 st. przestało bulkać, zlałem na cichą.

Po kolejnym tygodniu nic się nie działo, zacząłem się przyglądać czy się klaruje.

Ale się zmąciło i ruszyło pełnym gazem. Fuck !

No i tak przez 4 tygodnie.

Teraz bulka okazjonalne, ale mętność widzę przeogromną. Piana na wierzchu. BLG 2, smak i zapach ok.

To trwa już SIEDEM tygodni.

Co robić mistrzowie ? Będzie co z tego ?

Żelatynować ?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cytuję : Drożdże rozsypać luźno na powierzchni schłodzonej (około 20 stopni) i napowietrzonej brzeczki. To burzliwa.

Cicha : zalecana poniżej lub w okolicach 10 stopni C

 

Piwo nie jest spaskudzone, na pewno nie będzie stylowe, aby pijalne.

Oczywiście cicha była za wysoko, takie warunki były.

Teraz mogę fermentować w temperaturze dowolnej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.