zielony07 Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Zachciało mi się Koelscha, bo byłem kiedyś w Kolonii . Nabyłem zestaw w HB, zatarłem wg. przepisu : Pilzneński 4kg, pszeniczny 0.5kg . 65 st. 30 minut, 70 st 20 minut, potem 72 stopnie i filtracja. Drożdże Safbrew S-33. Po tygodniu dość spokojnej burzliwej w 18 st. przestało bulkać, zlałem na cichą. Po kolejnym tygodniu nic się nie działo, zacząłem się przyglądać czy się klaruje. Ale się zmąciło i ruszyło pełnym gazem. Fuck ! No i tak przez 4 tygodnie. Teraz bulka okazjonalne, ale mętność widzę przeogromną. Piana na wierzchu. BLG 2, smak i zapach ok. To trwa już SIEDEM tygodni. Co robić mistrzowie ? Będzie co z tego ? Żelatynować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Moim skromnym zdaniem: 1. pewnie dzikusy, albo jakie inne paskudztwo się wdało, 2, co to za Kölsch jeśli fermentowane w 18°C i traktowane takimi drożdżami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 13 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Cytuję : Drożdże rozsypać luźno na powierzchni schłodzonej (około 20 stopni) i napowietrzonej brzeczki. To burzliwa. Cicha : zalecana poniżej lub w okolicach 10 stopni C Piwo nie jest spaskudzone, na pewno nie będzie stylowe, aby pijalne. Oczywiście cicha była za wysoko, takie warunki były. Teraz mogę fermentować w temperaturze dowolnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Brzmi trochę jak zakażenie - ale obaduj temat, może jakiś ciekawy wild Koelsch wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się