Hopman Opublikowano 20 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Witam. Jest to mój pierwszy wpis i nie jestem pewien czy taki temat już tutaj był. Pierwszy raz zamówiłem chmiel w szyszkach i moje pytanie to: Czy podczas gotowania szyszki chmielowe muszę zatopić w jakiś sposób (a może same zatoną), czy mają pływać po powierzchni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panoramix_ Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Same nasiąkną ale możesz je też przydusić łygą piwowarską jeżeli takową posiadasz. Wersja zależy od bliżej nie pojętego widzimisię piwowara. Samych udanych warek życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hopman Opublikowano 21 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Dzięki za odpowiedź! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 To ja się podepnę Czy chmielenie na zimno szyszką można przeprowadzić w siateczce bez obciążnika? Czy wtedy szyszki też nasiąkną i utoną w piwie? Będę chmielił za kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Akurat w przypadku chmielenia na zimno szyszki i granulat lubią pływać po powierzchni i dopiero po kilku dniach opadają na dno. Jeżeli chodzi o szyszkę to najlepiej ją zatopić - posiada wiele miejsc gdzie jest tlen i możesz złapać coś jak będzie pływała sobie swobodnie po powierzchni piwa. kamilg20 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Akurat w przypadku chmielenia na zimno szyszki i granulat lubią pływać po powierzchni i dopiero po kilku dniach opadają na dno. Jeżeli chodzi o szyszkę to najlepiej ją zatopić - posiada wiele miejsc gdzie jest tlen i możesz złapać coś jak będzie pływała sobie swobodnie po powierzchni piwa. Dzięki za radę. Jak duże obciążenie zastosowałbyś do 15-20 g szyszki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Do woreczka wrzucasz szklany kieliszek. Powinno starczyć aby zatopić chmiel. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka skubanczyk1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Od jakiegoś czasu zrezygnowałem z woreczków, za dużo chmielu się marnowało (zbija się w kupę, ekstrakcja nie jest taka, jak powinna). Wsypuję granulat luzem, po 2-3 dniach schładzam piwo w lodówce. Chmiel pięknie opada, zlewam piwo bez żadnych farfocli. Jeśli nie masz hopstoppera (ja nie mam), to pewnie z 1 litr stracisz w ten sposób, ale moim zdaniem warto. skubanczyk1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się