larnacoeur Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Chcę uwarzyć kilka piw w stylach belgijskich. Będzie to moje pierwsze podejście do Belgii, a jako, że zaopatrzyłem się w kolbę i mieszadło to chciałem pójść w stronę drożdży płynnych. Polecacie jakieś drożdże, które dawałyby fajne piwa w różnych stylach jak saison, witbier czy belgian ipa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Masz: https://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain.cfm http://www.fermentum-mobile.pl/oferta/lista-szczepow/ poprzeglądaj sobie drożdże belgijskie, które do jakiego stylu są polecane, poczytaj na forum opinie o nich, coś wybierzesz;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 FM26 są fajne, Z BPA i Saisona na nich jestem bardzo zadowolony, do Wittbiera niby są lepsze wybory ale widziałem że niektórzy na nich robią Tyle że fermentor mógłby mieć do nich z metr wysokości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Na FM26 robiłem stouta i zamieszania narobiły takiego jak szkopy w Ardenach ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Czy wspomniane FM26 wyłażą z fermentora niezależnie od temperatury, czy są mniej "agresywne" w rejonach 18-20? Jak intensywna jest fenolowość w ich wydaniu - myślę o BPA na tych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 FM26 wyłażą z fermentora niezależnie od temperatury to są wariaty (blowoff rurka obowiązkowa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Czy wspomniane FM26 wyłażą z fermentora niezależnie od temperatury, czy są mniej "agresywne" w rejonach 18-20? Jak intensywna jest fenolowość w ich wydaniu - myślę o BPA na tych drożdżach. Mi w 18C zrobiły może centymetr piany. Myślę, że do BPA będą jak najbardziej ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 BPA fermentowałem w 16 stopniach i fenole wyszły umiarkowane idące w stronę owoców (ze sporym udziałem truskawek). Piwo robiłem jako rozbiegówkę do czegoś mocniejszego. W tych warunkach jeszcze nie wariowały. Teraz na nich robię IPĘ i stouta. FFT tych piw był już bardziej owocowo przyprawowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 fenole wyszły umiarkowane idące w stronę owoców (ze sporym udziałem truskawek). To są estry a nie fenole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Tak to jest jak się pisze na śpiąco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się