Skocz do zawartości

Uniwersalne droźdźe belgijskie?


larnacoeur

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę uwarzyć kilka piw w stylach belgijskich. Będzie to moje pierwsze podejście do Belgii, a jako, że zaopatrzyłem się w kolbę i mieszadło to chciałem pójść w stronę drożdży płynnych. Polecacie jakieś drożdże, które dawałyby fajne piwa w różnych stylach jak saison, witbier czy belgian ipa? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz:

https://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain.cfm

http://www.fermentum-mobile.pl/oferta/lista-szczepow/

poprzeglądaj sobie drożdże belgijskie, które do jakiego stylu są polecane, poczytaj na forum opinie o nich, coś wybierzesz;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy wspomniane FM26 wyłażą z fermentora niezależnie od temperatury, czy są mniej "agresywne" w rejonach 18-20? Jak intensywna jest fenolowość w ich wydaniu - myślę o BPA na tych drożdżach.

Mi w 18C zrobiły może centymetr piany. Myślę, że do BPA będą jak najbardziej ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BPA fermentowałem w 16 stopniach i fenole wyszły umiarkowane idące w stronę owoców (ze sporym udziałem truskawek). Piwo robiłem jako rozbiegówkę do czegoś mocniejszego. W tych warunkach jeszcze nie wariowały. Teraz na nich robię IPĘ i stouta.

FFT tych piw był już bardziej owocowo przyprawowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.