ili Opublikowano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Witam. Przymierzam się do uwarzenia Jankesa z Lwówka. Czy ktoś tutaj próbował już uwarzyć to piwo? Słody są podane na etykiecie. Nie wiem tylko jakiego słodu karmelowego użyto no i w jakich proporcjach może być zasyp. Zaznaczam, że chodzi mi tylko o zasyp bo chmielenie dostosuję pod siebie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Witam. Przymierzam się do uwarzenia Jankesa z Lwówka. Czy ktoś tutaj próbował już uwarzyć to piwo? Słody są podane na etykiecie. Nie wiem tylko jakiego słodu karmelowego użyto no i w jakich proporcjach może być zasyp. Zaznaczam, że chodzi mi tylko o zasyp bo chmielenie dostosuję pod siebie Pozdrawiam Podaj pełny skład. Jankes lwówek to nic innego jak AIPA, a receptur na nie na forum jest bardzo dużo Możesz popatrzyć u innych osób jaki karmel dawały i dostosować. Ja obstawiam, że dali tam 30 EBC albo 120 EBC nie więcej bo był ciemny. Dałbym tego karmelu nie więcej niż 3-4% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 A nie APA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 A nie APA? Faktycznie APA, jakoś zawsze wydawało mi się, że to AIPA choć piłem go 2 razy i był dość cienki. To tym bardziej APA to dość proste piwa 95% Pale Ale 5% karmelowego 30 i wsio można ewentualnie zamiast karmelowego wrzucić dla lekkiej pełni bursztynowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ili Opublikowano 21 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 (edytowane) Pełny skład to słód pilzneński, karmelowy, melanoidynowy, pszeniczny. Edytowane 21 Czerwca 2016 przez ili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Pełny skład to słód pilzneński, karmelowy, melanoidynowy, pszeniczny. Tak myślałem, że będzie melanoidowy - dla podbicia karmelowej słodkości i jak dla mnie mdłego piwa, ale skoro takie coś Ci smakuje... Zamiast melanoidowego dałbym więcej karmelu przynajmniej nie będzie mdłe to piwo. Przepis: 88% Pilzneński, 5% Pszeniczny 7% karmelowy 30, ale może jeszcze coś innego doradzą. Melanoidowy to zło! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ili Opublikowano 21 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 No powiem, że mi bradzo smakuje dlatego chce uwarzyc jak najbardziej podobne do oryginału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ili Opublikowano 23 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Nikt nic nie wie więcej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Na smak to i tak głównie wpłyną chmiele. Pszeniczny i karmel 30 dawaj od 5% do 10% w zależności od uznania. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ili Opublikowano 24 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2016 W sumie najbardziej chodzi mi o ten melanoidynowy bo nigdy go nie dodawalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 W Jankesie jest dużo słodów karmelowych jak na apę, czuć to wyraźnie w smaku i widać w kolorze (bursztyn). Jak próbowałem klonować to piwo dałem 4 kg pale ale, 0,5kg pszenicznego, 1kg monacha, 0,33 kg carared 50 ebc i było jak dla mnie w sam raz (23 litry). Nie musisz się starać używać takich samych słodów bo i tak różnice między poszczególnymi zbliżonymi karmelami są tak niewielkie, że już sama inna temperatura fermentacji albo inny balling zmieni profil piwa. Ważne abyś utrafił barwę - wówczas słodowość powinna być zachowana. Zacieraj na półsłodko, dobrze nachmiel a na pewno będziesz zadowolony. identyczne nie wyjdzie, ale na pewno będzie smaczne. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ili Opublikowano 3 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 THX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się