Jump to content

Krótka burzliwa i wysokie Blg końcowe .


Recommended Posts

Witam!

18.06 zrobiłem pierwsze piwo z brewkita - Mangrove Jack's Brown Ale , jego Blg początkowe wynosiło nieco ok. 11,5.

Fermentowało w dość wysokiej temperaturze przez pierwszy dzień bo w 25 stopniach .

Następnego zniosłem do piwnicy gdzie temperatura skrupulatnie malała .

20.06 dokonałem kolejnego pomiaru i wyszło 5,5 Blg.

21.06 i 22.06 piana opadła , brak ruchu w rurce fermentacyjnej - brzeczka ma 5 Blg bez zmian .

To trochę dużo gdyż Brown Ale powinien mieć od 2,6 do 4,1

Co zrobić ?

Potrzymać jeszcze trochę ? Może spadnie .

Przelać na cichą ? - wydaje się to najrozsądniejsze rozwiązanie .

Link to comment
Share on other sites

A czym mierzyłeś końcowe Blg, spławikiem czy refraktometrem? Do jakiej temperatury spadła temperatura brzeczki podczas fermentacji i jak szybko spadała (z tych 25stC)?

Link to comment
Share on other sites

A czym mierzyłeś końcowe Blg, spławikiem czy refraktometrem? Do jakiej temperatury spadła temperatura brzeczki podczas fermentacji i jak szybko spadała (z tych 25stC)?

Aerometrem . Temperatura spadała z dnia na dzień do 19 stopni .

4 dni po zadaniu drożdży, schlodziles je mocno co je stresuje, z tego co mówisz w dzień spadło jeszcze o pół blg. Daj temu piwu jeszcze chwile

Ok . Zlewać na cichą po paru dniach czy sobie odpuścić ?

Link to comment
Share on other sites

Ok. Dzięki wielkie za rady , ale mam jeszcze jedno pytanko .

Popełniłem podstawowy błąd i zacząłem burzliwą w fermentorze z kranikiem .

Będę musiał przelać do fermentora bez kranika , ten z kranikiem wyczyścić , po czym z powrotem do tego samego (z glukozą) i dopiero rozlać w butelki ?

Link to comment
Share on other sites

Jak nie masz drugiego wiadra z kranem to tak zrób. Z tym, że roztwór glukozy możesz sobie już przygotować w tym bez kranika. Można też rozlewać z wiadra bez kranu, ale to wymaga trochę więcej obycia z wężykami.

Edit: jak masz rurkę z zaworkiem do rozlewu to powinieneś sobie poradzić z butelkowaniem z wiadra bez kranu. Wystarczy wężyk zamocować na rancie wiadra tak żeby sięgał dna z drugiej strony zassać czymś albo spuścić z wężyka wodę przez zaworek tak żeby wytworzyć podciśnienie i dalej już tak samo jak z kranika.

Edited by Gąska
Link to comment
Share on other sites

W sumie faktycznie jak drożdże nie przykryły kranika to najlepiej od razu lać w butle.

Chyba przykryły bo jak pobieram próbkę to bardzo czuć drożdże .

 

Chyba , że w butelce opadną na dno a piwo będzie dobre .

Edited by ThatDudeWithTheLongHair
Link to comment
Share on other sites

Wiadomości z ostatniej chwili .

 

Pobrałem dzisiaj próbkę , jej gęstość to cały czas 5 blg . Ale smak drożdży znacznie osłabł i teraz smakuje to jak nienagazowane piwo - więc jest dobrze .

Chyba jutro będę rozlewał do butelek .

Link to comment
Share on other sites

 

W sumie faktycznie jak drożdże nie przykryły kranika to najlepiej od razu lać w butle.

Chyba przykryły bo jak pobieram próbkę to bardzo czuć drożdże .

 

Chyba , że w butelce opadną na dno a piwo będzie dobre .

 

Oznacz sobie ze dwie pierwsze butelki, bo w nich może być więcej drożdży skoro zapaskudziły kranik i tyle.

Link to comment
Share on other sites

 

 

W sumie faktycznie jak drożdże nie przykryły kranika to najlepiej od razu lać w butle.

Chyba przykryły bo jak pobieram próbkę to bardzo czuć drożdże .

 

Chyba , że w butelce opadną na dno a piwo będzie dobre .

 

Oznacz sobie ze dwie pierwsze butelki, bo w nich może być więcej drożdży skoro zapaskudziły kranik i tyle.

 

Smak drożdży w ostatniej próbce osłabł , chyba już te drożdże wylałem z kranika . Ale dzięki za radę , na pewno tak postąpię .

 

Ogólnie dziękuje wszystkim za pomoc , gdyby nie wy to pewnie srałbym po nogach ze strachu :)

Link to comment
Share on other sites

Nie no, jak chcesz to butelkuj. Mnie się już na serio odechciało wałkować w kółko to samo. Zresztą jeśli to pierwsze piwo, to pewnie wypijesz zanim się ewentualnie coś podzieje.

 

Osobiście po 6 dniach od warzenia to nawet bym jeszcze wieka fermentora nie otworzył. :)

Link to comment
Share on other sites

Zamieszaj fermentorem i odstaw jeszcze na 7 dni w stabilnych warunkach. Jak nic się nie zmieni to lej do butelek bez przelewania do innego fermentora. Cukru nasyp bezpośrednio do butelek, Jak dalej będzie 5blg to ja bym nasypał o połowę mniej cukru do refermentacji.

Tak jak koledzy napisali, zaznacz sobie 2-3 pierwsze i kilka ostatnich napełnianych butelek. Będziesz wiedział, gdzie było najwięcej osadu.

Link to comment
Share on other sites

Witam forumowiczów  :)

Kolego WDługichWłosach ;) , polecam przede wszystkim trochę cierpliwości. Podobnie jak adamsky uważam, że ten rozlew zbyt szybko chcesz zrobić. Wiadomo, że na początku przygody z piwowarstwem o cierpliwość trudno (wiem po sobie :D ), ale uwierz mi - opłaca się. Moja druga i następne warki z brewkitów stały sobie i 2 tygodnie nawet i było to na zasadzie zamknięcia fermentora i otwarcia go dopiero po tych dwóch tygodniach. Zero zaglądania do środka, mierzenia Blg, bo zawsze byłem zdania, że drożdże zrobią swoje i to właśnie robiły - zero stresu dla drożdży to ładnie odfermentowana warka.

 

 

 

Zamieszaj fermentorem i odstaw jeszcze na 7 dni w stabilnych warunkach.

Popieram. Dodatkowo bez "kukania" do srodka  :)

 

 

 

Jak dalej będzie 5blg to ja bym nasypał o połowę mniej cukru do refermentacji.
 

Co więcej, rzadko się zdarza, żeby nie napowietrzyć choć trochę piwa przy rozlewie, więc do tej pory rozleniwione drożdże jak dostaną troszkę powietrza, to mogą ponownie "ruszyć" w butelkach i przy zbyt dużej dawce cukru do refermentacji będziesz miał granaty.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Koledzy dobrze radzą. Ja swoje ostatnie piwo, wprawdzie zacieranie, trzymałem w ferm. 35 dni. Obie ferm. Teraz smakuje wyśmienicie...Warto poczekać...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.