Skocz do zawartości

Browar Szyszyna


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 167 11,01,,2025r. Dry Stout (Coffe?) 27l 12,5blg 21 IBU 

- pilzneński 5,0kg Wszystko śrutowane dzisiaj

- czekoladowy 1000EBC 0,35kg Resztka z ubiegłego sezonu.

- Black 1350EBC 0,3kg

+ Magnum 25g

* US - 05 gęstwa z warki 166. Cała gęstwa z tamtej warki.

 

Jest to w zasadzie kopia warki 160. Super wydajność wyszła tym razem. 87% wg BT. Trochę słabszy przy tym Magnum no i wyszło trochę mało IBU jak na Dry Stout. No, ale nic. Pewnie na rozlewie dodam do niego espresso. Może tym razem do całości warki. 

 

Zacieranie - 20l wody 66°C wsypałem jasne słody.

63°C/ 40' Po tej przerwie wsypałem ciemne słody.

72°C/ 15'

78°C/5' i filtracja

 

Filtracja - Niezbyt sprawnie poszło. Zatykało mi się trochę, musiałem nacinać, lekko mieszać łygą złoże. Może dzięki temu wzrosła wydajność (?). Wiadro + filtrator sprężynowy. W kotle ok 30l 11,5blg. Wody do wysładzania na styk, idealnie. 

 

Gotowanie - 60' średnio intensywnie intensywnie.

+ Magnum 25g w 10' czyli gotował się 50'

 

Chłodzenie do 18°C Whirpool plus sitko. Podczas whirpoola zlałem warkę 166 na cichą. Dry stouta zlałem na całe drożdże z tamtej warki.

 

Fermentacja - Wiadro stoi w 18-20°C. Widzę, że po kilku godzinach już pracuje może przeniosę na początek fermentacji w jakieś lekko chłodniejsze miejsce. 

13,01 Fermentuje porządnie. Zaczęło wychodzić przez rurkę więc umyłem pokrywkę, i przez następne 2-3 dni będzie stało bez rurki, albo z uchyloną pokrywką. Tak, żeby się już nie pobrudziło. 

 

A) WERSJA Z KAWĄ 

B) WERSJA BEZ KAWY

Edytowane przez darinho
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 168 11,01,2025r. Polski Pils 11,5blg 49l 34IBU 

- pilzneński 10kg

+ Magnum 50g

+ Styrian Golding 200g

* W34/70 gęstwa z warki 166. Całą gęstwę podzieliłem po połowie na wiadro dzisiejszej brzeczki. 

 

Dziś dwa warzenia, razem jakieś 75L. Kiepska pogoda sprzyjająca warzeniu. Warka nr 166 już 2 tygodnie fermentuje, więc można ją zlać na cichą i pobrać gęstwy. Lagera wolałbym przytrzymać dłużej, ale będzie dobrze. Wodę z chłodzenia Dry Stouta odebrałem od razu do zacierania i wysładzania tej warki. 

 

Ten wstawiony w kadź zacierną termometr do niczego się nie nadaje. Jest on pewnie po prostu za blisko ścianki. Mam jeszcze jeden dłuższy, może go przetestuję następnym razem. 

 

Zacieranie - ok 35l wody 68°C wsypałem słody. 

62°C/ 1h i 10' 

66°C/10' żeby poprawić jeszcze próbę jodową, bo była taka sobie. 

72°C/ 15'

77°C/ 15' i filtracja. 

 

Filtracja - bardzo sprawnie i szybko. W kotle ok 51l 11,2blg. 

 

Gotowanie - 60' dość intensywnie, aby dolać zmrożonej wody potem. 

+ Magnum 50g w 10'

+ Styrian Golding 100g w 50'

+ Styrian Golding 100g w 57'

 

Chłodzenie do 11°C, whirpool standardowo + zlewanie końcówki przez sitko. Pod koniec chłodzenia wlałem 5l wody zmrożonej uzupełniając straty z odparowania i schodząc z temperaturą brzeczki do właśnie 11°C. 

 

Fermentacja - napowietrzyłem zlewając + mieszanie łygą. Drożdże zadane, wiadra stoją na ganku w ok 8°C na razie.

13,01 Fermentują, na ganku robi się zimniej. Przeniosłem do piwnicy do 11°C. 

Edytowane przez darinho
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.