Skocz do zawartości

Browar Szyszyna

Rekomendowane odpowiedzi

Warka 167 11,01,,2025r. Dry Stout (Coffe?) 27l 12,5blg 21 IBU 

- pilzneński 5,0kg Wszystko śrutowane dzisiaj

- czekoladowy 1000EBC 0,35kg Resztka z ubiegłego sezonu.

- Black 1350EBC 0,3kg

+ Magnum 25g

* US - 05 gęstwa z warki 166. Cała gęstwa z tamtej warki.

Jest to w zasadzie kopia warki 160. Super wydajność wyszła tym razem. 87% wg BT. Trochę słabszy przy tym Magnum no i wyszło trochę mało IBU jak na Dry Stout. No, ale nic. Pewnie na rozlewie dodam do niego espresso. Może tym razem do całości warki. 

Zacieranie - 20l wody 66°C wsypałem jasne słody.

63°C/ 40' Po tej przerwie wsypałem ciemne słody.

72°C/ 15'

78°C/5' i filtracja

Filtracja - Niezbyt sprawnie poszło. Zatykało mi się trochę, musiałem nacinać, lekko mieszać łygą złoże. Może dzięki temu wzrosła wydajność (?). Wiadro + filtrator sprężynowy. W kotle ok 30l 11,5blg. Wody do wysładzania na styk, idealnie. 

Gotowanie - 60' średnio intensywnie intensywnie.

+ Magnum 25g w 10' czyli gotował się 50'

Chłodzenie do 18°C Whirpool plus sitko. Podczas whirpoola zlałem warkę 166 na cichą. Dry stouta zlałem na całe drożdże z tamtej warki.

Fermentacja - Wiadro stoi w 18-20°C. Widzę, że po kilku godzinach już pracuje może przeniosę na początek fermentacji w jakieś lekko chłodniejsze miejsce. 

13,01 Fermentuje porządnie. Zaczęło wychodzić przez rurkę więc umyłem pokrywkę, i przez następne 2-3 dni będzie stało bez rurki, albo z uchyloną pokrywką. Tak, żeby się już nie pobrudziło. 

A) WERSJA Z KAWĄ 

B) WERSJA BEZ KAWY

Edytowane przez darinho

Warka 168 11,01,2025r. Polski Pils 11,5blg 49l 34IBU 

- pilzneński 10kg

+ Magnum 50g

+ Styrian Golding 200g

* W34/70 gęstwa z warki 166. Całą gęstwę podzieliłem po połowie na wiadro dzisiejszej brzeczki. 

Dziś dwa warzenia, razem jakieś 75L. Kiepska pogoda sprzyjająca warzeniu. Warka nr 166 już 2 tygodnie fermentuje, więc można ją zlać na cichą i pobrać gęstwy. Lagera wolałbym przytrzymać dłużej, ale będzie dobrze. Wodę z chłodzenia Dry Stouta odebrałem od razu do zacierania i wysładzania tej warki. 

Ten wstawiony w kadź zacierną termometr do niczego się nie nadaje. Jest on pewnie po prostu za blisko ścianki. Mam jeszcze jeden dłuższy, może go przetestuję następnym razem. 

Zacieranie - ok 35l wody 68°C wsypałem słody. 

62°C/ 1h i 10' 

66°C/10' żeby poprawić jeszcze próbę jodową, bo była taka sobie. 

72°C/ 15'

77°C/ 15' i filtracja. 

Filtracja - bardzo sprawnie i szybko. W kotle ok 51l 11,2blg. 

Gotowanie - 60' dość intensywnie, aby dolać zmrożonej wody potem. 

+ Magnum 50g w 10'

+ Styrian Golding 100g w 50'

+ Styrian Golding 100g w 57'

Chłodzenie do 11°C, whirpool standardowo + zlewanie końcówki przez sitko. Pod koniec chłodzenia wlałem 5l wody zmrożonej uzupełniając straty z odparowania i schodząc z temperaturą brzeczki do właśnie 11°C. 

Fermentacja - napowietrzyłem zlewając + mieszanie łygą. Drożdże zadane, wiadra stoją na ganku w ok 8°C na razie.

13,01 Fermentują, na ganku robi się zimniej. Przeniosłem do piwnicy do 11°C. 

Edytowane przez darinho