redlum Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Witam. Mam parę pytań do receptury www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l). 1. Czy gotuję cię chmiele przez 90 min? 2. Chmiel aromatyczny wrzucacie w 45 minucie czyli ma się gotować kolejne 45 min? 3. Ilość cukru na butelkę 4-5g to nie za dużo na piwo robione latem? ivanvw11 i pigmej 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 1. tak 2. tak 3. to pora roku również ma wpływ na nagazowanie? (ja dałbym połowę tego bez względu na porę roku) redlum 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 (edytowane) Chmiel aromatyczny wrzucacie w 45 minucie czyli ma się gotować kolejne 45 min? Tylko te 45 min to trochę długo jak na aromatyczny chmiel Edytowane 7 Lipca 2016 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Tylko te 45 min to trochę długo jak na aromatyczny chmiel a to, że chmiel aromatyczny to znaczy, ze tylko na aromat go można dać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 (edytowane) a to, że chmiel aromatyczny to znaczy, ze tylko na aromat go można dać? nie no można aromatyczny sypać łopatą w końcu kto bogatemu zabroni Jednak myślę że koledze chodziło o coś innego Edytowane 7 Lipca 2016 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 nie no można aromatyczny sypać łopatą w końcu czy to ma jakiś związek z tym co powyżej?Jakoś nie łapię logiki Twoich wpisów Najpierw, że za wcześnie potem łopatą na koniec, coś to się nie trzyma kupy. Przy okazji, jeśli wiesz o co chodziło autorowi to napisz i nie pozostawiaj nas w niewiedzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 3. Ilość cukru na butelkę 4-5g to nie za dużo na piwo robione latem?To za dużo na piwo kropka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 7 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Na te piwo to na pewno. Do dunkelweizena dałem 5g na butelkę i po paru miesiącach nie ucieka z butelki. Wprawdzie są problemy przy nalewniu ale gdy piwo jest odfermentowane do końca to nawet 5g nie zrobi granatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hardmir Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Myślę, że koledze chodziło o cechy aromatycze chmielu, które po 45 minutach gotowania mogą być mniej efektowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 Macie jakieś problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Jak byk stoi: - po 45 minutach 40 gram szyszek chmielu aromatycznego Lubelskiego / 3,3% alfa-kwasów (132GPH). Chyba nie ma wątpliwości kiedy wrzucić ten Lubelski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manhat Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 1. po co gotowac tak długo chmiel? powyżej 60 min mogą wychodzić taniny, goryczka może być nieprzyjemna. 2. można i chmielić na gorycz aromatycznym, ale po co? nie lepiej wsypać chmielu o wyższej zawartości aa na gorycz, niż walić aromat by osiagnąć te same ibu? i to jeszcze lubelski 3,3 aa:) są ciekawsze receptury, i ten aromat chmielowy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się