Zdrawko Opublikowano 18 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 18 godzin temu #161 Ostatni bez-seler - low alc raw ale - 22 listopad Eksperyment z "bezgotowaniem". Zainspirowanym wpisem Doroty Chrapek, ale też aby sprawdzić jak to czasowo wychodzi. Od wyciągnięcia garnka do wystawienia na balkon na dochłodzenie wyszło 2 godziny, ale to też przez niziutkie plato, wody było mniej i wszystko działo się szybciej. 17L/7P/IBU 15 SKŁAD: Viking Pils 1.3kg płatki owsiane górskie 0,5kg maltodekstryna 200g Magnum 20g Trident 85g Drożdże FM Żar tropików - gęstwa Kwas mlekowy 9ml ŚRUTOWANIE: ok 1'; łącznie 1,8kg - na Roller Crusher ZACIERANIE(Grainfather G30): woda do zasypu -10l 74C - 60' - do zacierania poszedł od razu chmiel w ilości 20g Magnum i 20g Trident WYSŁADZANIE: ok 5 litrów /wysładzanie do 13 litrów, dolane zimnej wody do objętości 18L, temperatura ustaliła się na poziomie 54C, więc musiałem dochłodzić na balkonie, bo keg king jr nie daje rady takim temperaturom, a bez gotowania używanie chłodnicy przeciwbieżnej jest trochę problematyczne. CHŁODZENIE: wystawiłem na balkon - ok 3 godziny, akurat na balkonie bo zero stopni 🙂 Drożdże: gęstwa Żar tropików ; do fermentora: 17 L o gęstości 7P, IBU 15, FERMENTACJA: Keg King jr. burzliwa(planowana): 19C - 3 dni?/ bez ciśnienia drożdże zadane w ok. 19C, sama fermentacja ruszyła po ok. 3h, Po burzliwej FG:xP, co daje ok x.x% cicha(planowana): chmielenie będzie w siatce w kegu, 65g Trident / coldcrash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się