Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

#161 Ostatni bez-seler - low alc raw ale  - 22 listopad

Eksperyment z  "bezgotowaniem". Zainspirowanym wpisem Doroty Chrapek, ale też aby sprawdzić jak to czasowo wychodzi.

Od wyciągnięcia garnka do wystawienia na balkon na dochłodzenie wyszło 2 godziny, ale to też przez niziutkie plato, wody było mniej i wszystko działo się szybciej.

 

17L/7P/IBU 15

 

SKŁAD:

  • Viking Pils 1.3kg 
  • płatki owsiane górskie 0,5kg
  • maltodekstryna 200g
  • Magnum 20g
  • Trident 85g
  • Drożdże FM Żar tropików - gęstwa
  • Kwas mlekowy 9ml

ŚRUTOWANIE:

ok 1'; łącznie 1,8kg - na Roller Crusher

 

ZACIERANIE(Grainfather G30):

woda do zasypu -10l

74C - 60' - do zacierania poszedł od razu chmiel w ilości 20g Magnum i 20g Trident

 

WYSŁADZANIE:
ok 5 litrów /wysładzanie do 13 litrów, dolane zimnej wody do objętości 18L, temperatura ustaliła się na poziomie 54C, więc musiałem dochłodzić na balkonie, bo keg king jr nie daje rady takim temperaturom, a bez gotowania używanie chłodnicy przeciwbieżnej jest trochę problematyczne.

 

CHŁODZENIE:

wystawiłem na balkon - ok 3 godziny, akurat na balkonie bo zero stopni 🙂

 

Drożdże: gęstwa Żar tropików ;

do fermentora: 17 L o gęstości 7P, IBU 15,

 

FERMENTACJA: Keg King jr.
burzliwa(planowana):
19C - 5 dni/ bez ciśnienia

drożdże zadane w ok. 19C, sama fermentacja ruszyła po ok. 6h,

Po burzliwej FG:xP, co daje ok x.x%

cicha:

chmielenie będzie w siatce w kegu, 65g Trident /  coldcrash

edit: Spróbowana pierwsza szklanka. W pierwszym niuchu bardzo zbliżone do Miłosława bezalko, ciała nie ma za dużo, ale w sumie dodatek płatków i maltodekstryny pewną podbudowę daje, piwo jest rzeczywiście dzięki "niegotowaniu" bardziej słodowe, co tutaj jest jak najbardziej jest na miejscu - na pewno ma więcej ciała niż standardowy grodzisz, wygląda jak prawilny new england - nieprzejrzysty, soczkowy. Goryczka jest i nie jest przesadzona, aromat jest i 65g starego Tridenta daje radę, jeśli miałbym swieższy chmiel, to prawdopodobnie 30-40g by wystarczyło na zimno. Muszę zmierzyć refraktometrem ile tego alko po fermentacji jest.

Edytowane przez Zdrawko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#162  - Promka u niemca   kolońskie ; 6 grudnia

 

21L/12Blg/IBU 25

 

SKŁAD:

  • Pils Viking 3.5kg
  • Wiedeński 0.4kg
  • Carapils 0.3kg
  • Iunga 9g
  • Hallertauer Mittelfrueh 50g
  • Whirfloc - pół tabletki
  • kwas mlekowy
  • K-97

ŚRUTOWANIE:

ok 5'; łącznie 4.2 kg - rollercrusher

czas łączny z ważeniem i rozstawieniem sprzętu

 

ZACIERANIE:dodane 4ml kwasu mlekowego

woda do zasypu -14,8l

63C - 50'

72C - 10'

 

WYSŁADZANIE: dodane 4ml kwasu mlekowego 

ok 14,5L; do ~26L; 

 

GOTOWANIE 60':

60' Iunga 9g

15' Whirlfloc 1/2 tabsa

10' Hallertauer Mittelfrueh 50g

 

CHŁODZENIE:

przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli

 

Drożdże: K-97 - zrobiłem litrowy starter, bo wychodziło, ze przy niższej temp. fermentacji zabraknie 2-3 gramy, zadane w ok  16C.

 

Po gotowaniu(do fermentora): 21L o gęstości 12 Plato, IBU 25

Czas pracy  3,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 75%(wg BS)

 

FERMENTACJA:
burzliwa(planowana)
16C -7 dni

Fermentacja w Fermzilli,

 

cicha

tylko coldcrash

 

Do kega poszło ~xx,x litra

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.