Zdrawko Opublikowano 23 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada (edytowane) #161 Ostatni bez-seler - low alc raw ale - 22 listopad Eksperyment z "bezgotowaniem". Zainspirowanym wpisem Doroty Chrapek, ale też aby sprawdzić jak to czasowo wychodzi. Od wyciągnięcia garnka do wystawienia na balkon na dochłodzenie wyszło 2 godziny, ale to też przez niziutkie plato, wody było mniej i wszystko działo się szybciej. 17L/7P/IBU 15 SKŁAD: Viking Pils 1.3kg płatki owsiane górskie 0,5kg maltodekstryna 200g Magnum 20g Trident 85g Drożdże FM Żar tropików - gęstwa Kwas mlekowy 9ml ŚRUTOWANIE: ok 1'; łącznie 1,8kg - na Roller Crusher ZACIERANIE(Grainfather G30): woda do zasypu -10l 74C - 60' - do zacierania poszedł od razu chmiel w ilości 20g Magnum i 20g Trident WYSŁADZANIE: ok 5 litrów /wysładzanie do 13 litrów, dolane zimnej wody do objętości 18L, temperatura ustaliła się na poziomie 54C, więc musiałem dochłodzić na balkonie, bo keg king jr nie daje rady takim temperaturom, a bez gotowania używanie chłodnicy przeciwbieżnej jest trochę problematyczne. CHŁODZENIE: wystawiłem na balkon - ok 3 godziny, akurat na balkonie bo zero stopni 🙂 Drożdże: gęstwa Żar tropików ; do fermentora: 17 L o gęstości 7P, IBU 15, FERMENTACJA: Keg King jr. burzliwa(planowana): 19C - 5 dni/ bez ciśnienia drożdże zadane w ok. 19C, sama fermentacja ruszyła po ok. 6h, Po burzliwej FG:xP, co daje ok x.x% cicha: chmielenie będzie w siatce w kegu, 65g Trident / coldcrash edit: Spróbowana pierwsza szklanka. W pierwszym niuchu bardzo zbliżone do Miłosława bezalko, ciała nie ma za dużo, ale w sumie dodatek płatków i maltodekstryny pewną podbudowę daje, piwo jest rzeczywiście dzięki "niegotowaniu" bardziej słodowe, co tutaj jest jak najbardziej jest na miejscu - na pewno ma więcej ciała niż standardowy grodzisz, wygląda jak prawilny new england - nieprzejrzysty, soczkowy. Goryczka jest i nie jest przesadzona, aromat jest i 65g starego Tridenta daje radę, jeśli miałbym swieższy chmiel, to prawdopodobnie 30-40g by wystarczyło na zimno. Muszę zmierzyć refraktometrem ile tego alko po fermentacji jest. Edytowane 9 Grudnia przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 9 Grudnia Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia #162 - Promka u niemca kolońskie ; 6 grudnia 21L/12Blg/IBU 25 SKŁAD: Pils Viking 3.5kg Wiedeński 0.4kg Carapils 0.3kg Iunga 9g Hallertauer Mittelfrueh 50g Whirfloc - pół tabletki kwas mlekowy K-97 ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie 4.2 kg - rollercrusher czas łączny z ważeniem i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE:dodane 4ml kwasu mlekowego woda do zasypu -14,8l 63C - 50' 72C - 10' WYSŁADZANIE: dodane 4ml kwasu mlekowego ok 14,5L; do ~26L; GOTOWANIE 60': 60' Iunga 9g 15' Whirlfloc 1/2 tabsa 10' Hallertauer Mittelfrueh 50g CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: K-97 - zrobiłem litrowy starter, bo wychodziło, ze przy niższej temp. fermentacji zabraknie 2-3 gramy, zadane w ok 16C. Po gotowaniu(do fermentora): 21L o gęstości 12 Plato, IBU 25 Czas pracy 3,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 75%(wg BS) FERMENTACJA: burzliwa(planowana) 16C -7 dni Fermentacja w Fermzilli, cicha tylko coldcrash Do kega poszło ~xx,x litra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się