bladdy Opublikowano 28 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zastanawia mnie jeszcze jedno. Jak użytkownicy śrutownika Biowin ustawiają szczelinę na około 1,5 mm. Przecież te odlewy są tak toporne, że nie widzę za bardzo innej możliwości jak ustawiać to na oko, metodą prób i błędów. Jak ktoś mnie oświeci to będę wdzięczny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 28 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 8 godzin temu, bladdy napisał: Zastanawia mnie jeszcze jedno. Jak użytkownicy śrutownika Biowin ustawiają szczelinę na około 1,5 mm. Przecież te odlewy są tak toporne, że nie widzę za bardzo innej możliwości jak ustawiać to na oko, metodą prób i błędów. Jak ktoś mnie oświeci to będę wdzięczny ? No metodą prób i błędów właśnie, to i tak się lekko rozjeżdża jak demontujesz, więc trzeba poświęcić pierwsze 200-300g na ustawienie szczeliny i tyle, na początek dobrze mieć garść dobrze ześrutowanego słodu "na wzór". Przy ostatniej warce odczułem co to lepiej ześrutowany słód bo wydajność skoczyła o 15%(liczona wg BS) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwojcik Opublikowano 29 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 W dniu 28.12.2018 o 00:52, fotohobby napisał: Jaką rurką ? Chyba nie wiesz co to Coobra, skoro pytasz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 29 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Nie wiem, bo mam Klarsteina Chyba jasno napisałem, co skompletowałam i jak to działa. Jest nawet zdjęcie z zewnętrzną pompą. Edytowane 29 Grudnia 2018 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreksdz Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Panie i Panowie po 10-cio godzinnej walce z Coobra CB3 (w międzyczasie odbiór dzieciaków że szkoły itp) uwarzylem swoje pierwsze piwo z zacieraniem. Wkurw mnie brał niesamowicie na bazookę która się non stop zapychała nie na moje nerwy taka zabawa. Zostaję przy brewkitach, które uwielbiam robić (zdecydowanie szybciej!). Sprzedam chętnemu piwowarowi mój świąteczny prezent (zakup grudzień 2018 roku w piwo-piweczko, jest świeża dwuletnia gwarancją, naklejka na wyświetlaczu) , dorzucę jeszcze sitko na dno kosza zaciernego od kolegi lewatywa z piwo.org oraz zestaw z browar.biz do zrobienia Weizena. P.S. dodam jeszcze ile się nasłuchałem że mieszkanie zajęte na cały dzień wrrrr :// wiem że amortyzacja itp, uwarzylem jedną dzisiejszą warkę, dlatego za kociołek chce dostać 1500 złotych plus ew. koszty wysyłki. Proszę nie hejtowac Panowie, to nie był mój wymysł z kociołkiem :P, piotreksdz@gmail.com, tel. 512250129 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 piotreksdz -> Chyba bym zabił żeby kupić ją od ciebie, ale na chwilę obecną brak kasy, więc muszę odpuścić. Z żalem. ;( Ktoś inny będzie miał szczęście. Zapytam się jednak o sam proces, skoro przeszedłeś, na chwilę ? , z ekstraktów na CB3. Jak się warzyło, pomijając problemy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 6 minut temu, ksiegarz5 napisał: Zapytam się jednak o sam proces, skoro przeszedłeś, na chwilę ? , z ekstraktów na CB3. Jak się warzyło, pomijając problemy? Poczytaj wcześniejsze posty , duzo o tym pisano. Nie rozumiem tylko czemu piotreksdz kupil siatkę , a nie kupił juz hopstoppera... Na pewno trzeba wyczuć sprzęt, ja uwarzyłem ponad 10 warek i ciągle mam cos do lekkiej modyfikacji jednak nie wróciłbym juz na gary... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 leonzn -> Nie zrozumiałeś. ? Chodziło mi o to, jak JEMU się warzyło na nim, bo przeszedł z ekstraktów na Coobre. To jak się na niej "robi", to wiem, mniej więcej ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Dzisiaj na Royalu warka 25l 12,5 blg, w sumie z chłodzeniem wyszło 5 godz. Myslę że jeszcze z 30 min można urwać. Używałem oryginalnej bazoki i żadnych problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Moze slody były zle zesrutowane. Cos nie tak z nimi i dlatego szlo topornie.Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 53 minuty temu, ksiegarz5 napisał: leonzn -> Nie zrozumiałeś. ? Chodziło mi o to, jak JEMU się warzyło na nim, bo przeszedł z ekstraktów na Coobre. To jak się na niej "robi", to wiem, mniej więcej ... zrozumiałem , nie rozumiem jednak dlaczego go o to pytasz jako osobę której nie wyszło (pewnie w ogole nie miał doświadczenia z zacieraniem). Możesz uzyskać bardzo subiektywna opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 leonzn -> Ogólnie to z ciekawości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Panie i Panowie po 10-cio godzinnej walce z Coobra CB3 (w międzyczasie odbiór dzieciaków że szkoły itp) uwarzylem swoje pierwsze piwo z zacieraniem. Wkurw mnie brał niesamowicie na bazookę która się non stop zapychała nie na moje nerwy taka zabawa. Zostaję przy brewkitach, które uwielbiam robić (zdecydowanie szybciej!) Z tego co poczytałem o automatach to sporo osób tak jak przy pierwszym zacieraniu na garach ma problemy. Podstawa to wyciągnąć wnioski i poprawić błędy. Nie ma co się poddawać po pierwszym razie;) Pamiętaj że zacieranie trochę trwa, więc warto wygospodarować czas tylko dla siebie. Wieczór, ranek, jak ci pasuje i nie koliduje z żonąMoże spróbuj na początek łatwiejszego zasypu z mniejszą ilością chmieluWysłane z mojego MI 4S przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Koledzy czy ktoś już może próbował wymienić pompkę w cb 3 na inną bo nie ukrywam że ta z zestawu jest słaba, jeśli tak to na jaką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Nie wiem czy dodać tu czy do "ciekawych linków", najwyżej moderator przepnie ... ? Jeżeli kogoś nie rusza sprzęt po wystawowy i z poprzedniej generacji, to znalazłem przypadkiem coś ciekawego cenowo. Ja bym się nawet skusił, ale na razie muszę się wstrzymać z droższymi zakupami. Może ktoś jednak inny skorzysta ... https://allegro.pl/oferta/kociol-warzelny-zacierny-7780158090 Edytowane 19 Stycznia 2019 przez ksiegarz5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Witam, mam CB3 i mam duży problem z wysładzaniem. Robiłem ostatnio witbier i miałem 15blg przed wysładzaniem , po wysładzaniu - dając 2l mniej niz wyliczył beersmith - 9blg. Woda po wlaniu leciała przez złoże szybko i to jest pewnie główna przyczyna niskiej wydajności. Ostatecznie skończyło sie 3 blg niżej niz zakładane. Co mogę zrobić aby poprawić wydajność wysładzania? dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 W dniu 19.01.2019 o 18:34, ksiegarz5 napisał: Nie wiem czy dodać tu czy do "ciekawych linków", najwyżej moderator przepnie ... ? Jeżeli kogoś nie rusza sprzęt po wystawowy i z poprzedniej generacji, to znalazłem przypadkiem coś ciekawego cenowo. Ja bym się nawet skusił, ale na razie muszę się wstrzymać z droższymi zakupami. Może ktoś jednak inny skorzysta ... https://allegro.pl/oferta/kociol-warzelny-zacierny-7780158090 Zacząłem już się zastanawiać nad kupnem, ale .... to chyba nie jest 30L. Na jednym ze zdjęć jest skala do 50 litrów, więc to będzie XXL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 tymbarck -> Serio? Nawet nie zauważyłem. To TYM bardziej opłacało by się brać ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 Skala jest na piątym zdjęciu. Robię małe warki więc 50tka jest za duża;) Sama aukcja jest bardzo ciekawa, ponieważ prawie w cale nie ma używek na rynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 Ja robię 20l, ale mocne, z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem, więc 50l było by jak znalazł by uwarzyć PB 25* Blg, ale ... tak jak powiedziałem, w tej chwili WSZYSTKO rozbija się o kwestię finansową i chodź bym chciał, nie mogę sobie na taki zakup TERAZ pozwolić. ;( Widocznie masz lepszy wzrok, bo nawet na to nie zwróciłem uwagi. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MK Brew Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Cześć Jaką macie wydajność zacierania na CB3? Byłbym wdzięczny gdybyście podpowiedzieli ustawienia warzelni w brewness. Na jakiej mocy zacieracie a na jakiej gotujecie(20L piwa końcowo) A przy okazji, ma ktoś może profilu sprzętu do BeerSmith 3 albo doradzicie jak ustawić? Edytowane 25 Stycznia 2019 przez MK Brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 W załączeniu masz profil do CB25. Wgraj go sobie i dostosuj do swoich warunków warzenia. Coobra-Beersmithprofiler.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 W dniu 20.01.2019 o 13:32, leonzn napisał: Witam, mam CB3 i mam duży problem z wysładzaniem. Robiłem ostatnio witbier i miałem 15blg przed wysładzaniem , po wysładzaniu - dając 2l mniej niz wyliczył beersmith - 9blg. Woda po wlaniu leciała przez złoże szybko i to jest pewnie główna przyczyna niskiej wydajności. Ostatecznie skończyło sie 3 blg niżej niz zakładane. Co mogę zrobić aby poprawić wydajność wysładzania? dzieki możliwe że za słabo zmielone, też tak miałem że szybko przelatuje i wtedy wydajność spada, teraz jak zobaczę że szybko leci to nie wysładzam prawie wcale leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MK Brew Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 (edytowane) Jeden z kolegów na forum ostatnio polecił mi zaciernaie w większej ilości wody i minimalne wysładzanie np 3 litrami wody, próbował ktoś z was takiego rozwiązania? Mam robić sesyjną ipę w tym miesiącu, ok 3 kg zasypu i zastanawiam się czy nie zacierać w 21L wody na próbę. //celuję zawsze 20-21 warki. Edytowane 7 Lutego 2019 przez MK Brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwojcik Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 7l na 1kg słodu? Srogo. Swoją drogą to baaardzo sesyjna IPA będzie z 3kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się