Skocz do zawartości

Brewcrafter/Coobra/Bulldog 25


teufel

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie jeszcze jedno. Jak użytkownicy śrutownika Biowin ustawiają szczelinę na około 1,5 mm. Przecież te odlewy są tak toporne, że nie widzę za bardzo innej możliwości jak ustawiać to na oko, metodą prób i błędów. Jak ktoś mnie oświeci to będę wdzięczny ? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, bladdy napisał:

Zastanawia mnie jeszcze jedno. Jak użytkownicy śrutownika Biowin ustawiają szczelinę na około 1,5 mm. Przecież te odlewy są tak toporne, że nie widzę za bardzo innej możliwości jak ustawiać to na oko, metodą prób i błędów. Jak ktoś mnie oświeci to będę wdzięczny ? 

No metodą prób i błędów właśnie, to i tak się lekko rozjeżdża jak demontujesz, więc trzeba poświęcić pierwsze 200-300g na ustawienie szczeliny i tyle, na początek dobrze mieć garść dobrze ześrutowanego słodu "na wzór".

Przy ostatniej warce odczułem co to lepiej ześrutowany słód bo wydajność skoczyła o 15%(liczona wg BS)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panie i Panowie po 10-cio godzinnej walce z Coobra CB3 (w międzyczasie odbiór dzieciaków że szkoły itp) uwarzylem swoje pierwsze piwo z zacieraniem. Wkurw mnie brał niesamowicie na bazookę która się non stop zapychała :/ nie na moje nerwy taka zabawa. Zostaję przy brewkitach, które uwielbiam robić (zdecydowanie szybciej!). Sprzedam chętnemu piwowarowi mój świąteczny prezent (zakup grudzień 2018 roku w piwo-piweczko, jest świeża dwuletnia gwarancją, naklejka na wyświetlaczu) , dorzucę jeszcze sitko na dno kosza zaciernego od kolegi lewatywa z piwo.org oraz zestaw z browar.biz do zrobienia Weizena. P.S. dodam jeszcze ile się nasłuchałem że mieszkanie zajęte na cały dzień wrrrr :// wiem że amortyzacja itp, uwarzylem jedną dzisiejszą warkę, dlatego za kociołek chce dostać 1500 złotych plus ew. koszty wysyłki. Proszę nie hejtowac Panowie, to nie był mój wymysł z kociołkiem :P, piotreksdz@gmail.com, tel. 512250129 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

piotreksdz -> Chyba bym zabił żeby kupić ją od ciebie, ale na chwilę obecną brak kasy, więc muszę odpuścić. Z żalem. ;( Ktoś inny będzie miał szczęście.

Zapytam się jednak o sam proces, skoro przeszedłeś, na chwilę ? ;) , z ekstraktów na CB3. Jak się warzyło, pomijając problemy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, ksiegarz5 napisał:

Zapytam się jednak o sam proces, skoro przeszedłeś, na chwilę ? ;) , z ekstraktów na CB3. Jak się warzyło, pomijając problemy?

 

Poczytaj wcześniejsze posty , duzo o tym pisano. Nie rozumiem tylko czemu piotreksdz kupil siatkę , a nie kupił juz hopstoppera...

Na pewno trzeba wyczuć sprzęt, ja uwarzyłem ponad 10 warek i ciągle mam cos do lekkiej modyfikacji jednak nie wróciłbym juz na gary...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

53 minuty temu, ksiegarz5 napisał:

leonzn -> Nie zrozumiałeś. ? Chodziło mi o to, jak JEMU się warzyło na nim, bo przeszedł z ekstraktów na Coobre.

To jak się na niej "robi", to wiem, mniej więcej ...

 

zrozumiałem , nie rozumiem jednak dlaczego go o to pytasz jako osobę której nie wyszło (pewnie w ogole nie miał doświadczenia z zacieraniem). Możesz uzyskać bardzo subiektywna opinie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach



Panie i Panowie po 10-cio godzinnej walce z Coobra CB3 (w międzyczasie odbiór dzieciaków że szkoły itp) uwarzylem swoje pierwsze piwo z zacieraniem. Wkurw mnie brał niesamowicie na bazookę która się non stop zapychała nie na moje nerwy taka zabawa. Zostaję przy brewkitach, które uwielbiam robić (zdecydowanie szybciej!)


Z tego co poczytałem o automatach to sporo osób tak jak przy pierwszym zacieraniu na garach ma problemy. Podstawa to wyciągnąć wnioski i poprawić błędy. Nie ma co się poddawać po pierwszym razie;)
Pamiętaj że zacieranie trochę trwa, więc warto wygospodarować czas tylko dla siebie. Wieczór, ranek, jak ci pasuje i nie koliduje z żoną;)
Może spróbuj na początek łatwiejszego zasypu z mniejszą ilością chmielu

Wysłane z mojego MI 4S przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nie wiem czy dodać tu czy do "ciekawych linków", najwyżej moderator przepnie ... ?

 

Jeżeli kogoś nie rusza sprzęt po wystawowy i z poprzedniej generacji, to znalazłem przypadkiem coś ciekawego cenowo. Ja bym się nawet skusił, ale na razie muszę się wstrzymać z droższymi zakupami. :( Może ktoś jednak inny skorzysta ...

 

https://allegro.pl/oferta/kociol-warzelny-zacierny-7780158090

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

mam CB3 i mam  duży problem z wysładzaniem. Robiłem ostatnio witbier i miałem 15blg przed wysładzaniem , po wysładzaniu - dając 2l mniej niz wyliczył beersmith - 9blg. Woda po wlaniu leciała przez złoże szybko i to jest pewnie główna przyczyna niskiej wydajności. Ostatecznie skończyło sie 3 blg niżej niz zakładane. Co mogę zrobić aby poprawić wydajność wysładzania?

dzieki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 19.01.2019 o 18:34, ksiegarz5 napisał:

Nie wiem czy dodać tu czy do "ciekawych linków", najwyżej moderator przepnie ... ?

 

Jeżeli kogoś nie rusza sprzęt po wystawowy i z poprzedniej generacji, to znalazłem przypadkiem coś ciekawego cenowo. Ja bym się nawet skusił, ale na razie muszę się wstrzymać z droższymi zakupami. :( Może ktoś jednak inny skorzysta ...

 

https://allegro.pl/oferta/kociol-warzelny-zacierny-7780158090

 

Zacząłem  już się zastanawiać nad kupnem, ale .... to chyba nie jest 30L. Na jednym ze zdjęć jest skala do 50 litrów, więc to będzie XXL

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robię 20l, ale mocne, z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem, więc 50l było by jak znalazł by uwarzyć PB 25* Blg, ale ... tak jak powiedziałem, w tej chwili WSZYSTKO rozbija się o kwestię finansową i chodź bym chciał, nie mogę sobie na taki zakup TERAZ pozwolić. ;(

Widocznie masz lepszy wzrok, bo nawet na to nie zwróciłem uwagi. ? ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

    Jaką macie wydajność zacierania na CB3? 

Byłbym wdzięczny gdybyście podpowiedzieli ustawienia warzelni w brewness.

Na jakiej mocy zacieracie a na jakiej gotujecie(20L piwa końcowo)

 

A przy okazji, ma ktoś może profilu sprzętu do BeerSmith 3 albo doradzicie jak ustawić?

Edytowane przez MK Brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 20.01.2019 o 13:32, leonzn napisał:

Witam,

mam CB3 i mam  duży problem z wysładzaniem. Robiłem ostatnio witbier i miałem 15blg przed wysładzaniem , po wysładzaniu - dając 2l mniej niz wyliczył beersmith - 9blg. Woda po wlaniu leciała przez złoże szybko i to jest pewnie główna przyczyna niskiej wydajności. Ostatecznie skończyło sie 3 blg niżej niz zakładane. Co mogę zrobić aby poprawić wydajność wysładzania?

dzieki

możliwe że za słabo zmielone, też tak miałem że szybko przelatuje i wtedy wydajność spada, teraz jak zobaczę że szybko leci to nie wysładzam prawie wcale

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeden z kolegów na forum ostatnio polecił mi zaciernaie w większej ilości wody i minimalne wysładzanie np 3 litrami wody, próbował ktoś z was takiego rozwiązania? Mam robić sesyjną ipę  w tym miesiącu, ok 3 kg zasypu i zastanawiam się czy nie zacierać w 21L wody na próbę. 

 

//celuję zawsze 20-21 warki.

Edytowane przez MK Brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.