Marchelli Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Wszystkie te kociolki sa prawie identyczne, produkowany na dalekim wschodzie, roznia sie logo, kuoujac taki tanszy wyposarzysz go w chlodnice przeciwbierzna, czy wymiennik plytowy, dokupisz kociolek, czy warnik do wody, albo tak jak ja uzywam cyrkulator do sous vide do podgrzewania.wody do wysladzania, i jak juz to kuoisz wszystko to zostanie Ci kasy na inne rzeczyWysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 (edytowane) @Muchor wczoraj Napisał i zalicytowałem. Mam ten złom.? Jaki sterownik możecie polecić do tej 50-tki? Mam Inkbird ITC-308, Myślałem też o bezprzewodowym od malinowego. Ale nie mam tam netu. Może uda mi się niewielkim kosztem przywrócić do życia ten kociołek. Myślałem tez przełożyć bebechy z mojego CB3 Edytowane 10 Lipca 2019 przez burczas Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MalyPL Opublikowano 16 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 W dniu 10.07.2019 o 19:30, burczas napisał: @Muchor wczoraj Napisał i zalicytowałem. Mam ten złom.? Jaki sterownik możecie polecić do tej 50-tki? Mam Inkbird ITC-308, Myślałem też o bezprzewodowym od malinowego. Ale nie mam tam netu. Może uda mi się niewielkim kosztem przywrócić do życia ten kociołek. Myślałem tez przełożyć bebechy z mojego CB3 Do połączenia wystarczy ta sama sieć a nie net. Bierzesz jakiś stary telefon robisz hotspota i tyle. burczas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 16 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 (edytowane) 33 minuty temu, MalyPL napisał: Do połączenia wystarczy ta sama sieć a nie net. Bierzesz jakiś stary telefon robisz hotspota i tyle Dzięki.. A, czy ktoś zna średnicę pokrywy z Klarsteina 50 L. Lub lepiej, może ma do sprzedania?? Edytowane 16 Lipca 2019 przez burczas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olik Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 (edytowane) Używam kocioł Klarstein Brauheld 30l. Mam problem z etapem gotowania. Po zadaniu temperatury 102 stopnie, sterownik zatrzymuje się na 98 stopniach i nie uruchamia cyklu gotowania. Woda wewnątrz ewidentnie wrze, termometr manualny pokazuje powyżej 100. Grzałka ustawiona na 2500W, dodatkowo otuliłem kocioł izolacją. Przerabiał ktoś podobny temat? Kiedyś czytałem w którymś wątku o kalibracji czujnika temp., ale nie mogę tego ponownie odnaleźć. Edytowane 31 Lipca 2019 przez olik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1g Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Są 2 możliwe wytłumaczenia tego, pierwsze to że masz nieskalibrowany pomiar temperatury a drugi że mieszkasz gdzieś na wyżynach lub w górach gdzie woda wrze w niższej temperaturze niż 100 stopni. Temperatura wrzenia wody zależy od ciśnienia. Kiedy te jest na poziomie 1013 hPa (warunki normalne) to wtedy woda wrze w 100 stopniach, ale kiedy to ciśnienie jest wyższe lub niższe to temperatura wrzenia wzrasta lub maleje (na Mount Everest wrze w 68°C). Przy normalnym ciśnieniu woda będzie wrzała w temperaturze 98°C. na wysokości około 600m nad poziomem morza. Tu możesz sprawdzić przybliżoną wysokość swojego miejsca warzenia piwa https://www.wysokosciomierz.pl/. Jeżeli mieszkasz na nizinach to musisz skalibrować swój zestaw albo brać w pamięci poprawkę niwelującą różnice tego co widać w kotle z tym co widać na sterowniku. olik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olik Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 240 m n.p.m., więc aż takiej różnicy nie mam. Taką kalibrację zestawu przeprowadza się z poziomu sterownika? Nie mam niestety instrukcji do kociołka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Wysocki Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 A sprawdzałeś pomiary w niższych temperaturach czy się zgadzają z innym termometrem, czy rownież występuje ta sama różnica 2 stopnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olik Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 (edytowane) Mam tego typu termometr: https://browamator.pl/termometr-uniwersalny-20-do-110-c,3,21,1359 100 stopni pokazuje przy pełnym zanurzeniu termometru. W momencie wyciągania termometru temperatura na nim bardzo szybko spada,. Za bardzo precyzyjnego odczytu nie idzie zrobić, parzy w dłoń para przy 100, musiałbym pokombinować z jakimś przedłużeniem ręki. Przy zacieraniu pokazywało +-1 stopień różnicy. Dopiero pierwsza warka na tym sprzęcie. Jaką temperaturę ustawiacie u siebie przy gotowaniu? Przy filmach na YT widziałem, że zadają te 102 stopnie, a nawet 105. Sterownik jak nie osiągnie zadanej temperatura to nie rozpoczyna odliczania czasu. Edytowane 31 Lipca 2019 przez olik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1g Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 (edytowane) 240m n p m to może tłumaczyć 1 stopień. Jeżeli przy 98 masz wrzenie to taką temperaturę ustawiaj na sterowniku. Ważne jest jakie masz temperatury w kotle gdy na sterowniku ustawisz 62, 72 i 75 stopni. Czy ten błąd jest stały czy może zmienia się proporcjonalnie ze zmianą temperatury. Ja swój kociołek sprawdziłem dla wszystkich przerw zaczynając od 30 stopni dla przerwy zakwaszającej. CB25 ma siodło w niższych temperaturach, powyżej 50 stopni jest w miarę OK. Edytowane 1 Sierpnia 2019 przez mirek1g alert 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sajgon89550 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Korekta temperatury z tego co pamiętam musisz przytrzymać + i - równocześnie kilka sekund Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1g Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 (edytowane) Zanim skorygujesz sprawdź jak on się zachowuje w temperaturach przerw, tu jest istotna temperatura a to czy Ci pokazuje że wrze w temperaturze 98 czy 110 to jest mało istotne. O rodzaju i jakości piwa decydują temperatury i czasy zacierania a nie temperatura wrzenia warki. Te ostatnie też są ważne ale różnica 2 stopni przy chmieleniu jest niczym przy różnicy 2 stopni przy zacieraniu. Edytowane 1 Sierpnia 2019 przez mirek1g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2019 mam na Coobrze nalot ktory nie schodzi przy normalnym myciu. Czym to zaatakować (jesli jest opcja to nie NaOH) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1g Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Ja swoją co kilka warek myję 2% roztworem właśnie sody kaustycznej, nie mam żadnych nalotów. leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 U mnie bardzo dobrze kiedyś zadziałał Enzybrew. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Jesli chodzi Ci o taki brazowy osad to cokolwiek kwasnego (roztwor octu np.) zostaw zalane na noc i wyszoruj drugiego dnia, odejdzie wszystko. leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Witajcie, jestem po kilku warkach na COOBRA CB3 i chciałbym podzielić się moimi spostrzeżeniami odnośnie zacierania oraz chciałbym Was zapytać co o tym sądzicie. A więc pierwsze warzenia i pierwsze problemy - zatkana bazooka. Filtracja, wysładzanie i zlewanie do fermentora jak krew z nosa. Winych jest kilku. Głównie ja. Myślę również, że słód był za mocno ześrutowany. Teraz zrobiłem jedno piwo i rozwiązałem kilka problemów. - brak zapychającej się bazooki - wpływ mogą mieć dwa czynniki - słód ześrutowany grubiej pod kocioł oraz dodanie połowy tabletki whirlfloc (pierwszy raz używałem) i pięknie zebrało ścięte białka, które nie zapchały bazooki. Zlanie do fermentora pierwszy raz nastąpiło pięknym strumieniem. Tym razem również wyłączyłem pompę do gotowania, zawsze miałem włączoną we wcześniejszych warkach. - woda do zacierania. Zawsze używałem przeliczenia 3,5l/kg słodu. Natomiast pomyślałem, że sporo wody nie ma kontaktu ze słodem, ponieważ jest w "martwej strefie". Ostatnia warka miałem 4kg słodu, według przelicznika powinienem wlać 14l wody i tak zrobiłem. Włożyłem kosz zacierny i policzyłem objętość wody w nim i okazało się iż jest dla słodu "dostępne" tylko 10,75l. Aby uzyskać w koszu 14l potrzeba wlać wody na 24,4cm czyli 21l wody w całym kotle i tak zrobiłem dla testu. Wyszło idealnie, zero problemu z filtracja, wysładzaniem 10l i ostatnie wysłodziny miały 2-3BLG (piwo końcowo 11BLG). We wcześniejszych warkach miałem tak, że przez zacier mało co przepływało i pompa nie miała co transferować ponieważ pod koszem nie było brzeczki. Co sądzicie o takiej ilości wody? Czy nie jest to jednak przegięcie?Czy słód nie był za bardzo rozluźniony? Ktoś z Was tak może robi? Widziałem, że ktos dodaje około 4 litry wody więcej. W moim przypadku było to aż 7litrow dla 20 litrowej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Les_Grossman Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 W dniu 22.04.2019 o 09:47, Marchelli napisał: W royalu mam takie sitka, kladena spod do kosza, bez zadnej bazooki, bez zadnego hop stoppera, bez obawy ze cos sie zatka, mieszam jak chce, pompka sie jeszczenigdy nie zatkala, a chodzi caly czas Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka To są z zestawu czy kupione oddzielnie? Jak oddzielnie to jaki to koszt i gdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 To sa robione na zamowienie, nowe kosztuja 190pln za sztuke, jak cos to mam ostatni komplet i moge tanio sprzedacWysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Les_Grossman Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Tylko planuję kupić 50l kobyłę więc nie wiem jak z wymiarami kosza. Jak co to się odezwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Pod 50l moze byc roznie, z tego co widzialem.te wersje 30 czy 40litrow roznia sie tylko wysokoscia, zmierz oryginalne sita i wtedy bedzie wiadomoWysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Średnica kosza jest taka sama. Różnią się tylko wysokością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Les_Grossman Opublikowano 4 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 Czy ktoś może się wypowiedzieć o kotle zacierno-warzelnym HOPCAT? Posiada ktoś wersję 30l? Z wyglądu to samo co chyba Royal Catering itp. więc pewnie na tych samych bebechach? Czy jednak coś się różni. Strasznie mało materiałów (i filmików) jest z użytkowania Hopcata, głównie pokazane zacieranie i warzenie, nie jak jest to zbudowane (pod względem wytrzymałości) i jakości. Zestaw za 420 funciaków dość fajny jak za 50l (plus chłodnica, płaszcz, ramię do whirlpoola i hopspider). Rozumiem, że i tak niezbędne tutaj będą poprawki od Pana @lewatywa8 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartez93 Opublikowano 21 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Witam, Kupiłem ostatnio Klarsteina Mundschenk XXL i potrzebuje wymienić ten pierwszy panel albo sam wyświetlacz. Może ktoś się orientuje gdzie znajdę tą część, albo czym mogę ją zastąpić? Z góry dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 24 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 Wie ktos może gdzie kupic taka zatyczkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się