teufel Opublikowano 29 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 (edytowane) Wczoraj robiłem Herring Whisky FESa. Przez pewien czas pompka nie chciała mi działać (podejrzewam, że ostatnio jak robiłem piwo półtora miesiąca temu, nie doczyściłem do końca i coś się zakleiło, bo po przelaniu ciepłą wodą i odłożeniu na kilka minut w trybie działania, pompka załączyła się). Szybko złączka też była zaklejona i ciepła woda pomogła. Przy zlewaniu pierwszy raz bazooka zatkała się chmielem (45g, wcześniej używałem więcej i nie było problemu) i śledziami. Edytowane 29 Marca 2017 przez teufel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Milczarczyk Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Jeszcze na coś takiego czekam, będzie porównanie teufel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 29 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Jaki koszt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Jaki koszt? 35zł z przesyłką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Jeszcze na coś takiego czekam, będzie porównanie jak chcesz to podłączyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 to nie jest do chmielenia w kegu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Milczarczyk Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 (edytowane) Jaki koszt? 10,78 $ na aliexpress Edytowane 29 Marca 2017 przez Artur Milczarczyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Milczarczyk Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 (edytowane) Jeszcze na coś takiego czekam, będzie porównanie jak chcesz to podłączyć? pręcik drucik cokolwiek to ma odkręcany dekielek Edytowane 29 Marca 2017 przez Artur Milczarczyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Milczarczyk Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 to nie jest do chmielenia w kegu ? nie wiem ja chce to sprawdzić na gotowaniu jest sporych wymiarów to można spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 29 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Myślałem, że to zamiennik Bazooki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Milczarczyk Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 ja bazooke wymontowałem strasznie się chmielem zatykała, dlatego kombinuje z takimi gadżetami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 strasznie się chmielem zatykała chmielinami czy białkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Milczarczyk Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 strasznie się chmielem zatykała chmielinami czy białkiem? raczej chmielinami jak została1/3 do spuszczenia szło coraz gorzej, bez pomocy łychy nie było szans na zlanie całości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Wojtczuk Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 (...) Ogólnie jest okej. Spodziewałem się, że za pierwszym razem będzie to trwało dłużej- trzeba poznać sprzęt. Po ogarnięciu problemu wysładzania i hopstopera myśle, że spokojnie w 3,5h będzie można się zmieścić(od wsypania słodu, do zamknięcia pokrywy fermentora) Robiłem AIPA z 6.7 kg słodu. O do diaska, 3,5h od wsypania do końca? Plus może z 30min mycia? To chyba zbyt piękne aby było możliwe... Podsumowując wątek jak na razie: 1. potrzebny jest wysoki stosunek wody do ziarna, powyżej 3,5:1 2. luksusowo drobne śrutowanie słodu jak przy wężyku z oplotu niestety odpada, trzeba mielić bardzo grubo (tak jak browamator sprzedaje) 3. bazooka nie daje rady, potrzebna torba do chmielenia 4. były udane (i nieudane) próby ze słodami przenicznymi i żytnimi 5. plastikowe mieszadło piwowarskie prawdopodobnie nie da rady i trzeba sie szykować na wydatek na metal lub grube drewno Czyli najlepiej nastawiać się na zasyp poniżej 6kg i raczej lekkie piwa albo po prostu mniej brzeczki. Albo wkręcić wężyk z oplotu na gwint bazooki. Próbował ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Przy drugim warzeniu z mniejszym zasypem(polowa pszenicy) i stosunkiem wody 4:1, wyszlo 4h. Mycie wieczorem to+15/20minut. Z tym ze robilem przerwe 20 minutową na chmielenie whirlpoolowe. Przy prostym schemacie zacierania i chmielenia 3,5h jest jak najbardziej realne. Ja mieszam starą, dobrą łygą plastikową, nie złamała się Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 (edytowane) 1. potrzebny jest wysoki stosunek wody do ziarna, powyżej 3,5:1 2. luksusowo drobne śrutowanie słodu jak przy wężyku z oplotu niestety odpada, trzeba mielić bardzo grubo (tak jak browamator sprzedaje) 3. bazooka nie daje rady, potrzebna torba do chmielenia 4. były udane (i nieudane) próby ze słodami przenicznymi i żytnimi 5. plastikowe mieszadło piwowarskie prawdopodobnie nie da rady i trzeba sieszykować na wydatek na metal lub grube drewno Co do śrutowania nieprawda. Śrutuję w zakresie rozsądku bardzo drobno. Nic się nie zatyka, jeżeli masz tym problem, to najpierw wsyp grubszą część , a potem drobniejszą z maką. Jeżeli chodzi o plastikową łyge, to jak najbardziej daje radę, nawet przy maksymalnym zasypie. Warto tutaj wspomnieć jaki ten zasyp jest max, bo w wersjach v2 jest dłuższa rurka w koszu, co pozwala mieć więcej ziarna bez przykrycia zatyczki. Z resztą się zgadzam. Bazooka nie daje rady, ale można zrobić hop spider za ok 50 zł robiąc zakupy w PL, nie u Azjatów. Edytowane 31 Marca 2017 przez Mapak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
repcak92 Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Bazooka nie daje rady, ale można zrobić hop spider za ok 50 zł robiąc zakupy w PL, nie u Azjatów. Pytanie czy hopspider jest tu niezbędny (spawanie/nitowanie nierdzewnej siatki może być upierdliwe).Czy ktoś już coś próbował chmielenia w takim worku jak na zdjęciach powyżej? (Pytanie dotyczy garnka Coobra/Brewcrafter, bo ogólnie to pewnie już niejeden próbował). Jak to się ma do chłodzenia? Wyciągacie taki worek przed, czy wkładacie chłodnicę do niego? Czy sięga on u Was do samego dna (jest ryzyko przypalenia?)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Milczarczyk Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Bazooka nie daje rady, ale można zrobić hop spider za ok 50 zł robiąc zakupy w PL, nie u Azjatów. Pytanie czy hopspider jest tu niezbędny (spawanie/nitowanie nierdzewnej siatki może być upierdliwe). Czy ktoś już coś próbował chmielenia w takim worku jak na zdjęciach powyżej? (Pytanie dotyczy garnka Coobra/Brewcrafter, bo ogólnie to pewnie już niejeden próbował). Jak to się ma do chłodzenia? Wyciągacie taki worek przed, czy wkładacie chłodnicę do niego? Czy sięga on u Was do samego dna (jest ryzyko przypalenia?)? co do worka, worek ma 43 cm długości i idealnie pasuje na coobry v2 pomiędzy dnem a workiem zostaje z 5 cm przerwy, raczej nie powinien sie przypalic ja w następnym tygodniu testuje, profilaktycznie podniosę go deko wyżej bo pewnie chmiel obciążając dno worka może spowodować dotkniecie do dna. Co do chłodzenia z workiem czy bez to juz chyba zależy od sposobu chmielenia Dam znać jak poszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 @@repcak92, Za 50 nie kupisz nierdzewki, naturalnie budżetówka. Torba filtracyjna 15x15x35cm wchodzi w środek chłodnicy z kociołka, Nic wyciągać nie trzeba. Kilka postów wcześniej wrzucałem zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Milczarczyk Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 @@repcak92, Za 50 nie kupisz nierdzewki, naturalnie budżetówka. Torba filtracyjna 15x15x35cm wchodzi w środek chłodnicy z kociołka, Nic wyciągać nie trzeba. Kilka postów wcześniej wrzucałem zdjęcie. dobry patent z tym workiem w chłodnicy tez trzeba będzie przetestować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Może coś takiego, ala hopspider nylonowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Ludzie, pytacie o jedno i to samo. Ralphinistrator 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 (edytowane) A zauważyłeś w mojej wypowiedzi znak zapytania? Czy ja się pytałem? Pokazuję przykład do wykorzystania. Nikt się Ciebie nie pyta! Daj na luz. Edytowane 31 Marca 2017 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 A o tym samym wałkuje się od 2 stron. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samson_Miodek Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Dotarł do mnie dziś taki oto woreczek idealnie pasuje na Coobre 25 można go wywinąć na zewnątrz ktoś używał ?? https://www.aliexpress.com/item/45-30cm-food-grade-home-brew-beer-mash-filter-bag-for-batch-homebrew-filter-bag-bucket/1000001199504.html?spm=2114.13010608.0.0.r1UDyT Ja używam, chmielę nim w coobrze i sprawuje się bardzo dobrze. Skonstruowalem z gwintowanych prętów, zacisku slimakowego i rurki do ekhm.. toalety hopspidera. Na razie sprawuje się bez zarzutu Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi