Krzysztof Groszkowski Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 witam po raz pierwszy warzę piwo z chmieleniem na zimno proszę o informacje w czym najlepiej umieścić chmiel (czy może być pończocha)? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Najlepiej luźno w fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Groszkowski Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Najlepiej luźno w fermentorze. słyszałem że chmiel powinien być zanurzony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Sam się zanurzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Tylko pamiętaj, żeby później odfiltrować go przed rozlewem, najlepiej przez pończochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 rozsyp po powierzchni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 syp luzem do wiadra pamiętaj o temperaturze im wyższa temp. tym krótsze chmielenie na zimno. po chmieleniu przy rozlewie użyj pończochy albo druciaka kuchennego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 przed rozlewem warto schłodzić piwo, chmiel opadnie na dno. Można butelkować bez pończochy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Niby można, ale wtedy gushing przynajmniej w części butelek gwarantowany. Pończocha rulez. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Groszkowski Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 DZIEKUJE ZA PODPOWIEDZI ZAMYKAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Potwierdzam post JackStyle, niby chmiel opadnie ale jak dostanie sie do butelki to po otwarciu piana wyjdzie natychmiast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 21 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Jaka temperatura jest zalecana do chmielenia na zimno? Mam obecnie IPA na fermentacji w 15stopniach. Czy przy chmieleniu na zimno zostawic w temp. 15 stopni czy lepiej wyciagnac na temperature pokojowa? Jak w 15 stopniach to na 4 dni zostawic chmiel czy na dluzej/krocej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 21 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Jaka temperatura jest zalecana do chmielenia na zimno? Mam obecnie IPA na fermentacji w 15stopniach. Czy przy chmieleniu na zimno zostawic w temp. 15 stopni czy lepiej wyciagnac na temperature pokojowa? Jak w 15 stopniach to na 4 dni zostawic chmiel czy na dluzej/krocej? 15 stopni i 4 dni jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Używając do filtracji po chmieleniu na zimno (teraz sypie chmiel luzem do fermentatora na parę dni) podwójnych pończoch. Moje piwa są mętne i czasami piwo wychodzi z butelki (chyba gaszing). To pomyślałem sobie że użyje filtrów rurowych do mleka aby piwo było klarowniejsze. Użyje ich tak: Wygotowuje filtr, sznurek i kulki szklane aby były sterylne. Do filtra wsypuje chmiel i parę kulek aby dociążyć. Wszystko zajmuje z chmielem i kulkami około pół filtra. To wiąże sznurkiem przy samym wylocie filtra aby była przestrzeń i wrzucam do fermentatora na parę dni. Czy taki pomysł jest dobry ? Te filtry są wykonane z wiskozowo-poliestrowa materiału. Czy taki materiał nadaje się do kontaktu z piwem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się