Skocz do zawartości

Browar Domowy .:P.I.W.O:.


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć postanowiłem zapisywać (jak chyba wszyscy) swoje zapiski piwowarskie z dwóch względów. Mieć wszystko gdzieś pewnie zapisane ,że nie zniknie i druga rzecz aby reszta braci piwowarskiej mogła pomóc mnie początkującemu.

Nie potrafiłem wymyślić jakiejś szałowej nazwy to sobie umyśliłem takie coś :)  :

Browar Domowy .: P.I.W.O :.

 

Swoje warki będę opisywał w oddzielnych postach, aby było przejrzyście i czytelnie może w przyszłości wyrobie sobie jakiś wzór.Mam za sobą już 1 szt brew kita (nie pamiętam jakiego), i zacierane 3 warki. Zacząłem niedawno jakoś przed grudniem 2015. Trochę sprzętu piwowarskiego miałem z racji różnych zainteresowań troszkę dokupiłem a później ulepszałem. I tak posiadam do piwa (w kolejności posiadania) :

-garnek emalia 30l

- termometry elektryczne 2szt tablicowe

- mieszadło plastikowe

- kapslownica reczna

- balingomierz 

- węrzyki i takie różne

- filtrator z oplotu (własne wykonanie)

- fermentator z kranikiem

- balon szklany

- chłodnice posiadam zwiniętą z rurki karbowanej 3 m

- i coś tam pewnie jest ale zapomniałem już

To wszystko było na samym początku (czyli do 4 pierwszych warkach) , teraz do tego dołożyłem keg zacierny z mieszadłem, grzałkami, fałszywym dnem oraz wykonaniem kolega z forum (Sprawek). I do tego również  keg warzelny do samego warzenia na gazie. Zdjęcia wrzucę jak porobię elektronikę i wszystkie potrzebne rzeczy.

 

 

 

 

Poniżej lista Piwek i perypetie z nimi związane, jak mi się uda zrobić to będą odnośniki do poszczególnych postów z recepturami. 

 

 

1. Brew kit. 

2. Pale Ale (zestaw z Browamatora)

3. Witbier  (zestaw z Browamatora)

4. Belgijskie Pale Ale (zestaw z Browamatora)

5. Dunkelweizen/Pszeniczne Ciemne (zestaw z Browamatora)

6. Kolsch 11BLG (zestaw Piwoszarnia)

Edytowane przez Spiewaczek1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka NR 1

 

Nazwa/rodzaj : Brew Kit Coopers Lager

 

Sam nie pamiętam jak warzyłem. Wiem że źle i nie dobrze bo temp otoczenia 23 °C.

Piwa miało być 20 l było go z 21,5. W smaku wodniste nie dobre.

No co pierwsze koty za płoty. Nakręciło mnie do zacierania po czytaniu forum.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka NR 2

 

Nazwa/rodzaj : Pale Ale 11 BLG ( gotowy zestaw )

 

Warzone 30.12.2015

 

Surowce: 

- słód pale ale Weyermann 3,8 kg

- słód carahell 0,2 kg

 

- chmiel Fuggles 30 g

- chmiel Eask Kent Goldings 20 g

 

Drożdże : Safale S-04

 

Zacieranie :

Do 13 l wody o temp 68 wsypany słód, trzymane przez 60 min później podgrzane do 76 °C i filtracja. 

 

Chmielenie :

- 20 g Eask Kent Goldings w 5 min

20 g Fuggles w 5 min

- 10 g Fuggles w 5 min

 

Rozlew 30.01.2016 130 g glukozy + troche cukru (2 łyżeczki)

 

 Na pierwszy raz to z siebie byłem mega zadowolony. Filtracja przy pomocy wężyka z oplotu, całkiem nieźle mi wyszło 21 l i 11  Blg.

 

Piwko w smaku ekstra. Piana słaba, kolor też zadowalający

Warzone 30.12.2015

Edytowane przez Spiewaczek1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka NR 3

 

Nazwa/rodzaj : Wietbier 13 BLG

 

Warzone : 16.02.2016

 

Surowce: 

- słód pilzneński Weyermann 2,5 kg

- słód pszeniczny jasny Weyermann 103  kg

- płatki pszeniczne błyskawiczne 0,5 kg

- skórki słodkiej pomarańczy 20 g

- skórki gorzkiej  pomarańczy 20 g

- kolendra 20 g

 

- chmiel Styrian Golding 60 g

- chmiel  Saaz 33 g

 

Drożdże : Safbrew S-33

 

Zacieranie :

Do 15 l wody o temp 50°C wsypany słód, podgrzewane do 62°C czas 30 min, podgrzane do 73°C i trzymane do negatywnej próby jodowej jakieś 48 min , dogrzanie do 77°C i filtracja wężykiem z oplotu.

 

Chmielenie/gotowanie : 90 min

- w 30 min 30 g Styrian Golding 

- w 75 min 10 g Styrian Golding

- w 75 min 10 g Saaz 

- w 75 min  skórki słodkiej pomarańczy 20 g, skórki gorzkiej  pomarańczy 20 g, kolendra 20 g

- w 85 min 20 g Saaz  i 10 g Styrian Golding 

 

Nie wyszło tak jak miało być dość że 19 l zamiast przewidywanych 20 to Blg tylko 11.

 

Rozlew : 14.03.2016 113 g glukozy

 

 

Ocena piwko fajne nie piłem jeszcze takiego, zadowolony jak zawsze nie wszystkim smakowało ale spawacz od mojego nowego kociołka mówił że dobre.
Edytowane przez Spiewaczek1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka NR 4

 

Nazwa/rodzaj : Belgijskie Pale Ale 12 Blg

 

Warzone : 09.06.2016

 

Surowce: 

- słód pale ale Weyermann 2,5  kg

- słód monachijski typ I Weyermann 1 kg

- słód Abbey malt Weyermann 0,3 kg

- słód Carabelge Weyermann 0,2 kg

 

- chmiel Marynka  30 g

- chmiel Challenger 30 g

 

Drożdże : Safbrew S-33

 

Zacieranie :

Do 15 l wody o temp 68°C wsypany słód, trzymane przez 70 min później podgrzane do 76 °C i filtracja. 

 

Chmielenie/Gotowanie : 65 min

- w 5 min 30 g Marynki

- w 45 min 30 g Challenger 

 

Wyszło : 19l o stężeniu 11 Blg. Fermentacja w piwnicy w temp. 19°C po 9 dniach przeniesione do temp 21 °C i to był błąd bo tam temp nie była stała wahała się od 21 nawet do 24 °C. 17.06.2016  piwo podzielone na dwie części 13l na cichą 5Blg, a 6l na malinowe 10blg (dodane 1l soku i 4 l wody)

 

 

Rozlew : 25.06.2016 blg końcowe 3,a malinowego 2,5Blg

 

Ocena : Piwo Belgijskie Pale Ale takie sobie, chyba najgorsze jak do tej pory nie licząc brew kita. Malinowe jeszcze gorsze od brew kita. Wodniste ani smaku malin ani smaku piwa. Muszę bardziej dokładnie przeczytać przepis o piwku dla kobiet.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nadszedł czas na kolejne piwko mam już zestaw Dunkelweizen z BA. Ale przed uwarzeniem go chce zapytać was drodzy druhowie od zacierania i warzenia, jakie kolejne piwko sobie zakupić może coś doradzicie. A rozchodzi mi się o to że chciałbym coś zrobić na gęstwie po wyżej wymienionym Dunkelweizenie. Drożdze to Safbrew WB-06.

Jak juz bede zamawiał to przy okazji zamówię coś jeszcze. Myślałem o Grodziskim, jakimś Pale Ale bo pierwsze mi smakowało. Myslałem też aby zamówić może z innego sklepu. Nie muszą być zestawy może być jakaś rozpiska co i ile czego zamówić aby miało ręce i nogi. Warki chciałbym robić około 25 l.

No i to chyba tyle. Jak ktoś ma jakieś propozycje to piszcie. Z góry dziękuje za pomoc  :)

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

chciałbym coś zrobić na gęstwie (...) Drożdze to Safbrew WB-06

Pomyśl o weizenbocku - do niczego sensowniejszego tych drożdży nie wykorzystasz. Spodziewaj się raczej mocnego, wytrawnego piwa.

http://cml.dokuro.org/beer/index?q=d528d4ff77077e0169b325f9c401fc0a#sumy- tutaj obejrzyj gotowce i albo wybierz, albo wg ich składów dokup surowców.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Warka NR 5

 

Nazwa/rodzaj : Dunkelweizen/Pszeniczne Ciemne 13BLG (zestaw Browamator)

 

Warzone : 05.08.2016

 

Surowce: 

- słód pilzneński Weyermann 1,3  kg

- słód pszeniczny jasny Weyermann 1,9 kg

- słód monachijski typ II Weyermann 0,6 kg

 

- chmiel Hallertau 30 g

 

 

Drożdże : Safbrew WB-06

 

Zacieranie :

Do 15 l wody o temp 47°C wsypany słód, trzymane przez 10 min w 45 °C 

podgrzane do 53 °C trzymane 15 min

podgrzane do 63 °C trzymane 30 min

podgrzane do 72 °C trzymane 20min

podgrzane do 78 °C trzymane 5 min i filtracja

 

 

Chmielenie/Gotowanie : 80 min

w 10 min 10 g chmielu Hallertau

w 50 min 10 g chmielu Hallertau

w 75 min 10 g chmielu Hallertau

 

Wyszło : 19 l piwa o stężeniu 10 Blg

Sam nie wiem na czym polega mój problem że wychodzi mi mniej i do tego niższym Blg. Robiłem tą warkę na nowym sprzęcie . więcej nauki niż samego rezultatu. Ciągłe problemy z filtracją podchodzi mi zasyp pod fałszywe dno.Druga sprawa w moim kotle zaciernym na pewno będę musiał zainwestować w jakieś dobre sito i chłodnice. Jakąś siatkę lub ten nierdzewny druciak- dużo chmielin przedostało mi się do fermentatora. Fermentacja w temp 20-21 °C  taką miałem w piwnicy, D

 

Rozlew :

 

Ocena :

Edytowane przez Spiewaczek1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka NR 6

 

Nazwa/rodzaj : Kolsch 11BLG (zestaw Piwoszarnia)

 

Warzone : 12.08.2016

 

Surowce: 

- słód pilzneński Strzegom 3,5 kg

- słód monachijski typ II Strzegom 2 kg

 

- chmiel Lubelski 50 g

 

 

Drożdże : US-05

 

Zacieranie :

Do 18 l wody o temp 42°C wsypany słód,

podgrzane do 52 °C trzymane 10 min

podgrzane do 65 °C trzymane 30 min

podgrzane do 72 °C trzymane 25-30 min

podgrzane do 78 °C trzymane 5 min i filtracja

 

 

Chmielenie/Gotowanie : 60 min

- w 45 min Lubelski 50 g

 

 

Wyszło : 19 l piwa o stężeniu 12 Blg

Fajnie wyszło coś sie ruszyło od poprzedniej warki zamiast 11 Blg mam 12 Blg, W litrażu mniej o litr ale nie dolewałem wody. Nadal problem z młótem które wchodzi pod fałszywe dno. Muszę przed rozpoczęciem wysładzania dmuchać w wężyk, aby mi nie zapychało, podczas już samego wysładzania też zdarzy się że poleci troszkę młóta, nie wiem czy właśnie przez podstopnice troszkę FD nie jest podniesione. Zobaczymy następnym razem będę chciał dużo więcej zawrócić do ponownego wysładzania.(chyba że macie jakiś inny patent)

Fermentacja w innej piwnicy temp waha się od 17 do 19 max w gorące dni.

 

Rozlew :

 

Ocena :

Edytowane przez Spiewaczek1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka NR 7

 

Nazwa/rodzaj : Koźlak pszeniczny / WeizenBock

 

Warzone :22.10.2016

 

Surowce:

- słód pilzneński Strzegom 1 kg

- słód pszeniczny Strzegom 3 kg

- słód monachijski typ I Strzegom 1 kg

- słód wiedeński Strzegom 0,2 kg

- słód karmelowy 30 Strzegom 0,2 kg

 

- chmiel Agnus 50 g

 

 

Drożdże : Safbrew WB-06

 

Zacieranie :

Do 18 l wody o temp 40°C wsypany słód trzymane 10 min

podgrzane do 52 °C trzymane 10 min

podgrzane do 68 °C trzymane 30 min

podgrzane do 72 °C trzymane 25 min

podgrzane do 78 °C trzymane 5 min i filtracja

Chmielenie/Gotowanie :

- w 0 min 25 g chmielu Agnus

- w 30 min 25 g chmielu Agnus

Wyszło :21,5 l o stężeniu 12 blg

 

Rozlew :

 

Ocena : piwko dobre już go nie ma prawie. Piana rewelacyjna. Dlugobsie utrZymuje i ladnie wyglada.

Edytowane przez Spiewaczek1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bernsteinweizen? Jasny dunkelweizen?
Coś tak jakoś, w tym kierunku. 12 BLG to o 4-4,5 za mało na weizenbocka, a monach, wiedeński i karmel pewnie przyciemniły brzeczkę i dały więcej ciała żeby był to hefeweizen

edit: skąd zestaw?

edit 2: już widzę skąd - tak jak myślałem. Ale jak liczę na szybko w Qbrew, to 75% wydajności z tego zasypu dałoby gęstość początkową weizenbocka (16BLG) dla 20 l. U ciebie wyszło ok. 60% dla 21,5 l o ile wierzyć programowi.

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Siemka Dawno się nie odzywałem mam jedno pytanie Czy taki oto sterownik http://alipromo.com/cashback/view/opedv6xvqu2lxyk8t2ffn5k2ab4uvq8j/ można by zastosować do sterowania grzałką od kolegi sprawka oraz silnikiem a właściwie zasilaczem do silnika wycieraczek samochodowych który powstał z zasilacza komputerowego Chodzi mi o podpięcie się tego właśnie sterownika który hymn aliekspres czy wytrzyma ten sterownik czy po prostu się zjara. Chodzi mi o podłączenie w tym samym momencie wtedy gdy na przykład grzałka będzie grzała aby mieszadło również pracowało . Z góry dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam serdecznie.

 

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.