Spiewaczek1 Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 (edytowane) Cześć postanowiłem zapisywać (jak chyba wszyscy) swoje zapiski piwowarskie z dwóch względów. Mieć wszystko gdzieś pewnie zapisane ,że nie zniknie i druga rzecz aby reszta braci piwowarskiej mogła pomóc mnie początkującemu. Nie potrafiłem wymyślić jakiejś szałowej nazwy to sobie umyśliłem takie coś : Browar Domowy .: P.I.W.O :. Swoje warki będę opisywał w oddzielnych postach, aby było przejrzyście i czytelnie może w przyszłości wyrobie sobie jakiś wzór.Mam za sobą już 1 szt brew kita (nie pamiętam jakiego), i zacierane 3 warki. Zacząłem niedawno jakoś przed grudniem 2015. Trochę sprzętu piwowarskiego miałem z racji różnych zainteresowań troszkę dokupiłem a później ulepszałem. I tak posiadam do piwa (w kolejności posiadania) : -garnek emalia 30l - termometry elektryczne 2szt tablicowe - mieszadło plastikowe - kapslownica reczna - balingomierz - węrzyki i takie różne - filtrator z oplotu (własne wykonanie) - fermentator z kranikiem - balon szklany - chłodnice posiadam zwiniętą z rurki karbowanej 3 m - i coś tam pewnie jest ale zapomniałem już To wszystko było na samym początku (czyli do 4 pierwszych warkach) , teraz do tego dołożyłem keg zacierny z mieszadłem, grzałkami, fałszywym dnem oraz wykonaniem kolega z forum (Sprawek). I do tego również keg warzelny do samego warzenia na gazie. Zdjęcia wrzucę jak porobię elektronikę i wszystkie potrzebne rzeczy. Poniżej lista Piwek i perypetie z nimi związane, jak mi się uda zrobić to będą odnośniki do poszczególnych postów z recepturami. 1. Brew kit. 2. Pale Ale (zestaw z Browamatora) 3. Witbier (zestaw z Browamatora) 4. Belgijskie Pale Ale (zestaw z Browamatora) 5. Dunkelweizen/Pszeniczne Ciemne (zestaw z Browamatora) 6. Kolsch 11BLG (zestaw Piwoszarnia) Edytowane 14 Sierpnia 2016 przez Spiewaczek1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 21 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Warka NR 1 Nazwa/rodzaj : Brew Kit Coopers Lager Sam nie pamiętam jak warzyłem. Wiem że źle i nie dobrze bo temp otoczenia 23 °C. Piwa miało być 20 l było go z 21,5. W smaku wodniste nie dobre. No co pierwsze koty za płoty. Nakręciło mnie do zacierania po czytaniu forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 21 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 (edytowane) Warka NR 2 Nazwa/rodzaj : Pale Ale 11 BLG ( gotowy zestaw ) Warzone 30.12.2015 Surowce: - słód pale ale Weyermann 3,8 kg - słód carahell 0,2 kg - chmiel Fuggles 30 g - chmiel Eask Kent Goldings 20 g Drożdże : Safale S-04 Zacieranie : Do 13 l wody o temp 68 wsypany słód, trzymane przez 60 min później podgrzane do 76 °C i filtracja. Chmielenie : - 20 g Eask Kent Goldings w 5 min - 20 g Fuggles w 5 min - 10 g Fuggles w 5 min Rozlew 30.01.2016 130 g glukozy + troche cukru (2 łyżeczki) Na pierwszy raz to z siebie byłem mega zadowolony. Filtracja przy pomocy wężyka z oplotu, całkiem nieźle mi wyszło 21 l i 11 Blg. Piwko w smaku ekstra. Piana słaba, kolor też zadowalający Warzone 30.12.2015 Edytowane 23 Lipca 2016 przez Spiewaczek1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 23 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 (edytowane) Warka NR 3 Nazwa/rodzaj : Wietbier 13 BLG Warzone : 16.02.2016 Surowce: - słód pilzneński Weyermann 2,5 kg - słód pszeniczny jasny Weyermann 103 kg - płatki pszeniczne błyskawiczne 0,5 kg - skórki słodkiej pomarańczy 20 g - skórki gorzkiej pomarańczy 20 g - kolendra 20 g - chmiel Styrian Golding 60 g - chmiel Saaz 33 g Drożdże : Safbrew S-33 Zacieranie : Do 15 l wody o temp 50°C wsypany słód, podgrzewane do 62°C czas 30 min, podgrzane do 73°C i trzymane do negatywnej próby jodowej jakieś 48 min , dogrzanie do 77°C i filtracja wężykiem z oplotu. Chmielenie/gotowanie : 90 min - w 30 min 30 g Styrian Golding - w 75 min 10 g Styrian Golding - w 75 min 10 g Saaz - w 75 min skórki słodkiej pomarańczy 20 g, skórki gorzkiej pomarańczy 20 g, kolendra 20 g - w 85 min 20 g Saaz i 10 g Styrian Golding Nie wyszło tak jak miało być dość że 19 l zamiast przewidywanych 20 to Blg tylko 11. Rozlew : 14.03.2016 113 g glukozy Ocena piwko fajne nie piłem jeszcze takiego, zadowolony jak zawsze nie wszystkim smakowało ale spawacz od mojego nowego kociołka mówił że dobre. Edytowane 23 Lipca 2016 przez Spiewaczek1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 23 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Warka NR 4 Nazwa/rodzaj : Belgijskie Pale Ale 12 Blg Warzone : 09.06.2016 Surowce: - słód pale ale Weyermann 2,5 kg - słód monachijski typ I Weyermann 1 kg - słód Abbey malt Weyermann 0,3 kg - słód Carabelge Weyermann 0,2 kg - chmiel Marynka 30 g - chmiel Challenger 30 g Drożdże : Safbrew S-33 Zacieranie : Do 15 l wody o temp 68°C wsypany słód, trzymane przez 70 min później podgrzane do 76 °C i filtracja. Chmielenie/Gotowanie : 65 min - w 5 min 30 g Marynki - w 45 min 30 g Challenger Wyszło : 19l o stężeniu 11 Blg. Fermentacja w piwnicy w temp. 19°C po 9 dniach przeniesione do temp 21 °C i to był błąd bo tam temp nie była stała wahała się od 21 nawet do 24 °C. 17.06.2016 piwo podzielone na dwie części 13l na cichą 5Blg, a 6l na malinowe 10blg (dodane 1l soku i 4 l wody) Rozlew : 25.06.2016 blg końcowe 3,a malinowego 2,5Blg Ocena : Piwo Belgijskie Pale Ale takie sobie, chyba najgorsze jak do tej pory nie licząc brew kita. Malinowe jeszcze gorsze od brew kita. Wodniste ani smaku malin ani smaku piwa. Muszę bardziej dokładnie przeczytać przepis o piwku dla kobiet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 23 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Nadszedł czas na kolejne piwko mam już zestaw Dunkelweizen z BA. Ale przed uwarzeniem go chce zapytać was drodzy druhowie od zacierania i warzenia, jakie kolejne piwko sobie zakupić może coś doradzicie. A rozchodzi mi się o to że chciałbym coś zrobić na gęstwie po wyżej wymienionym Dunkelweizenie. Drożdze to Safbrew WB-06. Jak juz bede zamawiał to przy okazji zamówię coś jeszcze. Myślałem o Grodziskim, jakimś Pale Ale bo pierwsze mi smakowało. Myslałem też aby zamówić może z innego sklepu. Nie muszą być zestawy może być jakaś rozpiska co i ile czego zamówić aby miało ręce i nogi. Warki chciałbym robić około 25 l. No i to chyba tyle. Jak ktoś ma jakieś propozycje to piszcie. Z góry dziękuje za pomoc Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 chciałbym coś zrobić na gęstwie (...) Drożdze to Safbrew WB-06 Pomyśl o weizenbocku - do niczego sensowniejszego tych drożdży nie wykorzystasz. Spodziewaj się raczej mocnego, wytrawnego piwa. http://cml.dokuro.org/beer/index?q=d528d4ff77077e0169b325f9c401fc0a#sumy- tutaj obejrzyj gotowce i albo wybierz, albo wg ich składów dokup surowców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 (edytowane) Warka NR 5 Nazwa/rodzaj : Dunkelweizen/Pszeniczne Ciemne 13BLG (zestaw Browamator) Warzone : 05.08.2016 Surowce: - słód pilzneński Weyermann 1,3 kg - słód pszeniczny jasny Weyermann 1,9 kg - słód monachijski typ II Weyermann 0,6 kg - chmiel Hallertau 30 g Drożdże : Safbrew WB-06 Zacieranie : Do 15 l wody o temp 47°C wsypany słód, trzymane przez 10 min w 45 °C podgrzane do 53 °C trzymane 15 min podgrzane do 63 °C trzymane 30 min podgrzane do 72 °C trzymane 20min podgrzane do 78 °C trzymane 5 min i filtracja Chmielenie/Gotowanie : 80 min - w 10 min 10 g chmielu Hallertau - w 50 min 10 g chmielu Hallertau - w 75 min 10 g chmielu Hallertau Wyszło : 19 l piwa o stężeniu 10 Blg Sam nie wiem na czym polega mój problem że wychodzi mi mniej i do tego niższym Blg. Robiłem tą warkę na nowym sprzęcie . więcej nauki niż samego rezultatu. Ciągłe problemy z filtracją podchodzi mi zasyp pod fałszywe dno.Druga sprawa w moim kotle zaciernym na pewno będę musiał zainwestować w jakieś dobre sito i chłodnice. Jakąś siatkę lub ten nierdzewny druciak- dużo chmielin przedostało mi się do fermentatora. Fermentacja w temp 20-21 °C taką miałem w piwnicy, D Rozlew : Ocena : Edytowane 14 Sierpnia 2016 przez Spiewaczek1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 (edytowane) Warka NR 6 Nazwa/rodzaj : Kolsch 11BLG (zestaw Piwoszarnia) Warzone : 12.08.2016 Surowce: - słód pilzneński Strzegom 3,5 kg - słód monachijski typ II Strzegom 2 kg - chmiel Lubelski 50 g Drożdże : US-05 Zacieranie : Do 18 l wody o temp 42°C wsypany słód, podgrzane do 52 °C trzymane 10 min podgrzane do 65 °C trzymane 30 min podgrzane do 72 °C trzymane 25-30 min podgrzane do 78 °C trzymane 5 min i filtracja Chmielenie/Gotowanie : 60 min - w 45 min Lubelski 50 g Wyszło : 19 l piwa o stężeniu 12 Blg Fajnie wyszło coś sie ruszyło od poprzedniej warki zamiast 11 Blg mam 12 Blg, W litrażu mniej o litr ale nie dolewałem wody. Nadal problem z młótem które wchodzi pod fałszywe dno. Muszę przed rozpoczęciem wysładzania dmuchać w wężyk, aby mi nie zapychało, podczas już samego wysładzania też zdarzy się że poleci troszkę młóta, nie wiem czy właśnie przez podstopnice troszkę FD nie jest podniesione. Zobaczymy następnym razem będę chciał dużo więcej zawrócić do ponownego wysładzania.(chyba że macie jakiś inny patent) Fermentacja w innej piwnicy temp waha się od 17 do 19 max w gorące dni. Rozlew : Ocena : Edytowane 14 Sierpnia 2016 przez Spiewaczek1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Popraw "brzęczke",bo jak to ktoś zobaczy;-) Spiewaczek1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) Warka NR 7 Nazwa/rodzaj : Koźlak pszeniczny / WeizenBock Warzone :22.10.2016 Surowce: - słód pilzneński Strzegom 1 kg - słód pszeniczny Strzegom 3 kg - słód monachijski typ I Strzegom 1 kg - słód wiedeński Strzegom 0,2 kg - słód karmelowy 30 Strzegom 0,2 kg - chmiel Agnus 50 g Drożdże : Safbrew WB-06 Zacieranie : Do 18 l wody o temp 40°C wsypany słód trzymane 10 min podgrzane do 52 °C trzymane 10 min podgrzane do 68 °C trzymane 30 min podgrzane do 72 °C trzymane 25 min podgrzane do 78 °C trzymane 5 min i filtracja Chmielenie/Gotowanie : - w 0 min 25 g chmielu Agnus - w 30 min 25 g chmielu Agnus Wyszło :21,5 l o stężeniu 12 blg Rozlew : Ocena : piwko dobre już go nie ma prawie. Piana rewelacyjna. Dlugobsie utrZymuje i ladnie wyglada. Edytowane 2 Czerwca 2017 przez Spiewaczek1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 No to nie jest weizenbock. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 tak miałem na kartce z sklepu napisane chyba że coś pomieszałem. No to nie jest weizenbock. a co to może byc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) Bernsteinweizen? Jasny dunkelweizen?Coś tak jakoś, w tym kierunku. 12 BLG to o 4-4,5 za mało na weizenbocka, a monach, wiedeński i karmel pewnie przyciemniły brzeczkę i dały więcej ciała żeby był to hefeweizenedit: skąd zestaw? edit 2: już widzę skąd - tak jak myślałem. Ale jak liczę na szybko w Qbrew, to 75% wydajności z tego zasypu dałoby gęstość początkową weizenbocka (16BLG) dla 20 l. U ciebie wyszło ok. 60% dla 21,5 l o ile wierzyć programowi. Edytowane 1 Grudnia 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 3 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Siemka Dawno się nie odzywałem mam jedno pytanie Czy taki oto sterownik http://alipromo.com/cashback/view/opedv6xvqu2lxyk8t2ffn5k2ab4uvq8j/ można by zastosować do sterowania grzałką od kolegi sprawka oraz silnikiem a właściwie zasilaczem do silnika wycieraczek samochodowych który powstał z zasilacza komputerowego Chodzi mi o podpięcie się tego właśnie sterownika który hymn aliekspres czy wytrzyma ten sterownik czy po prostu się zjara. Chodzi mi o podłączenie w tym samym momencie wtedy gdy na przykład grzałka będzie grzała aby mieszadło również pracowało . Z góry dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam serdecznie. Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się