mkmumin Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Chrzan w piwie? czy to ma sens? Gdy byłem nastolatkiem, ponad 25 lat temu, byłem zapalonym akwarystą. Dużo czytałem na temat tego hobby i kiedyś trafiłem na artykuł o zastosowaniu chrzanu. Chrzan ma wartości konserwujące, chyba zawiera substancje antybakteryjne, dlatego stosuje się go np przy kiszeniu ogórków. autor tamtego artykułu testował użycie korzenia chrzanu w akwarium, jako naturalny antybiotyk. Też tak zrobiłem. Nie wiem czy pomogło ale na pewno żadnych skutków ubocznych nie stwierdziłem. tak sobie myślę: A może by tak do piwa? Czy ktoś z Was drodzy forumowicze coś takiego próbował? Co o tym sądzicie? Zamierzam spróbować w niedalekiej przyszłości ale może szkoda wyłamywać otwarte drzwi i ktoś już próbował i efekt jest kiepski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Ale co tak właściwie chcesz osiągnąć? Jeśli efekty aromatyczne to droga wolna, co kto lubi. Jeśli chodzi Ci wyłącznie o właściwości antybakteryjne to nie widzę tutaj większego sensu. Masę antybakteryjnych rzeczy można by do piwa wrzucić tylko po co. Odpowiednia dezynfekcja robi swoje, poza tym sam chmiel ma już takie właściwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Woda z ogórków nie jest zła,wiec jedynym dobrym tropem to coś kwaśnego, ruscy na bank robią kwas z chrzanu czy z chrzanem, oni tam prawie wszystko kiszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Culter Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Tylko nie schrzań tego :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarx Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Chrzanisz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi