mateos Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Używam kamienia 0,5μm, piany jest dużo, trzeba regulować ilość podawanego powietrza. Temperatura brzeczki też wpływa na ilość piany, czym wyższa tym więcej piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Pytałem dwa razy o DWA MIKKRONY, zapytam trzeci Czy ma ktoś udaną próbę zestawu : inhalator i kamień z nierdzewki z porami 2μm ? mateos, czym pompujesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 (edytowane) Tym samy co vettis, inhalatorem . Edytowane 20 Stycznia 2017 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Temperatura brzeczki też wpływa na ilość piany, czym wyższa tym więcej piany. Pewnie tak, ale ostatnio napowietrzałem brzeczkę przy 8 stopniach, niewiele to zmienia. Liczyliście może ile należy natleniać brzeczkę inhalatorem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Pytałem dwa razy o DWA MIKKRONY, zapytam trzeci Czy ma ktoś udaną próbę zestawu : inhalator i kamień z nierdzewki z porami 2μm ? mateos, czym pompujesz ? Ten sam wątek, strona wcześniej... http://www.piwo.org/topic/21519-kamień-do-napowietrzania/?p=414731 Tutaj masz, ciąg dalszy... http://www.piwo.org/topic/1650-browar-escarabajo/?p=418853 Jak chcesz ograniczyć pienie, trzeba dać upust... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 Temperatura brzeczki też wpływa na ilość piany, czym wyższa tym więcej piany. Pewnie tak, ale ostatnio napowietrzałem brzeczkę przy 8 stopniach, niewiele to zmienia. Liczyliście może ile należy natleniać brzeczkę inhalatorem? Jak dobrze pamiętam to minimalny czas napowietrzania brzeczki kamieniem wynosi 5', aby uzyskać zawartość 8ppm O2, przeważnie napowietrzam 15'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 Czas napowietrzania to jedno, a metoda napowietrzania to drugie zagadnienie. Ja dążę do napowietrzania przepływowego, czyli będzie trwało ze 20 minut, bo tyle u mnie trwa spust.Czyli 1l/min. A jak ktoś zrzuci brzeczkę do fermentora i tam zacznie dmuchać w kamień - to wyraźnie inna będzie wydajność. I łatwiej skontroluje pianę. No, nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Ja wrzucam kamień jak zaczynam zlewać do fermentatora. 60l do 10-12°C chłodzę 20-25min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 (edytowane) W dniu 13.10.2016 o 18:24, vettis napisał: Pompka akwariowa nie daje rady przy kamieniu 5μm Trochę odświeżę. Z tego co widzę, to dostępne kamienie do napowietrzania mają 0,5μm i 2μm - pisząc 5μm masz na myśli 0.5μm? EDIT: ok, znalazłem A czy kamień 2μm równie dobrze napowietrzy brzeczkę, czy lepiej szukać 0,5μm? Zamówiłem 0,5μm u Chińczyka do przepływu za 25zł, gdyby ktoś szukał: https://pl.aliexpress.com/item/1005001304006424.html Edytowane 12 Marca 2021 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Mam do zbycia kamień 0,5μm (używany kilka razy) za 10 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi