Skocz do zawartości

mieszadło z drewna olchowego


marekm

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie z nudów i sztachetki olchowej zrobiłem sobie mieszadełko i teraz zastanawiam się czy czymś to zaimpregnować, może olejem spożywczym?

Jak myślicie, impregnować, zostawić surowe?

 

Używać w domowym browarze a może takie rzeczy nadają się tylko do ozdoby ściany?

 

gallery_14741_732_19102.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak myślicie, impregnować, zostawić surowe? Używać w domowym browarze a może takie rzeczy nadają się tylko do ozdoby ściany?

Używać możesz, ale olej (tłuszcze) i piwo to wrogowie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Sam szykuje się do zrobienia czegoś takiego, ale wstępnie nastawiałem się na jesion.

Wypróbuj i daj znać jak sprawi się olcha.

 

Oczywiście o oleju nie może być mowy.

 

Ja też chciałem Jesion ale nie mogłem znaleźć odpowiedniego kawałka a okazuje się że sztachetka olchowa nieimpregnowana kosztuje kilka złotych.

Przetestowane!

Jak gar zacierny [emalia 40l]  stoi niżej niż na blacie, to czysta przyjemność - Stoisz sobie i wiosłujesz bez trudu we wszystkich kierunkach - Polecam!

 

 

Pozdrawiam,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I jak impregnowałeś czymś?

 

Zostawiłem surowe. Po pierwszej warce - wygląda nadal jak nieużywane także niepotrzebne były moje obawy że nasiąknie, zmieni kolor i będzie śmierdzieć

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Używać możesz, ale olej (tłuszcze) i piwo to wrogowie ;)

 

Nie do końca, mogą się zaprzyjaźnić :)

Przepraszam za offtop, ale używam z powodzeniem kropli (jednej na warkę) oleju roślinnego zamiast napowietrzania brzeczki przed fermentacją.

 

marekm, dnia 19 sierpień 2016 - 12:51, napisał:snapback.png

 

wizi, dnia 19 sierpień 2016 - 12:48, napisał:snapback.png

I jak impregnowałeś czymś?

 

Zostawiłem surowe. Po pierwszej warce - wygląda nadal jak nieużywane także niepotrzebne były moje obawy że nasiąknie, zmieni kolor i będzie śmierdzieć

 

Przechowuj umyte i suche, a będzie służyło bez obaw, choć pewnie z czasem zmieni kolor    ;)

Edytowane przez mimazy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.