WujekStaszek Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Przejrzałem kilka tematów, kilka stron, ale muszę uporządkować to co wiem:Plan jest taki, że najpierw fermentuję brzeczkę na neutralnych drożdżach, następnie na brettach. Chciałbym też na którymś etapie dodać owoce. Zasyp: 3kg pale ale, 1 kg pszenicy. Celuję w ok. ~21 litrów 12 blg, drożdże US05. 1. Czy muszę robić starter dla brettów czy wystarczy dodać prosto z paczki?2. Jak długo trzymać piwo na brettach? W zasadzie piwo będzie już przefermentowane, kwestia "dojedzenia" cukrów. 3. W którym momencie dodać owoce? Prze dodaniem brettów, razem z nimi, po jakimś czasie? 4. Konieczne będzie przelewanie na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 (edytowane) 1. Nie 2. Aż dojedzą cukry 3. Najlepiej jak skończy się fermentacja, piwa z owocami podobno szybko tracą, więc powinno szybko dojeść cukry z owoców i w butelki 4. Czy konieczne to nie wiem, lepiej przelać, Bretki i tak lepiej dodać w balonie bo Ci się może zoctować Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Jak chcesz mieć mocne końskie klimaty to lepiej fermentować pierw szczepem produkującym fenole a nie neutralnym, tak na marginesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Odświeżę jeszcze temat, bo naszła mnie wątpliwość - jak z nagazowaniem takiego piwa? Czy po tym jak bretty "przejęły" piwo to inaczej powinienem liczyć ilość surowca do refermentacji czy standardowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcepanowy Margrabia Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Standardowo, ale licz się, że refermentacja potrwa trochę dłużej niż przy zwykłych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Z mojego doświadczenia szybkość refermentacji jest normalna, jedynie trochę dłużej Bretki sprzątają po sobie i przez jakiś czas np. diacetyl może być w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się