Jump to content

Piwo z brettami


Recommended Posts

Przejrzałem kilka tematów, kilka stron, ale muszę uporządkować to co wiem:
Plan jest taki, że najpierw fermentuję brzeczkę na neutralnych drożdżach, następnie na brettach. Chciałbym też na którymś etapie dodać owoce. 
Zasyp: 3kg pale ale, 1 kg pszenicy. Celuję w ok. ~21 litrów 12 blg, drożdże US05.

1. Czy muszę robić starter dla brettów czy wystarczy dodać prosto z paczki?
2. Jak długo trzymać piwo na brettach? W zasadzie piwo będzie już przefermentowane, kwestia "dojedzenia" cukrów. 
3. W którym momencie dodać owoce? Prze dodaniem brettów, razem z nimi, po jakimś czasie? 

4. Konieczne będzie przelewanie na cichą? 

Link to comment
Share on other sites

1. Nie

2. Aż dojedzą cukry ;)

3. Najlepiej jak skończy się fermentacja, piwa z owocami podobno szybko tracą, więc powinno szybko dojeść cukry z owoców i w butelki

4. Czy konieczne to nie wiem, lepiej przelać, Bretki i tak lepiej dodać w balonie bo Ci się może zoctować

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Z mojego doświadczenia szybkość refermentacji jest normalna, jedynie trochę dłużej Bretki sprzątają po sobie i przez jakiś czas np. diacetyl może być w piwie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.