WujekStaszek Posted August 4, 2016 Share Posted August 4, 2016 Przejrzałem kilka tematów, kilka stron, ale muszę uporządkować to co wiem:Plan jest taki, że najpierw fermentuję brzeczkę na neutralnych drożdżach, następnie na brettach. Chciałbym też na którymś etapie dodać owoce. Zasyp: 3kg pale ale, 1 kg pszenicy. Celuję w ok. ~21 litrów 12 blg, drożdże US05. 1. Czy muszę robić starter dla brettów czy wystarczy dodać prosto z paczki?2. Jak długo trzymać piwo na brettach? W zasadzie piwo będzie już przefermentowane, kwestia "dojedzenia" cukrów. 3. W którym momencie dodać owoce? Prze dodaniem brettów, razem z nimi, po jakimś czasie? 4. Konieczne będzie przelewanie na cichą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted August 4, 2016 Share Posted August 4, 2016 (edited) 1. Nie 2. Aż dojedzą cukry 3. Najlepiej jak skończy się fermentacja, piwa z owocami podobno szybko tracą, więc powinno szybko dojeść cukry z owoców i w butelki 4. Czy konieczne to nie wiem, lepiej przelać, Bretki i tak lepiej dodać w balonie bo Ci się może zoctować Edited August 4, 2016 by kantor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted August 4, 2016 Share Posted August 4, 2016 Jak chcesz mieć mocne końskie klimaty to lepiej fermentować pierw szczepem produkującym fenole a nie neutralnym, tak na marginesie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WujekStaszek Posted October 18, 2016 Author Share Posted October 18, 2016 Odświeżę jeszcze temat, bo naszła mnie wątpliwość - jak z nagazowaniem takiego piwa? Czy po tym jak bretty "przejęły" piwo to inaczej powinienem liczyć ilość surowca do refermentacji czy standardowo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcepanowy Margrabia Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Standardowo, ale licz się, że refermentacja potrwa trochę dłużej niż przy zwykłych drożdżach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted October 20, 2016 Share Posted October 20, 2016 Z mojego doświadczenia szybkość refermentacji jest normalna, jedynie trochę dłużej Bretki sprzątają po sobie i przez jakiś czas np. diacetyl może być w piwie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts