wogosz Opublikowano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Dzisiaj z laboratorium browaru LECH odebrałem analizy zwycięskich piw. Paczki z nagrodami były już spakowane wcześniej, dziś więc tylko dołożyłem te certyfikaty i jutro kurier powinien zabrać wszystkie przesyłki. Jeśli to możliwe, proszę dać znać czy wszystko szczęśliwie dotarło. Chciałem podać receptury zwycięskich razem z analizami z labo, ale oczywiście nasz Grand Champion (chyba z tej radości) jak na razie nie dosłał mi formularza z recepturą. Jeszcze trochę cierpliwie poczekam, a potem chyba się wkurzę. Piter88, ElGreco i b0b 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Chciałem podać receptury zwycięskich razem z analizami z labo, ale oczywiście nasz Grand Champion (chyba z tej radości) jak na razie nie dosłał mi formularza z recepturą. Jeszcze trochę cierpliwie poczekam, a potem chyba się wkurzę. Czasu na dosłanie formularza nie ma, ale na udzielanie wywiadów dla radia już tak http://polskicraft.pl/o-piwie-s01e06-wojciech-gasek/#.WCxIq_4_OX4.facebook Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 3. Aby wziąć udział w Konkursie należy poprawnie wypełnić Formularz Zgłoszenia i załączyć go do zgłaszanego piwa. W związku z powyższym dziwne jest to proszenie się o recepturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookasoo Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 BTW. Metryczki finałowych Weizenow również zostaną rozesłane? Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b0b Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Kajam sie pokornie, wczoraj kolo 18tej wyslalem ponownie zgloszenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 3. Aby wziąć udział w Konkursie należy poprawnie wypełnić Formularz Zgłoszenia i załączyć go do zgłaszanego piwa. W związku z powyższym dziwne jest to proszenie się o recepturę Pisałem wcześniej, że formularz się nie zachował, bo w paczce były jeszcze 4 piwa z innego gatunku i wszystkie w transporcie uległy zniszczeniu. Szczęściem roztrzaskały się butelki tylko z jednego stylu, a z drugiego wszystkie się zachowały. Formularz był nieczytelny, ale miałem dane nadawcy z kartonu. Oczywiście mogłem zdyskwalifikować całość, ale bardzo się cieszę że tego nie zrobiłem. Formularz właśnie odebrałem (dziękuję Wojtku) i wkrótce zamieszczę receptury. Jeszcze jedno, kurier zabrał dzisiaj paczki z nagrodami, czyli "Ludzie zejdźcie z drogi, bo listonosz jedzie". b0b 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Paczka dotarła szczęśliwie. Dziękuję serdecznie :-) I tylko małe pytanko. Czy na analizie wartość BU mg/l to to samo co IBU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Paczka dotarła szczęśliwie. Dziękuję serdecznie :-) I tylko małe pytanko. Czy na analizie wartość BU mg/l to to samo co IBU? Tak, to samo. "I" znaczy international. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Do mnie także rano przybył kurier, wszystko szczęśliwie dotarło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Najwyższy czas na podanie receptur i analiz laboratoryjnych zwycięskich piw. W dwóch przypadkach wynik ekstraktu z labo jest o 0,8% wyższy niż podają piwowarzy, ale tyle mniej więcej dodaje się cukru do refermentacji - może tego nie uwzględnili. Wynik Piotra jest o prawie 0,5% niższy - może warto sprawdzić sprzęt, choć taka różnica to niewiele. Zwycięskie receptury Witbier - Mateusz Bardziński Skład: - słód pszeniczny - 1,0kg - słód pilzneński - 2,0kg - płatki pszenne błysk. - 1,7kg - płatki owsiane błysk. - 0,3kg Zacieranie: 53ºC - 20 min. 66ºC - 60 min. 72ºC - 45 min. 78ºC - 15 min. Chmielenie: Lubelski 15g + Cascade 5g - 60min Lubelski 10g + kolendra 10g + skórka słodkiej pomarańczy15g - 15 min. Citra 5g + kolendra 10g + skórka słodkiej pomarańczy10g + curaçao 10g - 0 min. Fermentacja: 13 dni, temp 20ºC, ekstrakt 12 Blg, drożdże: Brewferm Blanche Analiza piwa przeprowadzona przez laboratorium browaru LECH: ekstrakt pozorny(%w/w) – 2,75 ekstrakt rzeczywisty (%w/w) – 4,69 alkohol (%w/w) – 4,23 alkohol (%v/v) – 5,40 ekstrakt brzeczki (%w/w) – 12,85 odfermentowanie rzeczywiste (%) – 63,47 odfermentowanie pozorne (%) – 78,60 kaloryczność (kJ/100ml) – 194,68 gęstość (g/cm3) – 1,00891 barwa (EBC) – 9,90 wartość pH – 4,48 wartość BU (mg/l) – 14,90 Weizen - Piotr Bartnik Skład: - słód pszeniczny - 5,0kg - słód pilzneński - 2,0kg Zacieranie: 45ºC - 15 min. 63ºC - 50 min. Chmielenie: Hallertauer Mittelfrueh 30g - 60min Hallertauer Mittelfrueh 10g - 30 min. Hallertauer Mittelfrueh 10g - 0 min. Fermentacja: 14 dni tylko burzliwa, temp 18ºC, ekstrakt 12 Blg, drożdże: FM Gwoździe i Banany Analiza piwa przeprowadzona przez laboratorium browaru LECH: ekstrakt pozorny(%w/w) – 3,04 ekstrakt rzeczywisty (%w/w) – 4,68 alkohol (%w/w) – 3,54 alkohol (%v/v) – 4,53 ekstrakt brzeczki (%w/w) – 11,55 odfermentowanie rzeczywiste (%) – 59,49 odfermentowanie pozorne (%) – 73,72 kaloryczność (kJ/100ml) – 174,52 gęstość (g/cm3) – 1,01004 barwa (EBC) – 19,60 wartość pH – 4,54 wartość BU (mg/l) – 11,90 American Wheat - Wojciech Gasek Skład: - słód pszeniczny - 58% - słód pilzneński - 20% - słód pale ale - 10% - słód carawheat - 2% - słód carapils - 2% - pszenica - 8% Zacieranie: słód pszeniczny 53ºC - 15 min. Pozostałe słody i skleikowana pszenica 64ºC - 30 min. 70ºC - 20 min. 77ºC - 5 min. Chmielenie: Magnum + Citra - 60min Huell mellon - 30 min. Centenial + Cascade - 0 min. Cicha: Delta + Huell Mellon + Zeus (niestety nie podano dawek poszczególnych chmieli) Fermentacja: 16 dni burzliwa, 5 cicha, temp 18-19ºC, ekstrakt 13 Blg, drożdże: Whitelabs American Weizen WLP 320 Analiza piwa przeprowadzona przez laboratorium browaru LECH: ekstrakt pozorny(%w/w) – 2,50 ekstrakt rzeczywisty (%w/w) – 4,68 alkohol (%w/w) – 4,77 alkohol (%v/v) – 6,09 ekstrakt brzeczki (%w/w) – 13,84 odfermentowanie rzeczywiste (%) – 66,18 odfermentowanie pozorne (%) – 81,91 kaloryczność (kJ/100ml) – 210,24 gęstość (g/cm3) – 1,00795 barwa (EBC) – 35,40 wartość pH – 4,71 wartość BU (mg/l) – 53,50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat159 Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Co do ekstraktu to podawałem ekstrakt brzeczki nastawnej, więc faktycznie cukier do refermentacji mógł podnieść wynik o te 0,8°P. Natomiast IBU wyliczone na kalkulatorze różni się tylko 0 0,1 jednostki - wyrazy uznania dla twórców kalkulatora w PPPP. Wygląda na to że dostawca na chmielu napisał prawdę co do zawartości α-kwasów. Bajor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobry_chlop Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Czy uczestnicy wysyłający weizeny albo american wheaty dostali metryczki? Dajcie proszę znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquila Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Czy uczestnicy wysyłający weizeny albo american wheaty dostali metryczki? Dajcie proszę znać. Z kategorii Weizen nie dostałem jeszcze metryczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Z American Wheata też nie było metryczek elinacyjnych. Wysłane z mojego XT1039 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 (edytowane) Z weizena dostałem już eliminacyjną jakby co, 5 dni temu. A tak w ogóle to ciekawe wartości EBC mają weizen i wheat. Czy aby na pewno laboratorium Lecha się nie machnęło? Edytowane 27 Listopada 2016 przez Henx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielu Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Dzisiaj poszły metryczki z finału z kategorii American Wheat. Jeśli ktoś nie dostał, a powinien, to najpierw proszę sprawdzić folder SPAM, a dopiero potem do mnie na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateme Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Przepraszam, że tak późno pytam, ale Homebrewing wycofał się z sponsorowania III miejsca? W paczce nie znalazłem żadnego kuponu itp. Pozostała cześć dotarła w idealnym stanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Po prostu się do nich odezwij, na pewno Ci odpowiedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Czy można spróbować popędzić sędziego od metryczek eliminacyjnych z American Wheat'a? Bo nie bardzo rozumiem jaki jest problem z wysłaniem tego, skoro metryczki sporządzane są przy stole sędziowskim? Wystarczy to zeskanowa/zrobić zdjęcie i wysłać do wszystkich. Z góry dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobry_chlop Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Dostałem metryczkę finałową z kategorii American Wheat, dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquila Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Z tego, co widzę, to arkusze z American Wheat i Witbiera już zostały rozesłane ;d teraz pozostaje tyko czekać na Weizena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Wyślę w tym tygodniu. Stety/Niestety byłem na służbówce w Porugalii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Przepraszam, że tak późno pytam, ale Homebrewing wycofał się z sponsorowania III miejsca? W paczce nie znalazłem żadnego kuponu itp. Pozostała cześć dotarła w idealnym stanie . To moja wina. Późno wysłałem dane laureatów do Homebrewing; przepraszam ale byłem przekonany że zrobiłem to w nastepnym tygodniu po konkursie, ale okazało się że tylko mi się zdawało. Niebawem nagrody dotrą. Żaden kupon nie jest potrzebny. Co do Centrum Piwowarstwa, to laureaci muszą złożyć zamówienie z dopiskiem że to nagroda w VIII KPD w Poznaniu. Zmówienie do 100zł jest bezpłatne, jeżeli będzie na większą kwotę to różnicę trzeba dopłacić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Przepraszam, że tak późno pytam, ale Homebrewing wycofał się z sponsorowania III miejsca? W paczce nie znalazłem żadnego kuponu itp. Pozostała cześć dotarła w idealnym stanie . Homebrewing.pl nie wycofało się ze sponsoringu, jutro wysyłamy paczki, więc przed weekendem powinny być u Was Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateme Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Wogosz, Dori dziękuję za informację. Czekam z niecierpliwością . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się