Skocz do zawartości

Kaliniec


Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsza infekcja w browarze #10,moczenie sprzętu w NaOH.Myślałem ,że wylanie 20 L piwa w kanał,to banał :roll: ,płakałem jak wylewałem.Nawet nie czuje,jak rymuje :D

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podejrzewam kawe z ekspresu. Ekspres automatyczny,wiec kawa przelata przez cały środek,troche syfu w środku zawsze jest.Gdybym zrobił w zwykłym kolbowym,możliwe,że bym już butelkował.

 

Edit.(11.03.2017) otworzyłem butelkę Brown ALe Wędzonego,do którego eksperymentalnie dodałem kawy z ekspresu.Piwo wyszło na spacer z aptecznym posmakiem.Mamy winowajce :)

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka#12

07.03.2017 APA

12 Blg     IBU 40


Słody:
1.Pale ale        4    kg
2.Caramel pils

    Bestmaltz  0.4    kg




Chmiel: 

               Citra        45 g

               Mosaic    30 g

Zacieranie: Słody wrzucone do 14 + 2 ml kwasu mlekowego. Ph 5,5
64 C  30min

72 C  30min

Wygrzew


Filtracja:27 litrów 10 brix+ 8 ml kwasu mlekowego.Ph 5,7

Gotowanie:Warzenie 60 min

 

Citra        15g  60 min

Mosaic    15g 10 min

Citra        15g 10 min 

Mosaic    15g 0 min

Citra        15g 0 min
 

Drożdże:US-05

 

25.03.2017 Rozlane do 40 butelek 0,5 i 2 butelek 0,33 z dodatkiem 110g cukru.

19.04.2017 Rozchodzi się błyskawicznie,miało być piwo na lato....hmmm
 

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka#13  08.04.2017 

 

Pszeniczne 13 brix

    


Słody:
1.Pszeniczny     3      kg
2.Pilzneński       2      kg

3.Łuska ryżowa 200  g

Chmiel: 

               Marynka 20g

Zacieranie:

 
- 45°C - 20 min

- 63°C - 40 min

- 72°C - 20 min

Filtracja:5+5+5 litra plus 6 ml kwasu mlekowego

               Uzyskałem 20 litrów 15 brix,rozcieńczone do 11 brix.

 

 

Gotowanie:Warzenie 60 min

                    60 min-Marynka 20g

                    Do fermentora trafiło 21L 13 Brix.

 

 

Drożdże:WB-06 rozsypane na piane.

 

17.04.2017  Pomiar odfermentowania 6 brix,co daje 2,6 plato.Są banany i gruszka,jest gozdzik(podobno,ja tam nic nie czuje, LP mówi,że jest).Piwo kwaskowate,wytrawne i nie puste w smaku.Jak na pierwsze piwo w tym stylu, na sucharach,całkiem fajnie się zapowiada.

19.04.2017 Pomiar 6 brix,rozlew do butelek z 170g cukru.Wyszło 41szt 0,5 litra i 2szt 0,33 litra.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka#14  14.04.2017

 

IPA 14,5 brix

    


Słody:
    1.Pilzneński      5      kg

    2.Caramel pils  0,5   kg

Chmiel: 

               Marynka   20 g

               Citra         50 g

               Cascade   50 g

               Amarillo    50 g

               Simco       100 g

Zacieranie:

                17 litrów wody.

   5 min ph  5,9

                                       10 min ph 5,9 , dodałem 1 ml kwasu mlekowego

                                       15 min ph 5,7  ,dodałem 1 ml kwasu mlekowego

                                       20 min ph 5,6 , zacieranie do końca

                                       Pomiary paskami więc,bardziej na oko:-)

 
 

                               - 66°C - 30 min

                               - 72°C - 30 min

Filtracja:

             6+6+6 litra 6ml kwasu mlekowego

 

 

Gotowanie:

Warzenie 80 min

                    60`  Marynka  20 g,simco 20 g

                    0`    Citra 10g,Amarillo 10g,Cascade 10g,Simco 20 g

                    0`(70°C,55min) Citra,Amarillo,Cascade po 10 g,Simco 20 g

 

Drożdże:Us-05

 

Na zimno:citra 30g,amarillo 30g,cascade 30g,simco 40g

 

03,05.2017  Rozlane do 41 butelek 0,5l z 100g cukru.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Browar zawiesza działalność,nawarzyło się piwa,to teraz trzeba wypić :D Ruszam pełną parą na jesień,dokupuje sprzętu,układam receptury,"odpleśniowywuje" butelki,jest co robić.

W nowym sezonie,planuje przejście na drożdże płynne.Warzenie będzie troszkę ambitniejsze,smaki się pozmieniały,wiec i oczekiwania większe.

Będą RIS-y,BW,dużo płatków" drzewiennych" i sporo wędzonek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
28.09.2017

 warka#15 Stout Owsiany 14,5 BLG

 

Słody:

  1. Pale Ale                                    4 kg
  2. Płatki owsiane podprażone  0,5 kg
  3. Caraaroma                              0,3 kg
  4. Palony jęczmień                     0,3 kg
  5. Carafa spec I                           0,2 kg
  6. Carafa III spec                        0,1 kg

Chmiel:EKG 50 g

 

 

 Zacieranie:

 

 60min 66-67C Słody wrzucone do 15L wody z kranu

 

 

Wysładzanie:

 

Do uzyskania 24L,

 

 

Gotowanie:

 

  1. 60 min  EKG    25 g.
  2. 30 min  EKG    25 g

 

Drożdże: Fm 13 Irlandzkie ciemności starter 1,3 litra. 

 

Fermentacja: Drożdże zadane w temp 16 C.Fermentor trafił do pudła styropianowego, z zamrożoną butelką wody 1,5.

                         Przez pierwsze dwa dni temperatura w pudle 15 C ,trzeciego dnia 16 C,następnie wystawione z pudła do 18 C.

              

 

Do fermentora trafiło 21 litrów 14,5 brix. NaOH o stężeniu 3% zostawia ciemne ślady na powierzchniach woskowanych,lakierowanych :-)

03.10 Sprawdziłem od fermentowanie 3,0 Blg.

06.10 Od fermentowanie bez zmian 3 Blg.

12.10 Warka zlana na cichą,zebrana gęstwa na kolejne piwo.

23.10 Zabutelkowane z dodatkiem 75 g cukru przy 3 Blg. Wyszło 35 butelek 0,5 i 10 butelek 0,33

 

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
 
 03.10.2017

 warka#16 Wędzone Ale 12 BLG  45IBU

 

Słody:

  1. Pale Ale  wędzony wiśnią (Viking)     5 kg

Chmiel:

 

       Magnum 27 g

 

 

 Zacieranie:

 

       30 min 64 C

       30 min  72 C

       Słody wrzucone do 15L wody z kranu

 

 

Wysładzanie:

 

       Do  uzyskania 27L,

 

 

Gotowanie:

 

  1. 60 min  Magnum  27 g

 

Drożdże: S-04

 

Fermentacja:Drożdże zadane do brzeczki w temp 18 C.Włożone do pudła styropianowego z butelką zamrożonej wody 1.5L. Temperatura w pudle 14 C,drożdże startują po 36 godzinach.Temperatura fermentacji przez pierwsze dwa dni 15 C, następnie wyciągniecie z pudła i fermentacja w 18 C

 

Do fermentora trafiło 21 litrów 12Brix.

 

15.10.2017 Odfermentowanie 2,18 Blg .Piwo wydaje się słodkawe, mimo dość dużego odfermentowaia jak na S-04.Wędzonka przyjemna,określiłbym ją jako owocową.

16.10.2017 Właśnie odkryłem,że zamiast EKG wsypałem Magnum,zamiast 25 Ibu mamy 45.

24.10.2017 Zabutelkowane z 100 g cukru,10 butelek 0,33 i 37 butelek 0,5 litra.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 14.10.2017

 warka#17 Milk Stout 15 Blg

 

Słody:

  1. Pale Ale                       3,0    kg
  2. Monachijski jasny      0,60 kg
  3. Płatki owsiane            0,50 kg
  4. Specjal W                     0,25 kg
  5. Karmelowy 600           0,2   kg
  6. Czekoladowy jasny    0,18 kg
  7. Carafa II spec              0,18 kg
  8. Carafa III spec             0,18 kg

  Dodatki:

     

  1.Laktoza                  0,5 kg

  2.Płatki kokosowe   0,3 kg na cichą

  3.Kawa ziarna          50 g na cichą

  4.Wanilia                   2 Laski na cichą

 

Chmiel:

 

       EKG 30 g

 

 

 Zacieranie:

 

       60 min 67C

       Słody wrzucone do 15L wody z kranu

 

 

Wysładzanie:

 

       16 litrów wody+6 ml kwasu mlekowego.,

 

 

Gotowanie:

 

  1. 60 min  EKG 30 g

 

Drożdże: Gęstwa Fm 13 Irlandzkie Ciemności  130 ml.

Do fermentora trafiło 22 litry brzeczki 15 Brix ,schłodzone do 16 C.

 

Fermentacja:Brzeczka fermentuje w stałych 15C drugi dzień,jutro zacznę podnosić temperaturę.

20.10 Kontrola odfermentowania 9,1 Brix ,po naszemu będzie 4,99 Blg.

28.10 Kontrola przed przelaniem na cichą 9,1 Brix.

29.10 Piwo przelane na cichą,zebrana gęstwa na Risa,dodane dwie laski wanilii i 300g płatków kokosowych.

04.11 Dodane 50g kawy w ziarnach,podgrzane w piekarniku 140`C 10 min.

07.11 Piwo rozlane do 29 But 0,5 i 15 But 0,33 .Cukru dodałem 75g.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 29.10.2017

 warka#18 RIS 23,5 Brix

 

Słody:

  1. Pale Ale                        8,0  kg
  2. Karmelowy 600           0,5  kg
  3. Pszeniczny                   0,5  kg
  4. Carafa III spec             0,25 kg
  5. Palony jęczmień          0,25 kg
  6. Czekoladowy jasny      0,2  kg
  7.  

  Dodatki:

     

  1.Płatki dębowe macerowane w whisky 50 g.

  2.Wanilia

  3.Sliwki wędzone.

 

Chmiel:

 

       Magnum  75 g

       EKG          20 g

 

 

 Zacieranie:

 

       25 min 65 C.

       40 min 70 C.

       10 min 78 C.

       Słody wrzucone do 25L wody z kranu.

 

 

Wysładzanie:

 

       Do uzyskania 24 litrów 21,5 brix

 

 

Gotowanie:

 

  1. 60 min  Magnum   75 g
  2. 60 min  EKG            20 g

 

Drożdże: Gęstwa Fm 13 Irlandzkie Ciemności 200 ml .

 

Fermentacja: 29.10 Do fermentora trafiło 19 litrów 23,5 brix, schłodzone do 13`C.Fermentor wstawiony do pudła z 1,5l butelką zamrożonej wody.Temperatura w                                             pudle 15 C.

                         30.10 Fermentacja ruszyła temperatura w pudle 12`C ,jutro wyjeżdżam i piwo będzie fermentowało dalej w 15-16`C .

                         04.11 Odfermentowanie 7,3 Blg.

                         17.11 Przelane na cichą,dodane 50 g płatków dębowych średnio opiekanych, macerowanych w whisky 4 miesiące.Wanilia niestety się spaliła w                                                  mikrofalówce .Blg spadło do 6,7  .   

                          20.11 Zakupiłem nową laskę....wanilii:-) tym razem podgrzałem w piekarniku i dodałem do piwa. 

                          25.11   Dodałem 320g śliwek wędzonych z pestką,wrzuciłem na żywca. 

                          02.12 Piwo rozlane do 53 butelek 0,33l z dodatkiem 60g  cukru. Blg na poziomie 6,7.     

                          23.03.2018 Piwko wyszło mega:-)Może nie Ris,bliżej mu jednak do portera ,najlepsze piwo jakie do tej pory uwarzyłem.                        

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 11.11.2017

 warka#19  Amber Ale12 blg

 

Słody:

  1. Pale Ale                      3 kg
  2. Monachijski              1 kg
  3. Karmelowy 400       0,25 kg
  4. Biszkoptowy           0.25 kg

  

     

 

 

Chmiel:

 

Cascade 100g

Sorchi Ace 20g

 

       

 

 

 Zacieranie:

 

       60 min 67`C

 

 

Wysładzanie:

 

       Do uzyskania 29 litrów .

 

 

Gotowanie:

 

  1. 60 min  20g Sorachi Ace
  2. 20 min  20g Cascade 
  3. 0 min     25g Cascade

 

Drożdże: Us-05

 

Fermentacja:Do fermentora trafiło 25 litrów 12 brix.Fermentacja w 15C ,podniesiona po 3 dniach do 17C.

                        17.11 Odfermentowanie 4 Blg.

 

                        26.11 Dodałem 55g Cascade na cichą.

                        29.11 Piwo rozlane do 30 butelek 0,5 i 15 butelek 0,33 z dodatkiem 110g cukru.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Warka#18 Ris zabutelkowana,wyszło 53 butelki 0,33. Jak widać zabawiłem się w lakowanie, właściwie w woskowanie. Dodatek 320g śliwki wędzonej,prawie przykrył płatki dębowe.W smaku czuć zarówno śliwkę jak i wędzonkę.Co miesiąc planuje otwierać butelkę i sprawdzać co się dzieje.

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

09977a4a1993e34d5b8b2386b15e50cd.jpg

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 10.12.2017

 warka#20  Śniadaniowe 13 blg

 

Słody:

  1. Pilzneński   4 kg
  2. Carapils     0,5 kg

  

     

 

 

Chmiel:

 

Sybilla 45 g

Sazz    75 g

 

       

 

 

 Zacieranie:

 

       30 min 65`C

       30 min 72`C

 

 

Wysładzanie:

 

       5+5+5 litrów 

 

 

Gotowanie:

 

  1. 60 min  45 g Sybilla
  2. 20 min  25 g Sazz

 

Drożdże: FM 52 starter 1,2 litra

 

Fermentacja: 23.12 Przelane na cichą przy blg 3,75. Dodane 75g Sazza.

                        27.12 Piwo rozlane do butelek. Wyszło 37 butelek 0,5 litra i 3 butelki 0,33 litra.Zabutelkowane z 95g cukru.

                       26.03.2018 Srednio,nawet poniżej średniej.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 28.12.2017

 warka#21  IPA 15-16 blg 60IBU

 

Słody:

  1. Pale Ale                 3,5 kg
  2. Pilzneński              1   kg
  3. Caramel Pils          0,5 kg
  4. Pszeniczny             0,5 kg

  

     

 

 

Chmiel:

 

Mosaic      100 g

Citra             50 g

Simco          50 g

Amarillo      50 g

Sybilla         60g

Sorachi Ace 15g

 

       

 

 

 Zacieranie:

 

       30 min 66`C +5 ml kwasu mlekowego

       30 min 72`C 

 

 

Wysładzanie:

 

       5+5+5 litrów +6ml kwasu mlekowego

 

 

Gotowanie:

 

  1. 60 min  Sybilla 60 g ,Sorachi Ace 15 g
  2. 0  min  Mosaic 20g,Citra 10g,Simco 10g,Amarillo 10g
  3. 0 min(75C przez 60 min) Mosaic 20g,Citra 10g,Simco 10g,Amarillo 10g +zest z dwóch grejpfrutów,2 limonek i 2 cytryn.

 

Drożdże: FM 52  gęstwa

 

Fermentacja:Do fermentora trafiło 20 litrów 15BLG.Brzeczka schłodzona do 16C.Fermentacja w 17C otoczenia.

                       04.01 Odfermentowanie 7,9 brix( 3,2 Blg).

                       Na cichą Mosaic 60g,Citra 30g,Simco 30g,Amarillo 30g.

26.03.2018 Bardzo dobre piwo,lekka trawiastość.Piwo zbierało dobre opinie.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.