Thorgall Opublikowano 21 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 (edytowane) Pierwsza infekcja w browarze #10,moczenie sprzętu w NaOH.Myślałem ,że wylanie 20 L piwa w kanał,to banał ,płakałem jak wylewałem.Nawet nie czuje,jak rymuje Edytowane 21 Lutego 2017 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Szkoda piwa, zwłaszcza że fajny przepis. Jak sądzisz, na którym etapie mogło się coś przyplątać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 (edytowane) Podejrzewam kawe z ekspresu. Ekspres automatyczny,wiec kawa przelata przez cały środek,troche syfu w środku zawsze jest.Gdybym zrobił w zwykłym kolbowym,możliwe,że bym już butelkował. Edit.(11.03.2017) otworzyłem butelkę Brown ALe Wędzonego,do którego eksperymentalnie dodałem kawy z ekspresu.Piwo wyszło na spacer z aptecznym posmakiem.Mamy winowajce Edytowane 11 Marca 2017 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Pierwsza infekcja Jakie miałeś objawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Biały nalot z bąblami i zapach syropu na kaszel,lekarstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 (edytowane) Warka#12 07.03.2017 APA 12 Blg IBU 40Słody:1.Pale ale 4 kg2.Caramel pils Bestmaltz 0.4 kgChmiel: Citra 45 g Mosaic 30 gZacieranie: Słody wrzucone do 14 + 2 ml kwasu mlekowego. Ph 5,564 C 30min 72 C 30min WygrzewFiltracja:27 litrów 10 brix+ 8 ml kwasu mlekowego.Ph 5,7 Gotowanie:Warzenie 60 min Citra 15g 60 min Mosaic 15g 10 min Citra 15g 10 min Mosaic 15g 0 min Citra 15g 0 min Drożdże:US-05 25.03.2017 Rozlane do 40 butelek 0,5 i 2 butelek 0,33 z dodatkiem 110g cukru. 19.04.2017 Rozchodzi się błyskawicznie,miało być piwo na lato....hmmm Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 26 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) Warka#13 08.04.2017 Pszeniczne 13 brix Słody:1.Pszeniczny 3 kg2.Pilzneński 2 kg 3.Łuska ryżowa 200 g Chmiel: Marynka 20g Zacieranie: - 45°C - 20 min - 63°C - 40 min - 72°C - 20 min Filtracja:5+5+5 litra plus 6 ml kwasu mlekowego Uzyskałem 20 litrów 15 brix,rozcieńczone do 11 brix. Gotowanie:Warzenie 60 min 60 min-Marynka 20g Do fermentora trafiło 21L 13 Brix. Drożdże:WB-06 rozsypane na piane. 17.04.2017 Pomiar odfermentowania 6 brix,co daje 2,6 plato.Są banany i gruszka,jest gozdzik(podobno,ja tam nic nie czuje, LP mówi,że jest).Piwo kwaskowate,wytrawne i nie puste w smaku.Jak na pierwsze piwo w tym stylu, na sucharach,całkiem fajnie się zapowiada. 19.04.2017 Pomiar 6 brix,rozlew do butelek z 170g cukru.Wyszło 41szt 0,5 litra i 2szt 0,33 litra. Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka#14 14.04.2017 IPA 14,5 brix Słody: 1.Pilzneński 5 kg 2.Caramel pils 0,5 kg Chmiel: Marynka 20 g Citra 50 g Cascade 50 g Amarillo 50 g Simco 100 g Zacieranie: 17 litrów wody. 5 min ph 5,9 10 min ph 5,9 , dodałem 1 ml kwasu mlekowego 15 min ph 5,7 ,dodałem 1 ml kwasu mlekowego 20 min ph 5,6 , zacieranie do końca Pomiary paskami więc,bardziej na oko:-) - 66°C - 30 min - 72°C - 30 min Filtracja: 6+6+6 litra 6ml kwasu mlekowego Gotowanie: Warzenie 80 min 60` Marynka 20 g,simco 20 g 0` Citra 10g,Amarillo 10g,Cascade 10g,Simco 20 g 0`(70°C,55min) Citra,Amarillo,Cascade po 10 g,Simco 20 g Drożdże:Us-05 Na zimno:citra 30g,amarillo 30g,cascade 30g,simco 40g 03,05.2017 Rozlane do 41 butelek 0,5l z 100g cukru. Edytowane 6 Maja 2017 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Browar wzbogacił się o chłodnice zanurzeniową.Kupiona na forum ,od kolegi kuba74. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 4 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Browar zawiesza działalność,nawarzyło się piwa,to teraz trzeba wypić Ruszam pełną parą na jesień,dokupuje sprzętu,układam receptury,"odpleśniowywuje" butelki,jest co robić. W nowym sezonie,planuje przejście na drożdże płynne.Warzenie będzie troszkę ambitniejsze,smaki się pozmieniały,wiec i oczekiwania większe. Będą RIS-y,BW,dużo płatków" drzewiennych" i sporo wędzonek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 2 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Kolejny zakup do browaru.Mieszadło magnetyczne (mundex),kolba 2L i rdzeń (Alepiwo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 25 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 https://photos.app.goo.gl/i7Q66PJPbdATLeQj2 A pochwalę się Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Najnowszy nabytek,jeszcze nie wypróbowany,ale na pewno śrutuje świetnie Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Dziś doszedł,teraz trzeba upolować lodówkę Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Ja swój zamówiłem w niedzielę, więc muszę jeszcze poczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 18 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 (edytowane) 28.09.2017 warka#15 Stout Owsiany 14,5 BLG Słody: Pale Ale 4 kg Płatki owsiane podprażone 0,5 kg Caraaroma 0,3 kg Palony jęczmień 0,3 kg Carafa spec I 0,2 kg Carafa III spec 0,1 kg Chmiel:EKG 50 g Zacieranie: 60min 66-67C Słody wrzucone do 15L wody z kranu Wysładzanie: Do uzyskania 24L, Gotowanie: 60 min EKG 25 g. 30 min EKG 25 g Drożdże: Fm 13 Irlandzkie ciemności starter 1,3 litra. Fermentacja: Drożdże zadane w temp 16 C.Fermentor trafił do pudła styropianowego, z zamrożoną butelką wody 1,5. Przez pierwsze dwa dni temperatura w pudle 15 C ,trzeciego dnia 16 C,następnie wystawione z pudła do 18 C. Do fermentora trafiło 21 litrów 14,5 brix. NaOH o stężeniu 3% zostawia ciemne ślady na powierzchniach woskowanych,lakierowanych :-) 03.10 Sprawdziłem od fermentowanie 3,0 Blg. 06.10 Od fermentowanie bez zmian 3 Blg. 12.10 Warka zlana na cichą,zebrana gęstwa na kolejne piwo. 23.10 Zabutelkowane z dodatkiem 75 g cukru przy 3 Blg. Wyszło 35 butelek 0,5 i 10 butelek 0,33 Edytowane 23 Października 2017 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 30 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 (edytowane) 03.10.2017 warka#16 Wędzone Ale 12 BLG 45IBU Słody: Pale Ale wędzony wiśnią (Viking) 5 kg Chmiel: Magnum 27 g Zacieranie: 30 min 64 C 30 min 72 C Słody wrzucone do 15L wody z kranu Wysładzanie: Do uzyskania 27L, Gotowanie: 60 min Magnum 27 g Drożdże: S-04 Fermentacja:Drożdże zadane do brzeczki w temp 18 C.Włożone do pudła styropianowego z butelką zamrożonej wody 1.5L. Temperatura w pudle 14 C,drożdże startują po 36 godzinach.Temperatura fermentacji przez pierwsze dwa dni 15 C, następnie wyciągniecie z pudła i fermentacja w 18 C Do fermentora trafiło 21 litrów 12Brix. 15.10.2017 Odfermentowanie 2,18 Blg .Piwo wydaje się słodkawe, mimo dość dużego odfermentowaia jak na S-04.Wędzonka przyjemna,określiłbym ją jako owocową. 16.10.2017 Właśnie odkryłem,że zamiast EKG wsypałem Magnum,zamiast 25 Ibu mamy 45. 24.10.2017 Zabutelkowane z 100 g cukru,10 butelek 0,33 i 37 butelek 0,5 litra. Edytowane 28 Października 2017 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 7 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 (edytowane) 14.10.2017 warka#17 Milk Stout 15 Blg Słody: Pale Ale 3,0 kg Monachijski jasny 0,60 kg Płatki owsiane 0,50 kg Specjal W 0,25 kg Karmelowy 600 0,2 kg Czekoladowy jasny 0,18 kg Carafa II spec 0,18 kg Carafa III spec 0,18 kg Dodatki: 1.Laktoza 0,5 kg 2.Płatki kokosowe 0,3 kg na cichą 3.Kawa ziarna 50 g na cichą 4.Wanilia 2 Laski na cichą Chmiel: EKG 30 g Zacieranie: 60 min 67C Słody wrzucone do 15L wody z kranu Wysładzanie: 16 litrów wody+6 ml kwasu mlekowego., Gotowanie: 60 min EKG 30 g Drożdże: Gęstwa Fm 13 Irlandzkie Ciemności 130 ml. Do fermentora trafiło 22 litry brzeczki 15 Brix ,schłodzone do 16 C. Fermentacja:Brzeczka fermentuje w stałych 15C drugi dzień,jutro zacznę podnosić temperaturę. 20.10 Kontrola odfermentowania 9,1 Brix ,po naszemu będzie 4,99 Blg. 28.10 Kontrola przed przelaniem na cichą 9,1 Brix. 29.10 Piwo przelane na cichą,zebrana gęstwa na Risa,dodane dwie laski wanilii i 300g płatków kokosowych. 04.11 Dodane 50g kawy w ziarnach,podgrzane w piekarniku 140`C 10 min. 07.11 Piwo rozlane do 29 But 0,5 i 15 But 0,33 .Cukru dodałem 75g. Edytowane 8 Listopada 2017 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 14 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 (edytowane) 29.10.2017 warka#18 RIS 23,5 Brix Słody: Pale Ale 8,0 kg Karmelowy 600 0,5 kg Pszeniczny 0,5 kg Carafa III spec 0,25 kg Palony jęczmień 0,25 kg Czekoladowy jasny 0,2 kg Dodatki: 1.Płatki dębowe macerowane w whisky 50 g. 2.Wanilia 3.Sliwki wędzone. Chmiel: Magnum 75 g EKG 20 g Zacieranie: 25 min 65 C. 40 min 70 C. 10 min 78 C. Słody wrzucone do 25L wody z kranu. Wysładzanie: Do uzyskania 24 litrów 21,5 brix Gotowanie: 60 min Magnum 75 g 60 min EKG 20 g Drożdże: Gęstwa Fm 13 Irlandzkie Ciemności 200 ml . Fermentacja: 29.10 Do fermentora trafiło 19 litrów 23,5 brix, schłodzone do 13`C.Fermentor wstawiony do pudła z 1,5l butelką zamrożonej wody.Temperatura w pudle 15 C. 30.10 Fermentacja ruszyła temperatura w pudle 12`C ,jutro wyjeżdżam i piwo będzie fermentowało dalej w 15-16`C . 04.11 Odfermentowanie 7,3 Blg. 17.11 Przelane na cichą,dodane 50 g płatków dębowych średnio opiekanych, macerowanych w whisky 4 miesiące.Wanilia niestety się spaliła w mikrofalówce .Blg spadło do 6,7 . 20.11 Zakupiłem nową laskę....wanilii:-) tym razem podgrzałem w piekarniku i dodałem do piwa. 25.11 Dodałem 320g śliwek wędzonych z pestką,wrzuciłem na żywca. 02.12 Piwo rozlane do 53 butelek 0,33l z dodatkiem 60g cukru. Blg na poziomie 6,7. 23.03.2018 Piwko wyszło mega:-)Może nie Ris,bliżej mu jednak do portera ,najlepsze piwo jakie do tej pory uwarzyłem. Edytowane 26 Marca 2018 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 4 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 (edytowane) 11.11.2017 warka#19 Amber Ale12 blg Słody: Pale Ale 3 kg Monachijski 1 kg Karmelowy 400 0,25 kg Biszkoptowy 0.25 kg Chmiel: Cascade 100g Sorchi Ace 20g Zacieranie: 60 min 67`C Wysładzanie: Do uzyskania 29 litrów . Gotowanie: 60 min 20g Sorachi Ace 20 min 20g Cascade 0 min 25g Cascade Drożdże: Us-05 Fermentacja:Do fermentora trafiło 25 litrów 12 brix.Fermentacja w 15C ,podniesiona po 3 dniach do 17C. 17.11 Odfermentowanie 4 Blg. 26.11 Dodałem 55g Cascade na cichą. 29.11 Piwo rozlane do 30 butelek 0,5 i 15 butelek 0,33 z dodatkiem 110g cukru. Edytowane 3 Grudnia 2017 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Warka#18 Ris zabutelkowana,wyszło 53 butelki 0,33. Jak widać zabawiłem się w lakowanie, właściwie w woskowanie. Dodatek 320g śliwki wędzonej,prawie przykrył płatki dębowe.W smaku czuć zarówno śliwkę jak i wędzonkę.Co miesiąc planuje otwierać butelkę i sprawdzać co się dzieje. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Edytowane 4 Grudnia 2017 przez Thorgall Gawron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Wyglądają elegancko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Wyglądają elegancko. Oby tak samo smakowałoWysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 (edytowane) 10.12.2017 warka#20 Śniadaniowe 13 blg Słody: Pilzneński 4 kg Carapils 0,5 kg Chmiel: Sybilla 45 g Sazz 75 g Zacieranie: 30 min 65`C 30 min 72`C Wysładzanie: 5+5+5 litrów Gotowanie: 60 min 45 g Sybilla 20 min 25 g Sazz Drożdże: FM 52 starter 1,2 litra Fermentacja: 23.12 Przelane na cichą przy blg 3,75. Dodane 75g Sazza. 27.12 Piwo rozlane do butelek. Wyszło 37 butelek 0,5 litra i 3 butelki 0,33 litra.Zabutelkowane z 95g cukru. 26.03.2018 Srednio,nawet poniżej średniej. Edytowane 26 Marca 2018 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 22 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 (edytowane) 28.12.2017 warka#21 IPA 15-16 blg 60IBU Słody: Pale Ale 3,5 kg Pilzneński 1 kg Caramel Pils 0,5 kg Pszeniczny 0,5 kg Chmiel: Mosaic 100 g Citra 50 g Simco 50 g Amarillo 50 g Sybilla 60g Sorachi Ace 15g Zacieranie: 30 min 66`C +5 ml kwasu mlekowego 30 min 72`C Wysładzanie: 5+5+5 litrów +6ml kwasu mlekowego Gotowanie: 60 min Sybilla 60 g ,Sorachi Ace 15 g 0 min Mosaic 20g,Citra 10g,Simco 10g,Amarillo 10g 0 min(75C przez 60 min) Mosaic 20g,Citra 10g,Simco 10g,Amarillo 10g +zest z dwóch grejpfrutów,2 limonek i 2 cytryn. Drożdże: FM 52 gęstwa Fermentacja:Do fermentora trafiło 20 litrów 15BLG.Brzeczka schłodzona do 16C.Fermentacja w 17C otoczenia. 04.01 Odfermentowanie 7,9 brix( 3,2 Blg). Na cichą Mosaic 60g,Citra 30g,Simco 30g,Amarillo 30g. 26.03.2018 Bardzo dobre piwo,lekka trawiastość.Piwo zbierało dobre opinie. Edytowane 26 Marca 2018 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się