kantor Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Inna sprawa, jak często masz do czynienia ze szczelnym fermentorem? Moje się wszystkie rozszczelniły po dwóch użyciach. Kupuje się sprawdzone marki Jakoś z jednych sklepów zawsze miałem super szczelne, ze szczelnością trwałą w czasie, a z innych nie bardzo już jako nowe Więc od jakiś 2-3 lat mam wszystkie szczelne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Fermentory biowinu się rozszczelniają po paru warkach. Ale i na to jest sposób. Przy napowietrzanie warki poprzez trzachanie fermentorem piana i brzeczka obkleja miejsce zamknięcia fermentora i go uszczelnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Przy napowietrzanie warki poprzez trzachanie fermentorem piana i brzeczka obkleja miejsce zamknięcia fermentora i go uszczelnia. i Ty to tak serio piszesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Przy jopejskim może i uszczelnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 (edytowane) Fermentorami biowinu boję się trzacham z NaOH bo kapie mi po bokach. Wiec przy trzachaniu brzeczką, piana i brzeczka też lekko wylatuje. Jako że jest słodka to zakleja wszelkie nieszczelności (po wyschnieciu) - u mnie to działa i rurka bulka. Kiedyś napowietrzalem tylko poprzez przelewanie i nic nie bulkało w rurce. Edytowane 24 Sierpnia 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Jako że jest słodka to zakleja wszelkie nieszczelności a nie obawiasz się, że z tej drogi tylko w przeciwnym kierunku podażą jakieś niechciane drobnoustroje korzystając z tej brzeczki jako pożywki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Jak jest dziura to i tak mogą podążać. Każdy z was ma szczelne fermentory tak że jak w w środku ma parę litrów płynu i go obróci do góry nogami bądź mocniej potrzesie to nie robią się mokre krawędzie na styku wieka? Mam 5 fermentorów biowin i w każdym mam to samo. Wiec jak napowietrzanie brzeczke poprzez trzachanie to też wam trochę brzeczki ucieka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Każdy z was ma szczelne fermentory tak że jak w w środku ma parę litrów płynu i go obróci do góry nogami bądź mocniej potrzesie to nie robią się mokre krawędzie na styku wieka? Pewnie nie, ale chyba mało komu przychodzi do głowy, aby uszczelniać fermentor brzeczką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Przecież nie robię tego specjalnie - to jest efekt uboczny napowietrzania brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 to jest efekt uboczny napowietrzania brzeczki jak widać z możliwą wartością dodaną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się