astamoth Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 cześć Podczas robienia dwóch ostatnich warek, zaobserwowałem dziwne przekłamanie przy pomiarze BLG. Wszystkie pomiary robię tym samym spławikiem a brzeczka ma temp około 25 stopni. Spławik w wodzie pokazuje zero. I teraz tak, do zacierania użyłem 7kg słodu, wielkość warki 25l. Z BrewTarget wychodziło, że powinienem uzyskać około 16BLG. Po filtracji dokonałem pomiaru i wszyło, że mam 13,5BLG. Samo zacieranie i wysładzanie przebiegło prawidłowo, więc mnie to zdziwiło ... myślałem, że może jakiś trefny słód. No ale 13,5 też może być więc zacząłem gotowanie i potem chłodzenie. Podczas gotowania dolałem 3,5l wody i ostatecznie po chłodzeniu wyszło mi 24l brzeczki. Ponownie dokonałem pomiaru gęstości i niespodzianka, wyszło 16,5 BLG. O co tutaj chodzi? Z ilości odparowanej wody mógłbym mieć jeden stopień więcej ale trzy? Żeby było ciekawiej, to nie jest pojedynczy przypadek, bo w przedostatniej warce przed gotowaniem zmierzyłem 16BLG a po chłodzeniu 18,5BLG. Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Wymieszałeś po wysładzaniu dokładnie brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astamoth Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Tak. Przy zlewaniu do garnka dokładnie się wymieszała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 do zacierania użyłem 7kg słodu, wielkość warki 25l. Z BrewTarget wychodziło, że powinienem uzyskać około 16BLG. Nie wiem jaką wydajność ustawiłeś w BT, ale u mnie przy ustawionej wydajności 80%, z 7kg zasypu wyszło 25l o ekstrakcie 19,3 blg. Coś mi tu nie gra... Obstawiam błąd pomiaru. Może źle schłodzona brzeczka do pomiaru albo trefny spławik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Z ilości odparowanej wody mógłbym mieć jeden stopień więcej ale trzy? Przy dobrym grzaniu bez problemu przez godzinę gotowania podbijesz o 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Ja moją pierwszą warke 21,5 litra,gotowałem 1,5 godziny ,100% pilzneńskiego.W trakcjie warzenia,dolałem 1,5 litra wody,do fermentora trafiło 15 litrów. Odparowanie spore,wiec podbicie 3blg jak najbardziej możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astamoth Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 do zacierania użyłem 7kg słodu, wielkość warki 25l. Z BrewTarget wychodziło, że powinienem uzyskać około 16BLG.Nie wiem jaką wydajność ustawiłeś w BT, ale u mnie przy ustawionej wydajności 80%, z 7kg zasypu wyszło 25l o ekstrakcie 19,3 blg. Coś mi tu nie gra... Obstawiam błąd pomiaru. Może źle schłodzona brzeczka do pomiaru albo trefny spławik. W BT jest ustawione 75% i taką faktycznie mam wydajność. 19BLG nijak nie wyjdzie bez odparowania części wody podczas gotowania. A jak już napisałem, wody odparowało nie więcej jak 1 litr, gdyż była uzupełniana na bieżąco. Spławik jest sprawny, temp brzeczki każdorazowo sprawdzałem przed pomiarem. Z ilości odparowanej wody mógłbym mieć jeden stopień więcej ale trzy?Przy dobrym grzaniu bez problemu przez godzinę gotowania podbijesz o 3°Blg. Ja moją pierwszą warke 21,5 litra,gotowałem 1,5 godziny ,100% pilzneńskiego.W trakcjie warzenia,dolałem 1,5 litra wody,do fermentora trafiło 15 litrów. Odparowanie spore,wiec podbicie 3blg jak najbardziej możliwe. Nigdzie nie napisałem, że jest to niemożliwe. Napisałem, że podczas gotowania dolałem 3,5 litra wody, więc odparowanie nie było większe jak 1 litr. Przed gotowaniem troszkę ponad 25l, po gotowaniu 24l. Przy takiej różnicy nie da rady uzyskać wzrostu gęstości o 3BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 No to raczej cudów niema,a podziałka w spławiku nie lata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astamoth Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Spławik działa prawidłowo. To była pierwsza rzecz którą sprawdzałem. Mam jedną teorię, pewnie naciąganą, ale co tam. Oba pomiary, które wyszły "zaniżone", wykonałem bezpośrednio po wyjęciu brzeczki z lodówki. Najpierw pobrałem z garnka trochę brzeczki, która miała około 60-65 stopni i wstawiłem do schłodzenia do lodówki. Po wyjęciu sprawdziłem termometrem, że brzeczka ma około 25 stopni i dokonałem pomiaru gęstości. Nie wiem czy to może mieć jakikolwiek wpływ. Wszystkie inne pomiary wykonane podczas warzenia wskazały sensowne wyniki. Następnym razem odstawię brzeczkę, żeby sama się schłodziła do temperatury pokojowej ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 może ciśnienie atmosferyczne się zmieniło dziwna sprawa i myślę że sposób chłodzenia nie ma znaczenia może tak, czy ilość brzeczki przed i po gotowaniu mierzyłeś w tym samym, może miarki mają rozbieżność i wcale nie było np. 25 tylko 26 czy 7 przed gotowaniem, a po gotowaniu jak było mierzone w innym to może zniżało i nie było 24 tylko 23? tu litr,tam litr i dwa różnicy na końcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astamoth Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 może ciśnienie atmosferyczne się zmieniło dziwna sprawa i myślę że sposób chłodzenia nie ma znaczenia może tak, czy ilość brzeczki przed i po gotowaniu mierzyłeś w tym samym, może miarki mają rozbieżność i wcale nie było np. 25 tylko 26 czy 7 przed gotowaniem, a po gotowaniu jak było mierzone w innym to może zniżało i nie było 24 tylko 23? tu litr,tam litr i dwa różnicy na końcu Mierzyłem w tym samym garnku przy użyciu wyskalowanej w litrach łyżki Wg. BT wygotowanie 2 litrów dało by mi +1,2 BLG a my tu mówimy o różnicy 3 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 przed napowietrzaniem i zadaniem drożdży pomiar robiłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astamoth Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Tak, pomiar zrobiłem 30min po zakończeniu chłodzenia ale przed napowietrzaniem i zadaniem drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mechatron Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Nie jest to może bezpośrednio związane z tematem, ale dobrze jest się zaopatrzeć w refraktometr. W trakcie warzenia bardzo ułatwia robotę. Poza tym zawsze to dwa pomiary... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 No nie wiem, wtedy dopiero zaczną się problemy... A czemu refraktometr pokazuje 12,3Blg a spławik 12,4Blg? A czemu na spławiku odfermentowało do 2 a refraktometr po korekcji daje 2,5? I takie tam. Tak jakby to było najważniejsze w piwowarstwie Mechatron i mikemat 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Odświeże delikatnie temat. Dziś warzyłem stouta owsianego,zestaw BA 13 blg.Wysładzałem do uzuskania 23L brzeczki,robie pomiar a tu suprajs,7blg:-) Spodziewałem sie 10-11 stopni,zamieszałem raz jeszcze bardzo dokładnie,nastepny pomiar 11 blg.Jak sie okazuje,zamieszać to trzeba umić;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mechatron Opublikowano 4 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 Na czym wysładzałeś? To jest dość istotne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 4 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 Na czym wysładzałeś? To jest dość istotne To pytanie do mnie?Jeśli tak,to nie rozumie pytania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astamoth Opublikowano 4 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 Ja przy kolejnej warce mam zamiar dobrze rozmieszać brzeczkę po wysładzaniu. Zobaczymy. Swoją drogą, jeżeli wprawienie piwa w ruch wirowy przy zlewaniu nie wymieszało dokładnie brzeczki, to pewnie to samo się dzieje przy mieszaniu surowca do refermentacji ... chyba lepiej sobie pomóc łyżką ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kistapiwa Opublikowano 4 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 Czy ktos może mi wyjaśnic jak to możliwe, że po ferementacji RISa 21blg balingomierz wskazuje 2,5 blg? W teksturze i smaku czuc wyraznie gestosc i slodycz. Nie chce mi sie wierzyć ze piwo odfermentowalo tak gleboko. Spalwik na pewno jest dobry bo przy warzeniu wskazuje wynik taki jak refraktometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 4 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 No to zmierz refraktometrem teraz, przelicz odpowiednio uwzględniając alkohol i zobacz ile wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kistapiwa Opublikowano 4 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 Pomiar refraktometrem jest po przeliczeniu bardziej miarodajny, ale zastanawia mnie czemu na splawiku wychodzi taki pomiar. Z tego co mi se wydawalo to pomiar po fermentacji nie wymaga zadnego przeliczania. Chyba ze przy mocnych piwach jest inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 (edytowane) Z tego co mi se wydawalo to pomiar po fermentacji nie wymaga zadnego przeliczania. tylko dla piw lekkich. Dla piw z większą zawartością alkoholu jeśli chcesz znać faktyczną gęstość końcową, trzeba by uwzględniać jednak korektę na alkohol. Edytowane 4 Września 2016 przez Dr2 kistapiwa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astamoth Opublikowano 11 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 A wracając do mojego tematu. Wygląda na to, że brzeczka była niedokładnie wymieszana i dlatego wychodził zaniżony pomiar. Wniosek taki, że jak ktoś miesza surowieć do refermentacji zlewając na niego piwo i dodatkowo już nie miesza, to prosi się o granaty. Wprawienie piwa w ruch wirowy nie wymiesza dokładnie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 11 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Żeby dobrze wymieszać trzeba podczas mieszania robić ósemki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się