dudi Opublikowano 12 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 witajcie, dziś spróbuje swojego piwa jak będzie dobrze nagazowane to do piwnicy na miesiąc. Jutro jadę po składniki do Chorzowa sklep piwopiweczko.pl i wymyśliłem sobie takie składniki na 2 warkę 1 Coopers - Australian Pale Ale http://piwopiweczko.pl/Coopers-Australian-Pale-Ale-,62.html 2 Bruntal - Jasny Ekstrakt 1,7 kg http://piwopiweczko.pl/Bruntal-Jasny-Ekstrakt-17-kg-LIGHT-,1072.html 3 Safale S-04 http://piwopiweczko.pl/DROZDZE-SAFALE-S-04-Fermentis-,398.html Piwo nie będzie najtańsze bo butelka 0,5L wychodzi około 2zł ale niech będzie na starcie. Macie jakieś sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Masz możliwość zacierać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 12 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Narazie nie, po nowym roku spróbuję skompletować sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 13 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 (edytowane) 2 warka nastawiona: Coopers Real Ale 1,7 + ekst. słodowy Bruntal 1,7 + drożdże z zestawu coopers Drożdże uwodnione w 24C na 30min, pojawił się krem na górze oraz pęcherze powietrza, drożdże zadane do brzeczki w 26C po 30 min temp już 24C będę się starał utrzymać stałą temp 20C. BLG początkowe 11,5 do 12 nastaw 21L nie jak w instrukcji 23L dla poprawy smaku:) Jak koledzy pisali zostawiam brzęczkę na 14 dni w spokoju. Następna warka po nowym roku z zacieraniem Edytowane 13 Października 2016 przez dudi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Temperatura zadania drożdży jak i temperatura fermentacji niestety stanowczo za duża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 14 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 ale mieściła się w widełkach 21 - 27C i krytycznym 30+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 ale mieściła się w widełkach 21 - 27C i krytycznym 30+ To że się mieściła oznacza, że drożdże będą fermentować. Lecz wcale nie oznacza, że fermentacja będzie zdrowa. W górnych granicach widełek produkowane są niepożądane związki, między innymi wysokie alkohole. Przez co piwo może woniać wódą lub w skrajnych przypadkach nawet rozpuszczalnikiem. Dla granica daje czystszy profil smakowy i aromatyczny. Fermentacja trwa troszkę dłużej, a w zamian otrzymujemy lepszy produkt finalny. dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 2 warka nastawiona: Coopers Real Ale 1,7 + ekst. słodowy Bruntal 1,7 + drożdże z zestawu coopers Będzie ok. Real Ale było jednym z moich ulubionych brewkitów (za czasów brewkitów... ) Fermentowałem w 21-22C i było ok. Jeśli będziesz utrzymywał max 20C to powinno wyjść jeszcze lepsze niż mi. Tylko ja jeszcze dochmielałem na zimno... dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 ale mieściła się w widełkach 21 - 27C i krytycznym 30+ dudi a skąd Tobie takie widełki wyszły? (czego to już nie wypisują w różnych miejscach) Jeśli kupujesz osobiście w sklepie piwowarskim (a tak chyba pisałeś kiedyś) to następnym razem może poczekaj w sklepie na jakiego piwowara i pogadaj więcej z nim o robieniu piwa dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 14 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 (edytowane) Temperaturę utrzymuje już w granicy 20C zaledwie 10 godzin po zadaniu drożdży. Wczoraj jak fermentor miał 26 zadałem drożdże i przedstawiłem w chłodne miejsce ale ok zapisze sobie tą uwagę. Widełki 21-27 z instrukcji Coopersa Edytowane 14 Października 2016 przez dudi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Widełki 21-27 z instrukcji Coopersa To są mocno zawyżone wartości, fermentowałem ostatnio w 16 stopniach tymi drożdżami i normalnie ruszyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 14 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Dla ścisłości temp. które podałem opisują zadanie drożdży do brzeczki a nie fermentacje. Piszę w instrukcji że zadanie drożdży do brzeczki o niższej niż 21C może skutkować nie wystartowaniem. Piana w nastawie około 5-7cm bulka z rurki aż miło, temp. teraz 20C Jeatem dobrej myśli :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 opisują zadanie drożdży do brzeczki a nie fermentacje. a wg mnie powinno się je zadawać w temp. fermentacji Piszę w instrukcji że zadanie drożdży do brzeczki o niższej niż 21C może skutkować nie wystartowaniem czego to tam już nie wypisują temp. teraz 20C otoczenia czy brzeczki fermentującej bo to różnica jest? Jeatem dobrej myśli :-) Ja też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 15 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 (edytowane) temp. brzeczki już wiem Panowie dziś wstałem przed południem i zastałem taki widok http://www.fotosik.pl/zdjecie/6b22e3beb98372d7 Pytanie czy zostawić to tak jak jest tylko dolewać wodę do rurki czy zdjąć pokrywę i ją umyć wraz z rurką? Wydaje mi się, że zostawię to tak jak jest bo przecież jest usyfione ale sterylne. Edytowane 15 Października 2016 przez dudi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 15 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Grzybki chcą pospacerować Masz psa? Weź smycz i kaganiec i możesz je oprowadzić trochę po domu czy okolicy, dobrze im to zrobi. Niech się przewietrzą trochę. Tak poważnie to możesz trochę obniżyć temp. fermentacji, jak się nie uspokoją to zrób blow-off tube (znajdziesz info na forum). Póki co nie otwieraj pokrywy, nie czyść. Jak trochę się obniży piana to dopiero. Bo po co kilka razy robić tą samą robotę...? dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 15 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 twoją aluzję rozumie tak, że jak otworze to mogę załapać grzyba jakiegoś? OK spokojnie poczekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 15 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Nie - grzybki czyli drożdże chcą poznać okolice - więc możesz im pomóc i wyprowadzić je na spacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 15 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 twoją aluzję rozumie tak, że jak otworze to mogę załapać grzyba jakiegoś? OK spokojnie poczekam. Twoje piwo już dawno załapało grzybicę. Powiem więcej, sam do tego celowo doprowadziłeś Poczytaj czym są drożdże to wszystko się rozjaśni dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 16 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Kumam już ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzambor Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 temp. brzeczki już wiem Panowie dziś wstałem przed południem i zastałem taki widok http://www.fotosik.pl/zdjecie/6b22e3beb98372d7 Pytanie czy zostawić to tak jak jest tylko dolewać wodę do rurki czy zdjąć pokrywę i ją umyć wraz z rurką? Wydaje mi się, że zostawię to tak jak jest bo przecież jest usyfione ale sterylne. Doczyszczenie tej plastikowej rurki przy pierwszej warce doprowadziło mnie do szału. Dlatego szybko kupiłem coś takiego: http://www.sklep.piwowin.pl/RURKA_FERMENTACYJNA_dwuczesciowa-263.html Teraz co najwyżej raz na jakiś czas robi się z tego mini rakieta. Minus taki że nie słychać uspokajającego bulgotania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Rurkę fermentacyjną przeplukujesz, a potem wrzucasz do roztworu NaOH. Po tym zabiegu jest jak nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Ok, panowie ja postanowiłem nie otwierać fermentora i nie czyścić rurki ferment. Boję się infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Przecież nad piwem jest płaszczyk co2 i nawet jak wyjmiesz rurkę, to przez dziurkę żadne powietrze nie wleci. Ja bardziej bałbym się trzymać to co się w niej zalęgnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 W rurze też jest nadwyżka CO2 i pomyślałem że tam też nic się nie zalęgnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Pewnie nie, ale ja bym to i tak wyczyścił. Kwestia podejścia. Tylko nie sugeruj się moim zdaniem, jak coś złapiesz to nie biore odpowiedzialnosci dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się